Ce urmareste angajatorul in timpul interviului

Features / De Madalina Serban
Consultant HR, 23.04.2008

Gasim la tot pasul sfaturi sau trucuri care ne invata cum trebuie sa ne prezentam la interviu sau cum si ce trebuie sa respundem la intrebarile angajatorului.

Gasim la tot pasul sfaturi sau trucuri care ne invata cum trebuie sa ne prezentam la interviu sau cum si ce trebuie sa respundem la intrebarile angajatorului.

Citeam zilele trecute comentariul unei cititoare care era interesata de intentiile ascunse ale angajatorului, cel care pune intrebarile.

Trebuie stiut ca angajatorul nu isi permite sa aiba intentii ascunse. El incearca sa afle de la fiecare candidat in parte, daca si cum s-ar putea integra in echipa si daca poseda competentele necesare pentru postul pe care il are vacant.


Este in interesul sau, dar si al candidatului, ca lucrurile sa fie transparente si in mod normal, ar trebui sa explice candidatului cum se va derula interviul de selectie, ce fel de intrebari se vor pune si cu ce scop.

In cadrul procesului de recrutare-selectie angajatorul, chiar daca foloseste intrebari deschise care incurajeaza dialogul nu poate sti cu siguranta daca persoana aleasa este cea mai potrivita pentru postul pe care acesta il are vacant in organizatie.

De aceea, angajatorul incearca sa elimine elementele subiective, utilizand diferite metode si instrumente de recrutare si selectie.


Construieste un profil personal al candidatului ideal


1. In primul rand, angajatorul se uita in interiorul companiei sale pentru a determina de ce persoana are nevoie. El realizeaza un profil general al angajatului companiei sale pentru a se uita apoi in exterior si a recruta persoane cu profil asemanator sau complementar.

El urmareste in ce masura candidatul:Corespunde profilului general creat;Isi doreste sa lucreze intr-o organizatie ca a lui;Se poate adapta regulilor existente deja in interiorul organizatiei sale;Este interesat de obiectivele in ansamblu ale organizatiei sau de recompensele oferite (la ce se refera prima data?)Ii place postul oferit;Doreste sa promoveze sau il intereseaza mai degraba aspectul financiar; (este interesat de pozitia ierarhica sau este dispus sa accepte o titulatura medie insa recompensata peste nivelul pietei)

Aceste caracteristici sunt verificate prin tot felul de intrebari sau teste pe care sigur le stii de la interviuri.

Chiar daca sunt puse in alta forma sau sunt exprimate diferit ele urmaresc de fapt aceste caracteristici.
 
2. Pentru pasul urmator, angajatorul listeaza competentele necesare pentru postul vacant. Aceste competente cuprind competente profesionale specifice, competentele generale la locul de munca si caracteristicile personale.

Competentele profesionale specifice se refera la nivelul de cunostinte profesionale pe care il are candidatul si care este in directa legatura cu nevoile listate pentru postul vacant. Angajatorul urmareste in ce masura candidatul cunoste si poate aplica cunostintele sale pentru a obtine rezultatele asteptate specifice;Competentele generale la locul de munca se refera la abilitatile candidatului dobandite prin experienta anterioara. Astfel el urmareste, spre exemplu, capacitatea de conducere, control, supervizare, decizie, capacitatea de raportare verbala si scrisa, capacitatea de comunicare organizationala, organizarea timpului si planificarea, organizarea spatiului de lucru;Caracteristicile personale vizeaza anumite abilitati si eventual profilul de personalitate al candidatului. Aici angajatorul urmareste lucrul in echipa, comunicarea interpersonala, potentialul de dezvoltare personala, rezistenta la stres sau presiunea constanta, atentia la detaliu sau vederea de ansamblu, persuasiunea (etc).
  • ceranna, joi, 15.05.2008 14:15
    viata e grea...

