E timpul pentru o schimbare!
Nu ai chiar cel mai entuziasmat zambet in drumul spre birou, desi ceea ce faci iti sta la degetul cel mic, si, in plus, ai un statut in compania unde lucrezi? Vrei altceva?...
Nu ai chiar cel mai entuziasmat zambet in drumul spre birou, desi ceea ce faci iti sta la degetul cel mic, si, in plus, ai un statut in compania unde lucrezi? Vrei altceva? Este mic procentul celor care viseaza la o modificare in viata lor profesionala si nu ezita sa o transforme in realitate. Daca faci parte din celalalt procent, majoritar, intreaba-te "Daca nu acum, atunci cand?". Nu exista un moment mai potrivit decat acum pentru a face o schimbare in cariera ta.De ce schimbarea?
Dorinta de schimbare are la baza doua motive esentiale: primul porneste de la dorinta de a face altceva pentru ca activitatea curenta nu iti mai ofera sentimentul de implinire profesionala, pentru ca apare dorinta de a demonstra mai mult. Cel de-al doilea tine de nemultumirile "extrinseci", legate de locul de munca, unde nu iti mai place ce faci, unde nu mai razi la glumele colegilor... "Fiecare dintre noi evolueaza si, la un moment dat, poate realiza ca munca sa nu mai este in consonanta cu propriul sistem de valori. Si asa apare nevoia de a face altceva, fie total diferit, fie doar pe un nivel superior activitatii de pana atunci", explica Mihai Popa-Radu, Executive Coach, el insusi un model pentru ceea ce s-ar numi "intoarcere la 180 de grade a carierei".
"In ianuarie 2003 am plecat din tara, lasand in urma ceea ce construisem in 11 ani de publicitate. Doream sa imi petrec mai mult timp in Londra, orasul viselor mele, si sa definesc mai exact ce imi doream. Dupa mai multe luni de cautare in agentiile de publicitate din Londra, fara a gasi ceva care sa imi placa, oportunitatea a venit aproape de la sine: la un cocktail am intalnit o doamna care s-a prezentat ca fiind 'life coach'. Am avut atunci o reactie similara cu acelea de care am acum eu parte: am ridicat din sprancene, suna interesant. Am inceput sa lucrez cu ea si mi-am dat seama ca multe din tehnicile folosite de ea imi erau cunoscute, din lecturi anterioare si din experienta profesionala din Romania, unde am fost expus multi ani teoriilor si conceptelor de management", povesteste Mihai Popa-Radu. Asa a decis sa urmeze o scoala de coaching, finalizata cu diploma de Practitioner Coach. Seeds for Success se numeste rezultatul acestei experiente, firma sa de servicii de executive coaching. El spune ca frica este cea mai mare piedica in calea schimbarii. Frica in toate formele sale: de necunoscut, de esec, de ce va spune anturajul, de a-ti parasi zona de confort psihologic, chiar frica de succes: "multi oameni stiu ce isi doresc, dar cand ii intrebi ce ii opreste, se panicheaza, iar primul impuls este sa gaseasca un tap ispasitor, dand vina pe altii sau pe context".
Pentru a face un pas inainte...
Un lucru esential pentru o traiectorie profesionala armonioasa este sa stii permanent ce iti doresti. "Cand stii ce vrei, sesisezi oportunitatile. Cand 'plutesti in deruta', trenul va trece prea repede pe langa tine si nu il vei prinde. Mai exista un risc, atunci cand de exemplu trimiti un CV catre o firma de recrutare, fara a mentiona postul vizat; este ca si cum ai da un cec in alb unui strain, pe care il lasi sa ia decizii referitoare la viata ta", spune Mihai Popa-Radu. Uneori, el le propune un exercitiu destul de dur clientilor sai: "imagineaza-ti ca viata ta va continua neschimbata timp de cinci ani. Incearca sa iti imaginezi ca atunci vei muri si ca va trebui sa iti scrii necrologul. Ce va include acesta? Apoi ii rog sa scrie cum s-ar descrie daca de maine ar incepe sa aduca schimbarea in viata lor. Si apoi sa compare cele doua scenarii". Ce se va intampla daca vei ramane in continuare pe un post care nu te multumeste este previzibil: relatiile personale se vor deteriora de la un an la altul, sanatatea va fi tot mai subrezita (insatisfactia la locul de munca este principala cauza de infarct dupa alcool, tutun si alimentatie).
