5. Fii ordonata


Ia gandeste-te: nu cumva incepi mai multe lucruri deodata si nu duci la bun sfarsit niciunul? “Fa-ti un plan pentru fiecare zi in parte. Agenda trebuie respectata strict. Si incepe ziua cu activitatile mai putin placute si lasa-le pe cele mai usoare catre sfarsitul programului”, recomanda Alina Negrea.

6. Ia pauze


O data pe ora, fa o pauza de zece minute. Chiar daca ti se pare ca irosesti un timp pretios, de fapt, il castigi. Poti sa stai de vorba cu un coleg, sa-ti dezmortesti, pur si simplu, picioarele, sau sa bei o cafea. Si nu uita de pauza de masa, care este esentiala. Psihologii recomanda ca aceasta sa fie luata (daca tipul de job o permite) chiar in afara sediului firmei si, daca s-ar putea, cu un prieten, nu cu un coleg.

7. Foloseste timpul petrecut in trafic


La intoarcerea acasa, fie ca folosesti mijloacele de transport in comun, fie masina personala, ai timp berechet sa vorbesti cu prietenii la telefon. Nu te gandi ca deranjezi prietenii. Dimpotriva! Ei se vor bucura sa te auda, chiar si zece minute. Acum e un prilej bun sa stabilesti cu ei intalniri pentru sfarsitul de saptamana.

8. Trezeste-te mai devreme


Daca slujba ta incepe la 10, incearca sa te trezesti mai devreme, pentru a putea “prinde” macar o ora pe care sa o aloci treburilor casnice. Cand vei ajunge la serviciu, deja vei avea “bifate” cateva dintre treburile ce figurau la “de rezolvat”. Poate ca la inceput va fi mai greu, insa, treptat, te vei obisnui si cu trezitul dis-de-dimineata.

9. Regula “orei”


Unii spun ca atunci cand ajungi acasa nu trebuie sa ai cu tine si problemele de la serviciu. Cam greu de facut asta. Exista totusi o solutie: de comun acord cu partenerul, stabileste o ora pana la care se accepta discutiile despre locul de munca. Dupa ora 20, de exemplu, fixati interdictie pentru astfel de discutii. Iar cine le deschide, sa primeasca amenda de tip “administrativ” (de exemplu sa stranga rufele puse la uscat).
  • Mirela, miercuri, 18.03.2009 15:41
    teoria e buna practica ne omoara

    Ce bine ar fi sa se aplice ce scrie in articol! In realitate, chiar la patron exista un mare grad de subiectivism. Sunt unii care stau la tigari si cafea cu orele si nu le reproseaza seful nimic(banuiesc chiar ca sunt angajati ca sa fie la curent cu toate barfele din IMM)desi nu inteleg care e profitul sefului,sau au program , de la 10 la 16 in care timp mai isi fac unghiile, mai se tund(am vazut manicuriste bagate pe usa din spate)sau colege care vin dimineata brunete si pleaca blonde,in timp ce altii , cu cat isi fac treaba mai bine primesc mereu insarcinari suplimentare, chiar insotite de laude , .Dar la salarizare vezi ca procentele se duc tot la cei cu trancanitul.Chiar te trezesti cu afirmatii de genul:am primit reclamatii ca nu sunteti cooperanta.Eu chiar sunt de buna credinta si doresc sa-mi imbunatatesc activitatea dar exemplele pe care le vad ma dezarmeaza.

  • Cristy, marţi, 03.03.2009 23:28
    ore extratime lucrate

    Sunt perfect de acord cu Anca, exista si lucruri care trebuie sa le faci in timp, si daca acele 8 ore nu ajung.... dar timpul te preseaza? Incerc zilnic sa-mi planific lucrurile, si cind ajung la birou, totul e invers... se incep telefoane, intrebari, subalternii vin cu diferite intrebari de rezolvat, si pina la urma planul pe care ti-l propui nu ramine decit dupa orele de program, cind totsi sunt plecatsi, cind nu mai suna telefonul si potsi lucra in liniste

  • anca, marţi, 03.03.2009 10:57
    teorie...

    Teorie, doamna experta, teorie! Am experienta de multinationala de 16 ani (impliniti alaltaieri, de 1 Martie) atit in Romania cat si in strainatate. Cand de ex. e vremea bugetelor, e cam greu sa-i zici "nu" sefului care si el vine duminica la birou . Cand se lanseaza un proiect nou - high profile - (si de regula cam toate proiectele mari sunt high profile), la fel - nu conteaza ca esti membru in echipa de proiect sau chiar il conduci. E comod de dat sfaturi din pozitia comoda de consultant in HR... cam la fel se intimpla si cu instructorii de golf, dau lectii pt ca stiu ca nu vor fi niciodata Tiger Woods.

  • Amelia, marţi, 03.03.2009 09:29
    Corect Grace !!!- s

    A devenit un laitmotiv statul la servici peste cele 8 ore clasice . De ja e demodat sa lucrezi doar 8 ore pe zi ! (vezi si reclamele : in ziua e azi nu mai exista program de 8 ore ) Exista . Pentru ca suntem ineficienti , nenecesar de zelosi ... Si asta o spune .. un patron :)

  • Grace, marţi, 03.03.2009 09:11
    pentru ca voi ii invatati...

    pe patroni sa stati peste program. atata timp cand sefu vede ca lucrezi (si nu stai pe mess, nu vorbesti la telefon non stop, nu vorbesti cu orele cu colegii), nu are de ce sa te tina peste program. si trebuie sa impuneti si timpul realist de terminare a unui program. cunosc colegi care vor sa se dea bine pe langa sef si pun un timp de terminare a proiectului in 4 zile cand de fapt ar trebui terminat in 10. Si dupa aia se dau victime ca trebuie sa stea peste program.....

  • Gabi, marţi, 03.03.2009 08:12
    program job

    Da, 8 ore la serviciu! Si cum ramane cu ideea aia fixa a patronului ca: nu iti convin 10 ore (si salariu ca pentru 8 ore), atunci pleaca, noi ne gasim oricum alt fraier care isi cauta de lucru si care e dispus sa faca orice pentru a nu sta acasa? Nu toti suntem niste genii mititele de care patronul sa nu se poata lipsi, pana la urma oricine este de inlocuit!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro