Avantajele si dezavantajele schimbarii joburilor
Problema schimbarii locului de munca ti-a dat, macar o data, de gandit, indiferent daca esti la inceputul carierei sau ai ajuns deja pe treptele de sus ale acesteia. Un salariu mai mare sau conditii de lucru mai placute, o companie de renume sau, pur si simplu, o reconversie profesionala catre un domeniu nou sunt lucrurile care te atrag la un alt job.
A-ti schimba locul de munca nu este un fapt incriminator. Cauzele pot fi nenumarate: de la motive de ordin personal si pana la cele de ordin financiar, profesional sau chiar de adaptare. Trebuie sa ai grija si sa nu faci din asta o obisnuinta.
Ca sa iti dai seama daca e bine sau nu sa iti schimbi locul de munca trebuie, mai intai, sa stii ce vrei sa faci in continuare.Este preferabil sa iti faci un bilant si sa stabilesti ce este si ce nu este in regula la actualul job, ce te multumeste si ce nu, ce perspective ai acum si ce perspective ai avea in cazul in care ai opta pentru schimbare, ce oportunitati ai in acest moment si ce oportunitati ai avea in alta parte. Trebuie sa iei in calcul si motivatiile de ordin profesional sau financiar.
Pro si contra schimbarii
In cariera poti merge pe una din cele doua directii: verticala sau orizontala. Depinde numai de tine directia pe care alegi sa inaintezi: poti sa mergi pe orizontala - doar schimbandu-ti locul de munca din diferite motive, dar avand in continuare aceeasi functie si aceleasi responsabilitati; sau pe verticala - alegand alt job pentru o functie mai inalta.
Schimbarea este foarte importanta si, in unele situatii, chiar indicata:
daca o faci pentru o functie mai buna;
daca inca nu ai gasit job-ul care sa ti se potriveasca;
daca la actualul loc de munca posibilitatile de promovare sunt foarte slabe sau inexistente.
Cu toate acestea trebuie sa fii foarte atenta si sa nu iei decizii pripite atunci cand alegi, pentru a nu ajunge mereu in situatia de a te indrepta din nou spre un alt loc de munca. Schimbarea jobului la intervale scurte de timp, desi aparent folositoare, se poate intoarce impotriva ta mai tarziu. Daca te prezinti in fata unui angajator cu un CV in care capitolul "Experienta Profesionala" se intinde pe cateva pagini si arata ca in ultimul an ai avut aceeasi functie, dar ai schimbat patru sau cinci locuri de munca, asta nu va constitui nicidecum un avantaj. Dimpotriva, chiar va starni semne de intrebare in ceea ce te priveste: fie ai o problema de adaptare la conditiile de lucru, fie nu te poti integra cu succes intr-un colectiv, fie este vorba de o problema de incompetenta. Dar daca motivul pentru care ti-ai schimbat locurile de munca a fost mereu functia, iar traseul tau profesional a fost in permanenta ascensiune nu trebuie sa ai motive de ingrijorare.
Prin urmarea, schimbarea job-ului in repetate randuri este o arma cu doua taisuri, exista avantaje si dezavantaje: pe de o parte iti este folositoare pentru a descoperi ce loc de munca ti se potriveste cel mai bine, iar pe de alta parte poate trezi suspiciuni asupra stabilitatii si consecventei tale.