Salariul - marul discordiei
Carieră · Features / 11.05.2001

Conform legislatiei munciisalariul este confidential.Daca asupra importantei salariului nu se ridica prea multe semne de intrebare,altfel stau lucrurile cu...

Conform legislatiei munciisalariul este confidential.Daca asupra importantei salariului nu se ridica prea multe semne de intrebare,altfel stau lucrurile cu confidentialitatea, care ne cam incurca planurileatunci cand ne propunem sa raspundem la intrebari de genul: cat castigamraportat la concurenta, daca si cat am putea obtine in plus, ce posturi mai buneexista pe piata, cat castiga colegul nostru, ce salariu are seful nostru, catcastiga directorii nostri? Vanam orice detaliu in masura sa ne ofere indiciisau raspunsuri la aceste intrebari sperand ca vom reusi sa transformaminformatia intr-o arma utila in razboiul pentru castiguri suplimentare. Oreactie fireasca, pana la urma, o dorinta de mai bine. Si totusi... Sa vedemce se intampla cand aflam cate ceva din ce credem ca ne-ar fi de folos.


Imagineaza-ti ca:
Esti contabil sef si lucrezi de 5 ani in cadrul aceleiasi firme in care, pecriterii de fidelitate, ai beneficiat de majorari semestriale, astfel incatacum ai salariul cel mai mare dintre toti angajatii. Esti multumita, resurselefinanciare iti satisfac pe deplin nevoile si, in plus, ai dobandit importantasi recunoasterea pe care o meritai. Recent, conducerea a decis angajarea a doispecialisti manageri de linie pentru alte doua departamente. Angajarea s-a facutin urma unor negocieri salariale in conformitate cu experienta si competentelelor profesionale. Dupa o luna, la intocmirea statelor de plata, constati casalariile noilor angajati ating nivelul la care tu ai ajuns abia dupa 3 ani deactivitate in firma. Pentru ca nu cunosti piata fortei de munca, nu ai pregatirein domeniul resurselor umane si notiunea de echitate interna/externa iti estestraina, pentru ca firma nu are o grila de salarizare si nu ai participat laluarea deciziei de infiintare a noilor posturi (care, intre noi fie vorba, nuiti fac cu nimic viata mai usoara!), te cuprinde frustrarea. In consecinta, cericonducerii o marire de salariu (care nu se aproba) si incepi sa le face viataamara noilor colegi.


Daca nu te-ai regasit deloc in situatia mai sus, iti mai propunem un scenariu:Lucrezi de 2 ani in cadrul aceleiasi firme. In aceasta perioada te-ai dezvoltatmult din punct de vedere profesional, ai studiat toata documentatia de specialitatepe care ai reusit sa o obtii si ai absolvit doua cursuri postuniversitare. Tepasioneaza munca pe care o desfasori si te implici in solutionarea tuturorproblemelor care apar. Ai reusit chiar sa rezolvi prin forte proprii catevacazuri de mare complexitate, care au adus firmei mari economii. Recent,conducerea a decis infiintarea unui post similar postului tau si ti-a impussa te ocupi de instruirea noului angajat, la a carui selectie nu ai participat.Din pacate, noul tau coleg nu are o pregatire corespunzatoare postului si estetotal lipsit de experienta. Dupa 6 luni in care ai fost constransa sa itidedici peste 30% din timpul de munca instruirii sale sau repararii greselilorfacute de el, afli din intamplare ("plicul era lasat la vedere, iar hartia atatde subtire incat se vedea fluturasul") ca salariul noului coleg este identiccu cel pe care il ai tu. Cuprinsa de frustrare, ceri insistent conducerii omajorare de salariu. In plus, refuzi sa mai oferi sprijin profesional nouluicoleg si te gandesti foarte serios la varianta de a parasi compania.


Din pacate, lista situatiilor care fac din salariu un adevarat mar al discordieipoate continua la nesfarsit. Sansele de diminuare a conflictelor pe aceasta temasunt minime atata timp cat se mentine numarul companiilor in care functiunea deresurse umane este slab reprezentata. De regula, in aceste firme angajarile sefac sub presiunea momentului, pe criterii subiective si de catre personal farapregatire de specialitate, nu exista o grila de salarizare si nici un sistem deevaluare a performantelor si, de cele mai multe ori, serviciul de salarizare nueste integrat celui de resurse umane. Vorba aceea: "merge si-asa" ...
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro