Ai aflat cu bucurie ca esti insarcinata - felicitari! Insa acum vine si partea dificila a situatiei: cand ar fi mai bine sa-ti anunti seful ca astepti un copil si cum...
Ai aflat cu bucurie ca esti insarcinata - felicitari! Insa acum vine si partea dificila a situatiei: cand ar fi mai bine sa-ti anunti seful ca astepti un copil si cum este mai bine sa o faci?
1. Informeaza-te si afla exact care iti sunt drepturile
Cat de repede posibil, poate chiar inainte de a ramane insarcinata sau imediat dupa aceea, informeaza-te asupra planului de sanatate stabilit de angajatorul tau si afla ce anume prevede legea pentru perioada pre-natala si post-natala.
Poti face acest lucru citind cu atentie contractul de munca sau stand de vorba cu o persoana de la departamentul de resurse umane. Trebuie sa afli exact pentru ce perioada poti fi platita si cat, sau in ce conditii nu ti se poate acorda o astfel de retributie. Este posibil sa ai dreptul la concediu in care sa nu fii platita, dar in timpul caruia sa mai poti beneficia de anumite avantaje.
Discuta si cu alte persoane din firma care au beneficiat de un astfel de concediu. Acestea iti pot furniza informatii importante despre politica firmei la care lucrezi. Aceste informatii trebuie sa cuprinda atat ceea ce este scris pe hartie, cat si ceea ce este pus in practica. Daca exista amandoi parintii angajati, atunci exista posibilitatea ca si tatal sa poata cere concediu pentru ingrijirea nou-nascutului.
2. Vorbeste cu medicul tau
Iti va fi foarte util sa te consulti cu medicul tau si sa stabiliti impreuna cand este cel mai bun moment sa faci anuntul respectiv la serviciu. Majoritatea femeilor au tendinta de a astepta sa treaca primul trimestru pana cand incep sa le spuna celor din familie si prietenilor ca sunt insarcinate. De asemenea, medicul iti va spune exact cat timp ai nevoie sa-ti iei concediu inainte si dupa nastere, acest lucru tinand strict de starea ta de sanatate.
3. Gandeste-te la ce fel de concediu de maternitate ti-ar placea sa-ti iei
Este foarte dificil sa-ti imaginezi cum va fi viata alaturi de nou-nascutul tau, in special daca este primul copil si nu ai mai trecut printr-o astfel de experienta. Majoritatea oamenilor isi imagineaza ca se vor simti aproape la fel in ceea ce priveste activitatea profesionala, chiar daca vor trebui sa aiba grija de copil si sa-si petreaca mare parte din timp in preajma acestuia. Oricum, foarte multi oameni isi schimba felul de a privi lucrurile si in special ceea ce simt dupa ce devin parinti.
Daca te pregatesti sa stai de vorba cu seful tau sa-i spui ca esti insarcinata si sa-i explici felul in care acest lucru iti va afecta munca la birou, este foarte important pentru tine sa incerci sa-ti imaginezi cat mai multe scenarii diferite inainte de a trece la fapte. Acest lucru te va face sa-i poti cere ceea ce iti doresti in modul cel mai clar cu putinta si amandoi veti simti o atmosfera creativa in care sa stabiliti un plan de lucru cat mai flexibil si avantajos atat pentru tine cat si pentru seful tau.
De exemplu, trebuie sa te hotarasti daca vrei sa te reintorci la serviciu dupa trei luni, sase luni, 12 luni sau 18 luni. De asemenea, poate vei lua hotararea de a lucra part-time dupa sfarsitul concediului de maternitate, fie la birou sau de acasa - in functie de cat iti permite activitatea profesionala pe care o desfasori.
4. Analizeaza-ti situatia financiara
Pentru a reusi sa iei in calcul cat mai multe optiuni cu putinta, iti va fi foarte folositor sa te gandesti serios la castigul tau, la bugetul familiei tale si la cheltuielile care vor urma. Incearca sa-ti imaginezi cum ai putea sa-ti modifici stilul actual de viata astfel incat sa poti face fata situatiei pentru urmatoarele luni sau chiar ani in absenta salariului tau. Analizeaza diverse modalitati prin care ai putea sa-ti reduci castigurile, dar sa maresti timpul petrecut alaturi de copilul tau, eventual lucrand part-time.
5. Stabileste o ora convenabila pentru a discuta cu seful tau
O data ce te-ai informat despre regulamentul folosit de compania la care lucrezi si te-ai gandit la perioada in care vrei sa-ti iei concediu, stabileste-ti o intalnire pentru a sta de vorba cu seful tau. In functie de relatia pe care o ai cu acesta, poti alege sa-i scrii un mesaj sau sa ai o conversatie deschisa ca de la om la om.
Este foarte important sa-ti formulezi cererea de concediu pentru o anumita perioada, insa, in egala masura, este foarte important sa-i arati cat de interesata esti sa lucrezi si dupa aceea in compania respectiva. Unii angajatori sunt dispusi sa-ti ofere o perioada de concediu destul de generoasa in functie de cat de mult pretuiesc munca ta si daca sunt convinsi ca esti persoana potrivita pentru postul respectiv.