    intr-adevar, spre dezamagirea multor femei, ne trezim cu astfel de intrebari la interviuri, sau mai rau dupa ce te-ai angajat aflii ca e impotriva politicii firmei.... Eu una imi doresc foarte mult un copil, dar din cauza faptului ca sunt si ambitioasa pe plan profesional, nu am identificat pana acum momentul potrivit. Tot incercand sa gasesc jobul potrivit (si nu ma refer numai la motivatia financiara, ci si la politica firmei, echipa de lucru, etc), nu am avut cum sa imi permit sa raman insarcinata datorita acelor perioade lipsa din cartea de munca. Aici invinuiesc foarte mult statul pentru ca nu sprijina deloc natalitatea, iar angajatorii...sa nu fiu irealista...au si ei putina dreptate, pentru ca dupa cateva luni iar va trebui sa faca angajari si sa investeasca in alt om....(poate la urma urmei nu ar fi asa rau pentru ca ar fi un job vacant pentru altul care asteapta). Iar pentru cei care cred ca deja suntem multi pe lumea asta si ar fi cazul sa mai dispaream, ii consider niste criminali....(citesc astfel de pareri pe dif. site-uri). Oricum, ca sa nu deviez de la subiect, ni se cere nou candidatilor sa fim cat mai sinceri la interviuri si sa demonstram ca stim cat mai multe, insa angajatorii sunt in majoritate foarte nesinceri si ascund multe lucruri. Vorbesc din experienta. Si nu sunt la primul job. Si nu am fost doar la un interviu, ci la zeci. Am invatat multe din acele interviuri intr-adevar. Am descoperit ce se afla in spatele intrebarilor. Pentru ca in mare, se repeta. In unele se ascund si adevaruri, dar la altele efectiv trebuie sa minti ca sa obtii ceea ce vrei.....Nimic si nimeni in lumea asta nu este perfect....din pacate. Oricum, nu incetati sa sperati si sa fiti ambitiosi...(pentru cine vrea cu adevarat)!

  • mia, marţi, 29.04.2008 13:17
    intr-adevar...

    e drept, femeile is lasate mereu pe planul doi pt ca 'eventual' s-ar putea sa aiba copii curand. m-am lovit de acest aspect la interviewuri, am ajuns sa invat sa mint rece la astfel de intrebari, sa zic ca 'vai, eu sunt o femeie de cariera, doar asta ma intereseaza', cand de fapt nu e deloc asa. deci, faceti repetitii in oglinda si invatati sa mintiti :)

  • pil, vineri, 25.04.2008 13:17
    ??????

    In ultimii 5 ani cred ca am trimis peste 1500 CV-uri la tot atitia angajatori. Nu intereseaza pe nimeni nimic din toate aceste teorii. La mine mai este si virsta am acum 49 ani si nu intra in "raza" de actiune a angajatorilor ca si cum as fi ciumat. Bineinteles ca am gasit serviciu dar pe calea traditionala - recomandarea unui amic. Deci in Romania nu merge cu asa ceva - va spune cineva cu 2 licente si 28 ani de activitate.

  • Ioana, joi, 24.04.2008 23:27
    recrutare ?

    ce ne facem cu angajatorii care au intentii ascunse sau sunt prea ... sa vorbim elegant.... si fac tot felul de lucruri. Concret, te intreaba la interviu daca ai de gand sa te casatoresti in curand, ce planuri de viitor ai (si nu se refera DOAR la cariera). Sunt angajatori care intreaba fara nici o jena daca planuiesti sa ai un copil curand sau daca te-ai gandit cam cand sa fie. Alti promit niste lucruri la interviu si cand te duci fericit la munca in prima zi descoperi ca responsabilitatile tale nu sunt chiar cum au fost prezentate si nici colectivul nu este cel anuntat (ma refer la numarul de personal) Alta problema: nu stabilesti o perioada de proba, pleci de la un angajator si incepi a doua zi in alta parte. Normal e sa ai contract de munca din prima zi. Adica, sa nu ai nici o zi intrerupere pe cartea de munca. Dar, noul angajator iti face contract astfel incat sa ai totusi intrerupere, fie macar si pentru o zi

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro