Cum iti pui in valoare calitatile si iti maschezi defectele?
Carieră · Features / De Dana Burghel
Director executiv
Learning About, 17.09.2007

Probabil ca cele mai atente si ferme in legatura cu calitatile si defectele noastre am fost cand ne-am scris prima data CV-ul. Atunci a trebuit sa reliefam foarte clar calitatile noastre evidente (sau poate nu chiar evidente, dar care sa "dea bine"). In ceea ce priveste defectele, nu conteaza care sunt, important este sa scoatem unul in evidenta, dar sa stim cum sa-l tinem in frau sau sa-l mai cizelam. Cate dintre noi stim cu adevarat insa care ne sunt calitatile si mai ales defectele? Cate dintre noi recunoastem, macar in fata noastra, care ne sunt defectele? Suntem oameni, in consecinta plini de calitati si defecte. Cel mai important este sa ni le cunoastem pentru a sti cum sa le punem in valoare sau sa le diminuam.


Toate realizarile noastre, mai mici sau mai mari, au la baza calitatile noastre. Daca, de exemplu, anul trecut ai obtinut o pozitie mai buna in firma sau ai slabit 7 kg, atunci acestea se pot datora faptului ca esti perseverenta, nu-i asa? Iar asta este o calitate! Daca chiar vrei sa faci o recapitulare a calitatilor tale, atunci fa o lista cu toate realizarile importante din ultimii ani. In spatele fiecarei realizari sta cel putin o calitate a ta. Fa o lista si cu acestea!

La fel, ne putem defini mai bine in mintea noastra si defectele. Fa o lista cu dezamagirile si esecurile cele mai mari pe care le-ai avut. De ce ai ajuns acolo? De ce ai avut acele esecuri? Ce sta in spatele lor? Fa o lista si cu aceste lucruri. Acestea iti sunt defectele.


Mizeaza pe calitati

Este evident ca atata timp cat te vei folosi de calitatile tale vei avea din ce in ce mai multe realizari, iar atata vreme cat iti vei masca defectele, vei avea mai putine dezamagiri si, in consecinta, cu atat mai multe realizari de bifat.

De multe ori, femei fiind, uitam ca suntem curajoase, puternice, ca avem puncte de vedere de sustinut si ne lasam parerile pe mai tarziu, spunand, "nu este acum momentul" sau "pe cine ar interesa opinia mea?". Intotdeauna momentul potrivit este cel prezent, trebuie sa invatam sa nu mai amanam, trebuie sa ne amintim ca toate realizarile noastre personale si profesionale ni se datoreaza noua si calitatilor minunate pe care le avem si cu care putem sa facem lucruri extraordinare si pe viitor. Trebuie sa invatam sa perseveram in actiunile naostre pentru a ne putea atinge obiectivele si sa ne intrebam de fiecare data: cu toate atuurile pe care le detin, ce pot sa fac? Ce imi mai trebuie pentru a ajunge unde vreau?


Iar daca ai nevoie sa iti diminuezi vreun defect, atunci acesta ar trebui sa fie un obiectiv in sine pentru tine. Daca esti comunicativa este extraordinar, dar atata vreme cat nu se transforma in barfa, pentru ca atunci nu mai este o calitate. Daca nerabdarea este unul din defectele tale, atunci ar trebui sa inveti sa ai rabdare. Trebuie sa ii observi pe cei rabdatori, ce au de castigat, ce ai tu de pierdut, fa bilantul actiunilor tale facute la repezeala si numara pana la 10 inainte de a lua o hotarare. Si, mai ales, aminteste-ti ca lucrurile se intampla exact atunci cand trebuie sa se intample, iar grabirea lor mai mult strica.


Daca defectul tau este timiditatea si nu stii cum sa abordezi o persoana necunoscute, de exemplu, pune-te in postura celuilalt. Nu-i asa ca atunci cand cineva vine sa te intrebe ceva esti concentrata pe ceea ce intreaba si ca nu ti-ai pus niciodata problema, oare el este timid sau curajos? Cam cate persoane crezi ca se intreaba despre tine asa ceva? Niciuna! Pe nimeni nu intereseaza daca esti sau nu timida, ci doar ceea ce ai dori sa spui sau sa facei! Exemplele ar putea continua, iar modalitatile de diminuare a defectelor sunt multiple. Nu uita insa ca totul se face gradat, cu pasi mici, iar orice victorie mica reprezinta o treapta catre obiectivul tau.

Cel mai important lucru insa este acela de a cunoaste cu adevarat punctele tari si punctele slabe. Iar atata vreme cat ai obiective foarte clare de indeplinit, atat in viata personala cat si in cea profesionala, trebui sa iti folosesti calitatile la maxim si sa iti ascunzi defectele: citeste, intreba persoane de incredere, observa-i pe cei care crezi ca ti-ar putea folosi drept modele. Experimenteaza ce nu ai incercat niciodata, fii curajoasa si inventiva si intreba-te "cum m-as comporta daca nu as avea defectul acesta?". Vezi rezultatele si, mai ales, persevereaza. Numai asa vei ajunge la excelenta!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro