Ghidul fructelor de toamna
Toamna iti ofera o diversitate de fructe din care poti sa alegi pentru o gustare delicioasa. Sa nu mai pomenim de tartele cu fructe sau combinatiile de salate care iti pot face o dupa-masa mult mai "delicioasa".
MereleInformatii nutritionale: fibre si vitamina C
Cum le alegi: tari, fara lovituri
Pastrare si preparare: se pastreaza la temperatura camerei aproximativ o saptamana si la frigider 6 saptamani. Pentru a servi feliile de mere, decojeste-le si pune zeama de lamaie la suprafata pentru a impiedica decolorarea lor.
Sfaturi utile: ideale pentru salate; adauga-le in mancarurile de orez; gatite sunt delicioase in prajituri, tarte sau in sosuri pentru carnea de pui si porc.
Bananele
Informatii nutritionale: vitamina B6, C, fibre, potasiu
Cum le alegi: coaja trebuie sa fie galbena, cu foarte putine pete maronii.
Pastrare si preparare: se pastreaza la temeratura camerei pentru a continua procesul de coacere, insa nu mai mult de o saptamana. Poti sa congelezi bananele foarte coapte pentru a le folosi la tarte.
Sfaturi utile: stropeste bananele cu zeama de lamaie pentru a impiedica decolorarea. Pentru un desert delicios: stropeste banana cu zeama de portocala si pune-o pe gratar.
Clementinele
Informatii nutritionale: vitamina C, fibre si folati
Cum le alegi: alege-le pe cele mai grele, in ciuda dimensiunii
Pastrare si preparare: rezista aproximativ o luna in frigider
Sfaturi utile: excelente in salate, precum si in combinatie cu carnea de pasare
Macesele
Informatii nutritionale: vitamina C si fibre
Cum le alegi: culoarea rosu-inchis, sa fie tari si proaspete
Pastrare si preparare: rezista 2 saptamani la pastrare in frigider.
Sfaturi utile:
Strugurii
Informatii nutritionale: vitamina C
Cum le alegi: boabe tari si bombate
Pastrare si preparare: nu-i pastra mai mult de o saptamana in frigider
Sfaturi utile: adauga-i la salate sau serveste-i impreuna cu branza sau alune
Grepfrutul
Informatii nutritionale: vitamina C, fibre si folati
Cum le alegi: sa fie greu, tare si cu coaja subtire
Pastrare si preparare: la temperatura camerei rezista pana la 10 zile, iar in frigider aproximativ 2-3 saptamani
Sfaturi utile: adauga la salata de legume sau fructe; este delicios impreuna cu carnea de peste
Kiwi
Informatii nutritionale: vitamina C si fibre
Cum le alegi: trebuie sa fie tare
Pastrare si preparare: la temperatura camerei rezista 3-5 zile; congeleaza fructele de kiwi in pungi de plastic, timp de 2-3 saptamani.
Sfaturi utile: stropeste carnea cu kiwi inainte de a o gati pentru mai multa savoare; in salate si tarte. Este delicios in combinatie cu sunca.
Portocalele
Informatii nutritionale: vitamina C, fibre si folati
Cum le alegi: tari, cu coaja subtire pentru a le stoarce si cu coaja mai groasa pentru a le consuma in stare naturala
Pastrare si preparare: se pastreaza la temperatura camerei o saptamana, iar la frigider mai mult
Sfaturi utile: potrivita pentru salate; este o combinatie buna impreuna cu ceapa, maslinele si castravetii
Perele
Informatii nutritionale: vitamina C si fibre
Cum le alegi: trebuie sa fie putin moi
Pastrare si preparare: la temperatura camerei pentru cateva zile, apoi in frigider inca 1-2 zile
Sfaturi utile: dupa ce le cureti, stropeste-le cu zeaza de lamaie ca sa nu se decoloreze; sunt perfecte pentru salate, prajituri, tarte. De asemenea, le poti servi impreuna cu branza.
Curmale
Informatii nutritionale: vitamina C
Cum le alegi: culoarea cojii trebuie sa fie rosu spre portocaliu, fara pete galbene; lasa-le sa se coaca intr-o punga de hartie impreuna cu un mar si o banana
Pastrare si preparare: se pasteaza in frigider si e indicat sa se consume in maxim 2 zile
Sfaturi utile: decojeste-le pentru a le consuma in stare cruda; le poti adauga in salate de fructe sau legume
Rodiile
Informatii nutritionale: vitamina C si fier
Cum le alegi: sa fie grele, coaja trebuie sa straluceasca
Pastrare si preparare: in frigider rezista 2 saptamani
Sfaturi utile: foloseste-le zeama pentru a da gust bauturilor si cremelor; poti face si un gem de portocale
Gutuile
Informatii nutritionale: vitamina C, B2 si fibre
Cum le alegi: cele galbene sunt coapte; evita-le pe cele cu pete maronii
Pastrare si preparare: apar foarte repede pete maronii pe coaja, insa nu afecteaza calitatea fructului; pastreaza-le in pungi de plastic in frigider timp de cateva saptamani
Sfaturi utile: gutuile sunt mai bune in gem
Mandarinele
Informatii nutritionale: vitamina C, fibre si folati
Cum le alegi: sa fie grele si fara pete maronii
Pastrare si preparare: se pastreaza la temperatura camerei cateva zile, iar apoi se pun la frigider
Sfaturi utile: sunt perfecte in salate de fructe si legume, insa fii atenta la samburi; le poti combina cu carnea de pasare
Castanele
Informatii nutritionale: vitamina C
Cum le alegi: coaja trebuie sa fie maronie, lucioasa
Pastrare si preparare: se pastreaza in frigider in pungi de plastic
Sfaturi utile: le poti praji, fierbe sau sa le adaugi la supe.
Citeste si "Ghidul legumelor de toamna"