Iesirea din blocaj
"Cand incepi sa te gandesti ca esti nefericit si nu stii de ce, ca nu ai avut la fel de mult noroc in viata ca altii, ca esti victima conditiilor vitrege, ca reusitele tale nu sunt pe masura asteptarilor, intri in ceea ce am putea numi 'starea de blocaj' sau de impotmolire. Si nu sunt putine astfel de perioade in viata fiecaruia dintre noi", spune Ioan Samihaian, Managing Partner, Atlas Consel Training Services. El arata ca starea de blocaj aduce cu sine tensiune, anxietate, depresie. Iar in plan comportamental devenim crispati, resemnati sau agresivi. Din pacate, foarte multi oameni raman fixati in starea de blocaj, nemaivazand o cale de iesire.
Fie ca este vorba despre situatia familiala, de cea financiara sau de insatisfactii in plan profesional, aparitia starii de blocaj este, chiar daca pare paradoxal, un semnal bun. Pe multi ii sperie sau chiar ii dispera. Constientizarea acestei stari si decodarea ei corecta ne poate aduce insa in situatia favorabila de a privi adevarul in fata. Iar adevarul gol golut este ca starea de blocaj ne anunta ca este momentul pentru o schimbare.
Managerul firmei Atlas Consel Training Services. El spune ca o prima observatie, de ordin mai general, se refera la felul in care fiecare trateaza simptomele situatiei de blocaj. Si asta tine de sistemul de gandire al fiecaruia dintre noi, de atitudinea in fata dificultatilor. Tentatia unei atitudini defensive este foarte mare. Cramponarea de ceea ce este familiar si cunoscut conduce la speranta, de cele mai multe ori iluzorie, ca lucrurile se vor schimba de la sine. Din nefericire nu se intampla niciodata sau aproape niciodata asa.
"Desigur, poti sa disperi sau sa-ti plangi de mila, dar asta nu te va ajuta prea mult. Poti sa accepti nenumarate compromisuri, dar asta nu te va lumina in propriii ochi si nici in cei ai altora. Este multa tensiune, anxietate in situatia de blocaj, multa energie negativa. Si tocmai pentru ca este asa ea poate fi folosita. De ce n-ai schimba perspectiva privind situatia ca pe o oportunitate pentru schimbare? Ce te impiedica sa-ti masori puterile cu o noua provocare? O buna intrebare ar fi: 'Cum as putea eu sa vad lucrurile altfel?' Si din raspunsul dat va rezulta, cu siguranta, o decizie. Ramai sau pleci. Vei face in continuare compromisuri sau vei schimba. Vei accepta pe mai departe disconfortul situatiei de blocaj sau vei folosi energia ei pentru a te angaja in construirea unei realitati noi? Orice demers de schimbare incepe cu o decizie. Iar deciza o iei chiar tu. Nimeni altcineva nu poate alege in locul tau", incurajeaza Ioan Samihaian.
In viata reala, in lumea afacerilor, lucrurile se schimba cu sau fara noi. Si schimbarile sunt din ce in ce mai rapide, din ce in ce mai greu de controlat.
Ce ramane de facut? "In primul rand sa accepti un lucru banal: ca schimbarea este ceva firesc. In al doilea rand, sa accepti un lucru mai complicat: schimbarea trebuie sa inceapa cu tine. Cu felul tau de a gandi, cu atitudinile si comportamentele care il ilustreaza. Credem, justificat sau nu, cu speranta sincera sau resentiment, cu argumente rationale sau absurde, ca daca s-ar schimba lucrurile din afara noastra, conditiile, ceilalti, noua ne-ar fi mult mai bine. Perceptie prin care ne limitam singuri posibilitatea de control asupra schimbarii si ne ignoram resursele pentru propria dezvoltare. Viata si cariera noastra nu sunt niste entitati fixe, ci si una si alta reprezinta niste constructii. Si atunci cand construiesti deliberat si din vointa proprie schimbarea nu te mai sperie, nu te mai blocheaza. Ea devine transformare si se afla sub controlul tau. Inainte de transformare, fiecare dintre noi are probleme. Dupa, ele dispar. Devenim mai relaxati, mai putin stresati, mai agreabili. De ce? Pentru ca ajungi sa intelegi un lucru extrem de simplu: 'problema' e la tine si cu tine, nu la altii", spune Ioan Samihaian.
El arata ca doua sunt resursele transformarii, ambele la fel de importante: proiectul personal - telul - viziunea si curajul deciziei de a actiona in consecinta. "Iar instrumentele pentru a activa aceste resurse sunt intotdeauna la purtator, 24 de ore din 24: gandirea, imaginatia, valorile si principiile personale, indrazneala, libertatea de optiune si responsabilitatea personala pentru consecintele alegerilor tale. La toti si la fiecare la fel. Singurul lucru care face diferenta este constientizarea si actiunea.
Verifica-ti periodic starea de "sanatate profesionala"
Cand decizi sa te reorientezi spre o alta companie, te poti afla in situatia in care informatiile despre realitatile pietei sunt invechite sau neclare. Ce slujbe similare exista, ce companii noi au aparut, ce tipuri de proiecte sunt in top in profesia ta? Si capacitatea de a te prezenta cu succes la o serie de teste sau interviuri este acum mai putin exersata.
"Mai intai trebuie sa ne transformam in cercetatori si analisti pentru a aduna si filtra informatii de calitate cu care sa ne inlesnim urmatoarea alegere in cariera. Apoi ne pregatim bagajul de proaspat candidat pe piata muncii: activam experienta, increderea, cunostintele tehnice, reteaua de profesionisti din care facem parte, si eventuale persoane care sa ofere referinte despre noi. Ne revedem performantele profesionale din ultimele trei locuri de munca, reusitele care ne fac sa ne mandrim in meseria noastra. Le comparam cu tendintele actuale ale profesiei si gasim punctele comune ce ne vor servi in discutia cu un potential angajator", sfatuieste Codruta Ilie, Managing Partner, Indigo Sky. Ea arata ca este benefic sa faci acest inventar in mod periodic pentru a-ti verifica starea de "sanatate profesionala". Astfel poti decide in timp util care sunt cele mai bune schimbari in perspectiva.
Cariere in ringul luptelor libere
"Nu sunt putini cei care au decis sa isi continue profesia in companii si industrii diferite. Cineva cu experienta puternica in zona bunurilor de larg consum profeseaza cu succes in industria IT si telecomunicatii. O buna prietena si-a inceput cariera in business dar este acum un lector universitar apreciat intr-o universitate bucuresteana. Parca nu mai exista reguli de lupta stricte in ringul carierelor. Profesionistii se separa de amatori prin rapiditatea deciziilor cu care pun in aplicare strategia de invingator. Nu se opresc la detalii ci isi construiesc o viziune de ansamblu in care locurile de munca, organizatiile, echipele sau proiectele sunt niste variabile controlate.
Daca va numarati printre 'free-styler-i', ati trecut prin perioada de antrenament si ati obtinut deja cateva victorii. Pentru cei care tintesc catre aceasta schimbare radicala, fie de profesie, fie de domeniu de activitate, e bine sa caute antrenori pregatiti si aasali de antrenament>> unde pot accelera urcusul spre titlul ravnit", spune managerul de la Indigo Sky.
Daca intuitia iti ofera de ceva timp semne ca este vremea sa planuiesti o schimbare radicala, da-ti frau liber curiozitatii si incepe cu pasi mici dar increzatori. Trebuie sa ai permanent in minte ca, asa cum spune Codruta Ilie, "lupta pentru victorie trebuie privita ca un proces si nu ca un eveniment de gala. O cariera puternica se numara in ani de antrenament, incercari, victorii sau infrangeri. Unele activitati de lunga durata se impun de la sine - training specializat, strangeri sau economisiri de fonduri, participarea activa in grupuri de interes noi, documentarea neincetata. Vei avea nevoie pe drumul tau de resurse emotionale, mentale si financiare in egala masura. Cu cat mai bogate sunt aceste resurse, cu atat mai bune vor fi deciziile luate de tine si mai usor parcursul catre noul orizont. Sustinut de o echipa 'completa' - un coach, suporteri, finantatori/sponsori, admiratori, cultiva-ti ingredientul de baza: vointa si increderea in fortele pe care le-ai exersat. Majoritatea celor care au reusit povestesc despre un moment in care s-au aruncat in lupta constienti de puterile lor dar facand de fapt acea saritura in necunoscut fara de care azi nu s-ar defini ca persoane complete si invingatori".