Candidatura online, o alternativa eficienta
Carieră · Features / De Roxana Totolici, 11.02.2008

Iti vine greu sa crezi ca un CV trimis prin intermediul site-urilor de recrutare va avea succes sau va fi cel putin citit cu interes? Totusi acest sistem de recrutare functioneaza foarte bine, estimandu-se chiar ca 80% dintre companii isi aleg viitorii angajati cu ajutorul Internetului.

Un avantaj evident al aplicatiei pe Internet este acela ca te ajuta sa economisesti timp si nu mai esti nevoita sa te deplaseszi cu CV-ul in mana la agentia de recrutare sau la compania care a dat anunt in ziar. In plus este mult mai comod sa trimiti un CV de acasa, seara sau cand iti permite timpul si dispozitia.


Primul lucru la care trebuie sa te gandesti dupa ce ti-ai facut cont pe un site de recrutare este faptul ca CV-ul online si cel imprimat pe hartie raspund acelorasi exigente.

Multe dintre noi au tendinta sa considere ca o aplicatie online ne permite sa fim mai putin atente. Aceasta opinie este total gresita. Greselile de ortografie sau de limba vor fi taxate. Spatiile necompletate si abilitatile sau experienta descrise sucint nu vor trece neobservate de angajator. Si nu in favoarea ta, pentru ca numarul mare de candidaturi depuse vor determina o selectare riguroasa. Asadar, atunci cand completezi un CV online, fa-o ca si cum l-ai scrie pe hartie.


Ofera-i angajatorului un CV bine alcatuit si clar, acordand atentie mai ales cuvintelor cheie: functiile pe care le-ai ocupat, competentele, responsabilitatile si rezultatele tale. De asemenea, trebuie sa descrii foarte clar obiectivul tau in cariera si postul vizat.

Recrutarea in general si mai ales atunci cand are loc prin intermediul Internetului trebuie sa se desfasoare rapid. In acest caz cuvintele cheie puse in valoare si un CV bine alcatuit ii vor permite angajatorului sa iti construiasca un profil clar.


CV-ul completat online nu trebuie sa fie prea lung pentru ca nimeni nu are timp sa parcurga Cv-uri kilometrice pentru a constata ca sunt neinteresante. Pentru a convinge sunt suficiente 20-25 de randuri. Axeaza-te pe competentele esentiale si pe experienta relevanta fara a mentiona toate locurile de munca din liceu pana in prezent.

Evita sa folosesti fonturi diferite sau culori atunci cand iti completezi CV-ul. Daca folosesti obtiunea de a-ti atasa o poza, alege un portret business si nu o fotografie la intamplare sau decupata.


Nu uita de scrisoarea de intentie care este mesajul tau prorpiu-zis pentru angajator. Ea trebuie sa fie clara si scurta, dar in acelasi timp cat mai convingatoare. Inchei-o printr-o formula de politete si o multumire cat mai simpla si eleganta.

Daca preferi sa trimiti un CV in format word si nu unul completat online, asigura-te ca ai adresa corecta. De asemenea, este mai bine sa atasezi CV-ul decat sa il pui in corpul email-ului. Rezerva aceste cateva randuri pentru a mentiona lucrurile esentiale si nu uita sa adresezi angajatorului invitatia de a-ti citi Cv-ul.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro