Săptămâna de lucru de 4 zile? Iată ce zic specialiștii!
Carieră / 13.10.2017

Există o limită reală a productivității noastre, iar după ce o atingem, ne străduim să ne menținem capacitatea de a face lucrurile cum trebuie la birou. Însă știi de ce săptămâna de lucru ar trebui să aibă 4 zile? Iată la ce concluzii au ajuns oamenii de știință!

Ce implicații are săptămâna de lucru de 4 zile?


Normele și așteptările sociale ne-au obișnuit cu o săptămână de lucru cu 40 de ore, în acest fel simțindu-ne mai bine pe măsură ce lucrăm mai mult. În ultimii ani, știința a confirmat că atunci când ești epuizat, productivitatea scade și ai tendința de a face mai multe greșeli. Din acest motiv, multe dintre companiile din lume adoptă săptămâni mai scurte de lucru, pentru a face ca fericirea generală a angajaților lor să devină o prioritate.


În diferite studii efectuate de psihologi asupra productivității muncii, s-a constatat că, după 4-5 ore de muncă productivă pe zi, performanța și eficiența încep să scadă.

Potrivit lui K. Anders Ericson, un expert în psihologia muncii, calitatea muncii suferă, sunt produse mai multe greșeli, iar angajații sunt încurajați să adopte obiceiuri proaste.

Într-o lucrare din 2014 de la Universitatea Stanford, s-a constatat că oamenii fac munca la o eficiență scăzută odată ce au atins pragul de 50 de ore de lucru într-o săptămână. Într-un studiu similar, respondenții au dezvăluit că fac mai multe greșeli atunci când se simt stresați la locul de muncă.


Cele de mai sus ne sugerează faptul că ar trebui să începem trecerea la o săptămână de patru zile, lucru de care multe companii ar putea beneficia. Într-un studiu recent, 28% dintre respondenți au declarat că ar renunța la salariul pentru o zi în locul unei zile libere suplimentare.

Corelația dintre suprasolicitarea la locul de muncă și depresie


Un studiu japonez recent a interogat angajații mai multor întreprinderi mici și mijlocii și a constatat că respondenții care lucrau 10 ore pe zi și dormeau doar 6 ore pe noapte prezentau până la 97% mai multe simptome ale depresiei decât cei care lucrau între 6 și 8 ore în fiecare zi.



De ceva vreme s-a stabilit că durata zilei de lucru ar trebui să fie scurtată, mai ales odată cu apariția noilor tehnologii, dar acest lucru nu a fost pus în practică până în prezent, deoarece programul de 40 de ore pe săptămână a rămas standard în majoritatea culturilor organizaționale.

Tu ce părere ai? Ar trebui săptămâna de lucru să fie mai scurtă?

 

Sursa: https://www.healthspiritbody.com/four-day-work-week/

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro