Învățământul profesional dual este un model de formare german care câștigă tot mai multă popularitate, datorită beneficiilor pe care le oferă elevilor și modului în care ajută la soluționarea problemelor reale din piața muncii. Considerate unele dintre cele mai bine dezvoltate din lume, programele educaționale de tip german prind contur și în România, oferindu-le elevilor oportunitatea de a dobândi abilități esențiale în viitoarea lor carieră.
Unul dintre acestea este „Școala de Carte și Meserii”, un program de formare profesională susținut de Lidl România și alte trei companii de retail, care le oferă absolvenților de școală gimnazială oportunitatea de a se pregăti pentru meseria de comerciant-vânzător, odată cu începerea liceului.Pe durata celor 3 ani ai programului, elevii învață direct de la specialiști din retail și participă la stagii de practică în magazinele Lidl sau ale celorlalte companii partenere, pentru a-și însuși, într-un mix echilibrat, cunoștințele teoretice și competențele practice necesare unei cariere în domeniu.
Ce oportunități oferă programul și de ce ar opta elevii pentru el?
Sistemul de formare dual le oferă elevilor o bază solidă, teoretică și practică, pe care ei o pot valorifica apoi într-o carieră de succes. Prin acest program, tinerii liceeni au oportunitatea de a dobândi experiența în cadrul unei companii internaționale, unde vor învăța de la specialiștii Lidl. La finalul stagiilor, retailerul va recruta din rândul absolvenţilor, oferind astfel tinerilor şansa unei cariere, imediat ce ies de pe băncile şcolii. Cu toate acestea, liceeni nu sunt condiționați să se angajeze în cadrul
Totodată, programul este un pas important către independenţa financiară pentru tineri: pe toată perioada programului, beneficiază de o bursă lunară în valoare de 400 lei, dar și de decontarea transportului și asigurarea mesei de prânz în timpul stagiilor de practică.
La finalul programului, elevii primesc şi un certificat pentru calificarea comerciant-vânzător, prin care le sunt atestate competențele la nivel internațional. Astfel, aceștia au inclusiv posibilitatea de a-și dezvolta o carieră în oricare punct din rețeaua de magazine
Cum contribuie programul la soluționarea crizei de pe piața muncii?
Programul contribuie la pregătirea tinerilor pentru a fi următoarea generație de profesioniști. Pentru angajatori contează tot mai mult experiența practică a viitorilor angajați, iar „Școala de Carte și Meserii” susține pregătirea profesională a tinerilor încă de pe băncile școlii, facilitând integrarea lor pe piața muncii imediat după finalizarea studiilor liceale.
Astfel, programul contribuie la creșterea nivelului de angajabilitate al tinerei generații, venind ca o soluție concretă la criza de pe piața muncii, oferind în același timp un plus industriei de retail prin faptul că formează viitori angajați foarte bine pregătiți.
Cum pot avea elevii acces la acest program?
Programul a fost înființat cu sprijinul Camerei de Comerț Româno-Germane și se desfășoară în parteneriat cu 5 licee din România: Liceul Tehnologic Mircea Vulcănescu din București, Liceul Economic Barbu A. Știrbey din Buftea, Colegiul Economic G. Barițiu din Sibiu, Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu din Brașov și Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu din Timișoara. Elevii care își doresc să facă parte din următoarea promoție a „Școlii de Carte și Meserii” se pot înscrie în program în perioada 31 august – 3 septembrie, la secretariatele liceelor partenere.
Mai multe informații despre oportunitățile profesionale oferite de „Şcoala de carte și meserii” se găsesc pe www.scoaladecartesimeserii.ro.