47% dintre joburi vor dispărea în următorii 25 de ani, conform Oxford
Carieră · Profesii / 08.11.2018

Niciun guvern nu este pregătit pentru faptul că 47% dintre joburi vor dispărea în următorii 25 de ani, după cum a declarat publicația The Economist. Iată care sunt implicațiile reale ale acestei schimbări!

De ce vor dispărea 47% dintre joburi în următorii 25 de ani și ce fac companiile pentru a pregăti această schimbare?


În campania sa, Trump a spus că vrea să aducă locurile de muncă pentru cetățenii americani, deși mecanizarea este cel mai important motiv care duce la dispariția locurilor de muncă. Pierderi similare au existat și în alte țări. Dar, în loc de a vedea un viitor pentru creșterea numărului de joburi, economiștii din întreaga lume prevăd pierderi suplimentare, deoarece inteligența artificială, robotica și alte tehnologii continuă să fie dezvoltate. Ce rămâne de dezbătut este cât de repede se poate întâmpla acest lucru.

Un expert de la Wharton School of Business de la Universitatea din Pennsylvania trage semnale de alarmă. Potrivit acestuia, toate națiunile dezvoltate de pe pământ vor vedea rate de pierdere a locurilor de muncă de până la 47% în următorii 25 de ani, conform unui studiu recent realizat de Oxford. "Niciun guvern nu este pregătit pentru această situație", după cum reiese într-un comunicat al publicației The Economist. Pentru a combate șomajul structural, există deja organizații care încearcă să avertizeze populația și să ajute în ceea ce privește protejarea oamenilor de această tendință îngrijorătoare. Însă întregul concept de angajare se va schimba într-un mod dramatic, iar tendința este ireversibilă. Mecanizarea a lăsat mereu oamenii fără locuri de muncă. Dar a și creat locuri de muncă. De multe ori, cei dintr-o anumită profesie s-ar putea îndrepta către o alta. O fabrică Toyota din Japonia are producția aproape complet automatizată în prezent și multe alte locuri de muncă vin din urmă cu această mecanizare și automatizare. 

Șomajul din prezent este semnificativ în majoritatea națiunilor dezvoltate și se va înrăutăți. Până în 2034, locurile de muncă de la nivel mediu vor fi depășite. Această revoluție tehnologică viitoare este pregătită să distrugă ceea ce pare a fi întreaga clasă de mijloc. Calculatoarele nu numai că vor putea îndeplini sarcinile mai ieftin decât oamenii, ci și mai eficient. 

Contabilii, medicii, avocații, profesorii, birocrații și analiștii financiari trebuie să fie atenți. Potrivit 
The Economist, computerele vor putea analiza și compara date pentru a lua decizii financiare sau medicale. Vor fi riscuri mai mici de fraudă sau de diagnostice greșite, iar procesul va fi mai eficient. Pe lângă faptul că locurile acestor persoane sunt în pericol, salariile s-ar putea să înghețe pentru cei care rămân angajați, în timp ce decalajele de venituri vor crește. Îți poți imagina ce va face acest lucru la nivelul politicii și stabilității sociale. 

Mecanizarea și computerizarea nu pot înceta. Și toată lumea va beneficia de ele în cele din urmă. Modul de gândire este următorul: alte țări ar putea folosi o astfel de tehnologie pentru a obține un avantaj competitiv și, prin urmare, trebuie adoptată. În cele din urmă, inițierea de noi tehnologii și alte activități ar putea absorbi persoanele care au rămas fără locuri de muncă. Dar ritmul va fi unul prea lent pentru a evita o catastrofă majoră.

Oare cum va arăta societatea noastră cu o rată de șomaj de 25%, 30% sau chiar și 35%? Nu se știe cum își va permite societatea să plătească și pentru cei care nu lucrează. Și chiar dacă și-ar permite, încă există întrebarea ce vor face toți acei oameni. Un scop în viață este o piesă importantă a stabilității într-o societate. Probabil că va rămâne să vedem soluțiile pentru toate aceste probleme când ne vom confrunta propriu-zis cu ele.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro