
Este loc pentru emotii in mediul de afaceri?
Raspunsul la aceasta intrebare este evident: da! Altfel am fi 100% rationali in tot ceea ce facem timp de 8 ore sau chiar mai mult, atat cat ne petrecem la serviciu. Intr-un studiu legat de emotiile la locul de munca s-a ajuns la urmatoarea concluzie: 32% dintre noi nu suntem deloc fericiti la locul de munca, iar 86% dintre noi credem ca performantele noastre sunt strict legate de ceea ce simtim in legatura cu job-ul pe care il avem.
Ganditi-va ca ne petrecem la serviciu o patrime sau chiar o treime din viata noastra adulta, asa ca, vrem sau nu, locul nostru de munca are un impact semnificativ asupra vietii noastre.
Cand suntem fericiti, devenim mai creativi, mai flexibili, mai deschisi. Iar emotiile la birou, pozitive sau negative, au un real impact asupra motivatiei noastre. Ce ne poate face fericiti, sau macar multumiti, la locul de munca?



Ce ne deranjeaza insa la locul de munca? Sunt multe lucruri, printre care: managementul prost, prea multe sarcini si prea multe deadline-uri, colegii necooperanti, politicile companiei si birocratia. Evident, sunt mult mai multe, fiecareia dintre voi probabil ca va mai vin in minte inca vreo doua-trei motive de frustrare la job! Ce facem in aceste cazuri? Vorbim cu cei in care credem ca putem avea incredere, ne concentram pe altceva mai placut, ne straduim sa facem fata situatiei si emotiilor, iar, cateodata, din pacate... mancam! Nu sunt probabil cele mai bune solutii atata vreme cat nu rezolva situatiile, dar asta se intampla! Este de preferat insa, sa gasim o cale de rezolvare a problemelor care ne produc emotii negative: sa discutam cu cei implicati direct, si nu la o tigara, sa gasim solutii pentru acea situatie, sa nu amanam, ascunzandu-ne in spatele unor sarcini mai placute, gandindu-ne ca poate se rezolva de la sine si, mai ales, sa ne abtinem sa mancam...
Nu este deloc recomandat sa ne lasam prada emotiilor negative si sa pufnim in dreapta si-n stanga, sa ne facem planuri de razbunare, sa vanam greselile celorlalti sau sa barfim. Si nu este, de asemenea, deloc bine pentru sanatatea noastra sa ne aranjam un zambet larg si fals catre sef, sa fim o "yes woman" si sa facem lucruri pe care nu am vrea de fapt sa le facem. Poate credeti ca e bine pentru cariera, dar cat de multumite sunteti de voi dupa ce faceti astfel de compromisuri? Ce exemplu ati fi pentru copilul vostru daca v-ar vedea comportamentul?
Este de preferat sa fim noi insene de fiecare data, sau macar in marea majoritate a cazurilor! Bucurati-va de ceea ce vi se intampla bun in job-ul vostru, apreciati-va la adevarata valoare, apreciati-i si pe cei de langa voi, zambiti mai mult!
Iar pentru "zilele negre":




Nu uitati ca oricat de rau poate sa para un eveniment la locul de munca, sta in puterea nostra sa avem o atitudine pozitiva fata de el. Nu uitati ca in orice situatie exista si partea buna. Cautati-o intotdeauna, concentrati-va pe asta, gasiti solutii si urmati planul. Rezultatele nu vor intarzia sa apara! Depinde numai de voi! Fiti altfel decat majoritatea, invatati sa fiti stapane pe emotiile voastre si totodata pe propria voastra cariera!