Biroul - o oglinda a personalitatii?
In mod frecvent, fiecare dintre noi, constient sau mai putin constient, incercam sa ne punem amprenta asupra lucrurilor ce ne inconjoara. Incepand cu obiceiurile minore - alegerea hainelor...
In mod frecvent, fiecare dintre noi, constient sau mai putin constient, incercam sa ne punem amprenta asupra lucrurilor ce ne inconjoara. Incepand cu obiceiurile minore - alegerea hainelor care sa te reprezinte, modul in care saluti un prieten - si pana la alegeri mai importante - ce tunsoare, ce culoare a parului, ce masina ti se potriveste - cauti sa-ti exprimi cat mai bine personalitatea si individualitatea.In acest context, este de inteles ca biroul tau - locul unde iti petreci aproximativ o treime din viata - te poate reprezenta in fata celorlalti mai bine, poate, decat ai putea tu sa o faci. Dar ce poveste spune biroul despre tine?
As incepe poate prin a largi putin cadrul discutiei. Modul in care spatiul este amenajat ne poate da anumite indicatii despre companie, cultura organizationala si relatiile dintre colegi. De exemplu, daca birourile sunt aranjate intr-un spatiu deschis, in care nu poti identifica precis biroul sefului sau biroul unui simplu angajat, te afli intr-o organizatie care pune accent pe rolul echipei in atingerea obiectivelor. Este o organizatie orientata catre angajati, in cadrul careia politica este una deschisa, de colaborare, si in care se incurajeaza comunicarea si libertatea de exprimare a angajatilor.
Sa ne imaginam acum un birou pe care lucrurile sunt aranjate cu o ordine bine stabilita, aliniate la milimetru, pastrand o simetrie impecabila, ce da impresia ca a fost aranjat pentru a fi expus mai degraba intr-un muzeu. Acesta denota o persoana foarte organizata, care tine la ordine. Cel mai probabil aceasta persoana apreciaza regulile, standardele clare si actioneaza in concordanta cu ele. Este genul de persoana care, inainte de a incepe sa rezolve o sarcina, va verifica de doua ori informatiile despre aceasta, va analiza solutiile pentru rezolvarea problemei si va prefera sa apeleze la o metoda ce a dat rezultate bune in trecut.
Biroul "dezastru", in care toate lucrurile par a fi aruncate la intamplare sau care seamana mai degraba cu un birou "vandalizat de hoti", denota o persoana mai creativa si inclinata spre oameni. In ciuda dezordinii, posesorul are propria ordine, pe care doar el o cunoaste; daca e nevoit sa gaseasca o hartie, stie exact unde sa o caute. Aceasta persoana nu tine foarte mult la aspectul formal al lucrurilor si ii place sa mearga dincolo de aparente. Cel mai probabil, este angajatul "retea sociala"; o persoana extrovertita, energizata de relatiile cu cei din jur, care stie pe toata lumea si tot ce se intampla in jurul sau.
Prezenta diferitelor obiecte pe biroul tau dau si ele indicii despre personalitatea ta. O poza de familie sau alaturi de prieteni, de persoane dragi, indica dorinta de a-ti petrece mai mult timp cu acestea. Daca te-ai identificat deja in acest tipar, esti este o persoana statornica, ce apreciaza siguranta si valorile traditionale, precum familia.
O planta adusa la birou da aceeasi nota de statornicie, dorinta de a face "radacini" in organizatie. Aceasta persoana nu este genul "job-hopper", care isi schimba locul de munca de doua-trei ori pe an, ci este o persoana recunoscuta pentru loialitatea sa fata de echipa in care lucreaza.
Alte obiecte, precum cani primite din partea colegilor, diplome sau premii pentru cel mai bun angajat, indica o persoana care apreciaza valoarea si care la randul sau se simte valorizat de cei din jur, de companie. Este o persoana care apreciaza succesul, mai ales cel recunoscut in public, si este motivata de statutul sau in cadrul organizatiei.
Caracteristic pentru sefi, pentru persoanele ce detin functiile cele mai inalte in organizatie, este un birou impunator. Acesta in special in oraganizatiile puternic axate pe rezultate si orientate spre scop. Realizat dintr-un lemn masiv sau pretios, cu un scaun pe masura, biroul este un simbol al puterii si al statului.
Trofeele expuse in birou, diplome de la diferite competitii, premii castigate, arata o persoana ghidata de spiritul competitional, pentru care cariera reprezinta un proces de cucerire a diferitelor pozitii in organizatie. Ceea ce este definitoriu pentru acesta persoana este provocarea.
In realitate, stilul tau poate fi unul combinat, iar analizandu-l iti vei da seama inclusiv de aspectele ce te motiveaza la locul de munca. Mai mult, maiestria de a "citi" birourile celor din jur te poate ajuta sa abordezi o discutie cu un coleg nou sau cu un partener de afaceri, mai ales la primele intalniri.