Ce inseamna munca decenta?
Carieră · Features / 06.10.2008

Munca Decenta este o strategie de dezvoltare care recunoaste rolul central al muncii in viata oamenilor: o munca productiva si care aduce o remuneratie justa, securitate la locul de munca...

Munca Decenta este o strategie de dezvoltare care recunoaste rolul central al muncii in viata oamenilor: o munca productiva si care aduce o remuneratie justa, securitate la locul de munca si protectia sociala a familiei, cele mai bune perspective de dezvoltare personala si integrare sociala, libertatea de exprimare a revendicarilor, posibilitatea de a organiza si a participa la procesul deciziei, sanse egale si un tratament echitabil pentru toti, barbati si femei. Munca Decenta este esenta insasi a strategiei mondiale, nationale si locale, in favoarea progresului economic si social.



Munca Decenta este pragul minimal care face diferenta intre cei saraci si vulnerabili si cei care traiesc fara griji de pe urma muncii lor (nu cei bogati!). Adjectivul "decent" are aceasta conotatie, referindu-se la nevoia lucratorilor de a avea un loc de munca si conditii de munca "acceptabile" sau "adecvate".

Conceptul de "Munca Decenta" a fost lansat de partenerii sociali (guverne, sindicate, patronate), in cadrul OIM, în anul 1999, avand ca scop formularea unui obiectiv politic international de promovare de noi locuri de munca si de imbunatatire a conditiilor de munca, impreuna cu respectarea drepturilor sociale fundamentale, asa cum sunt definite in conventiile OIM.


Este esentiala ratificarea de catre Romania si aplicarea conventiilor corespunzatoare ale OIM.

Conceptul de munca decenta cuprinde mult mai multe elemente decat simpla garantare a normelor fundamentale in domeniul muncii. El include alegerea libera a locului de munca si productivitatea la locul de munca, drepturi la locul de munca, protectia sociala si dialogul social, precum si integrarea dimensiunii egalitatii intre sexe.

Componentele Muncii Decente sunt cele patru obiective strategice ale OIM si anume:


a) Dreptul la munca;
b) Ocuparea fortei de munca;
c) Protectia sociala;
d) Dialogul social.

Credinta OIM si a Uniunii Europene este ca Munca Decenta contribuie in foarte mare masura la la lupta impotriva saraciei, somajului si excluderii social, precum si la dezvoltarea durabila, pe langa faptul ca este in sine un obiectiv important.

Aceasta definitie include explicit 7 dimensiuni:

1. Dreptul la angajare - izvoraste din nevoia tuturor persoanelor (barbati si femei) de a munci, de a fi capabili sa gaseasca un loc de munca, deoarece Munca Decenta nu este posibila fara munca in sine.



2. Munca in conditii de libertate
- accentueaza faptul ca munca trebuie liber aleasa si liber consimtita iar anumite forme ale muncii (sclavia, munca fortata etc.) nu mai trebuie sa fie acceptate in secolul nostru. Totodata, munca in conditii de libertate duce automat la ideea ca lucratorii sunt liberi sa se alature organizatiilor de lucratori, sindicatelor, care sunt cele mai in masura sa le apere drepturile.

3. Munca productiva - este esential pentru oamenii care lucreaza sa aiba mijloace de trai acceptabile, atat pentru ei cat si pentru familiile lor cat si pentru a fi asigurata o dezvoltare sustinuta atat la nivel de intreprindere cat si la nivelul national al tarii în care lucreaza.

4. Echitatea muncii - reprezinta tratamentul corect si echitabil si oportunitati egale privind munca. Aceasta cuprinde nediscriminarea la locul de munca, accesul la munca, promovarea la locul de munca si capacitatea individului de a echilibra viata familiala cu cea profesionala.

5. Securitatea la locul de munca
- ia in considerare nevoia de a asigura sanatatea la locul de munca, pensiile si mijloacele de trai, dar si de a asigura masuri de protectie fizica si financiara adecvate, in privinta sanatatii si a altor evenimente neprevazute. De asemenea, recunoaste nevoia lucratorilor de a limita lipsa securitatii, asociate posibilei pierderi a locului de munca si implicit a mijloacelor de trai.

6. Demnitatea la locul de munca - cere ca lucratorii sa fie tratati cu respect, sa-si poata afirma preocuparile (ingrijorarile) si sa poata participa la luarea deciziilor cu privire la conditiile de munca. Un aspect esential este libertatea lucratorului de a-si reprezenta colectiv interesele. Munca nu este o marfa. In spatele costurilor muncii gasim fiinte umane pentru care munca este o sursa de existenta familiala.

7. Mondializarea justa
- expansiunea mondiala trebuie sa gaseasca mijloacele de a oferi oportunitati de munca decenta acolo unde oamenii traiesc, mai degraba decat sa conduca oamenii catre o economie informala sau catre emigrarea masiva.

Beneficiile Muncii Decente se pot concretiza în forme multiple:

  • conditii si mijloace de existenta ameliorate pentru familii;
  • venituri stabile si locuri de munca productive;
  • reguli echitabile si respectul drepturilor fundamentale la locul de munca;
  • stabilitate crescuta la nivel local;
  • respectarea drepturilor fundamentale si protectia sociala in favoarea lucratorilor economiei informale si legaturi intre aceasta si economia formala;
  • existenta institutiilor sociale unde saracii isi pot exprima nevoile si asuma participarea la dialogul social;
  • salarii crescute si posibilitati de locuri de munca independente, gratie accesului la servicii financiare, la formare si la educare;
  • politici de scolarizare si de a pune capat muncii fortate a copiilor;
  • eliminarea discriminarilor ale caror victime sunt cei saraci, in special femeile, care sunt persoanele cele mai vulnerabile si mai putin protejate;
  • multiplicarea posibilitatilor de a reactiona, de a crea si de a intreprinde.


Politicile privind Munca Decenta atat in Romania cat si in cadrul Uniunii Europene si in afara ei, pot avea succes numai cu implicarea deplina a partenerilor sociali si a societatii civile în sens larg. În urmarirea obiectivelor Muncii Decente, sunt de importanta cruciala coerenta si coordonarea politicilor la toate nivelurile, inclusiv la nivel national.

Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, trebuie sa promoveze Munca Decenta ca o componenta esentiala a modelului social european si ca pilon important al constructiei europene!

Material furnizat de Blocul National Sindical.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro