7 semne că ești dependent de muncă
Carieră / 02.11.2018

Satisfacțiile profesionale și o carieră de succes contează foarte mult, dar dacă exagerezi sănătatea ta ar putea avea de suferit. Află care sunt principalele semne că ești dependent de muncă.

Între un job care îți place și unul la care numeri minutele până la sfârșitul programului ce ai alege? Ei bine, chiar dacă ai norocul să desfășori o activitate care te motivează trebuie să cunoști limitele dincolo de care apar riscuri pentru sănătate. Nu duce lucrurile prea departe pentru că, dacă ești dependent de muncă, îți poți periclita chiar și viața de familie sau alte relații de prietenie. 
Succesul îți poate aduce zâmbetul pe buze la finalul unui proiect bine realizat sau dacă faci o propunere inspirată, însă jobul nu este singurul lucru de care ai nevoie pentru a fi fericit. Integrează cariera în cadrul celorlalte preocupări și stabilește mereu ordinea priorităților pentru a fi sănătos și mulțumit.

 
Iată care sunt principalele semne care îți arată că ai putea fi dependent de muncă:

 
1. Ești primul care ajunge și pleci ultimul de la birou

Poate că îți place să ajungi mai devreme pentru a rezolva ce ți-ai propus în liniște, înainte de a începe diferite ședințe, iar seara preferi să îți organizezi agenda pentru ziua următoare, dar dacă faci acest lucru prea des poți deveni dependent de muncă pentru că nu vei mai avea timp de altceva. Dacă muncești prea mult fără să-ți distragi atenția vei obosi și te-ai putea îmbolnăvi. În plus, studiile de specialitate au demonstrat că dacă lucrezi mai multe ore nu vei fi neapărat mai productiv. Astfel, pentru fiecare 20 de ore suplimentare productivitatea crește numai în primele 3-4 săptămâni, după care scade constant. Menține-te în formă respectând cele opt ore de lucru.

 
2. Nu te poți deloga

Vacanțele au drept scop relaxarea totală. Dacă ești în concediu, pe un șezlong de pe malul mării și nu te poți gândi decât la un termen limită sau te stresezi pentru că nu poți suna la serviciu de pe o pârtie înzăpezită, ai putea avea o problemă. Când nu ești la serviciu, renunță la toate dispozitivele care te mențin în priză și nu-ți verifica tot timpul email-ul. Dacă devii extrem de preocupat de atribuțiile de la serviciu nu vei putea să te relaxezi în vacanță, iar sistemul tău nervos ar putea deveni suprasolicitat.

 
3. Nu ai grijă de tine

Te îmbolnăvești foarte des? Ai putea munci prea mult. Potrivit specialiștilor, persoanele dependente de muncă prezintă un risc mult mai ridicat de diabet de tip 2, depresie, anxietate și atac de cord. De asemenea, se pot simți epuizați pe neașteptate și în unele cazuri trebuie să abandoneze complet un proiect sau o schimbare de carieră. Nu munci atunci când ești bolnav pentru că nu vei face decât să irosești ore de productivitate. Evită alimentele de tip fast food și mergi mai des la sală, în loc să rămâi ore în șir în fața calculatorului.

 
4. Imaginea despre propria persoană depinde exclusiv de rezultatele profesionale

Este foarte bine să te bucuri de fiecare reușită de la job, dar dacă ai nevoie numai de acest tip de succes pentru a fi fericit este ceva în neregulă. O persoană dependentă de muncă se bazează exclusiv pe laudele sau aprecierile primite de la șeful direct, colegi, clienți sau manager. Așteaptă evaluările anuale sau pe cele efectuate la 6 luni pentru a ști dacă a avut succes sau a eșuat pe toate planurile. Este indicat să-ți găsești surse de satisfacție și în afara mediului de la serviciu. Te poți înscrie într-o echipă de fotbal, poți practica artele marțiale sau ai putea participa la un club de lectură.

 
5. Nu ai alte hobby-uri în afară de job

Când numai obiectivele de la job te motivează pentru a-ți începe fiecare zi  este momentul să-ți creezi noi oportunități. Găsește hobby-uri în afara programului de lucru, vizitează muzee sau desfășoară activități de voluntariat.

 
6. Nu ești niciodată mulțumit de performanța ta

Dacă ești dependent de muncă îți va fi foarte greu să-ți dai seama când ai muncit destul. Vei încerca mereu să obții și mai mult sau să găsești o nouă șansă de a te afirma. Acest lucru se întâmplă pentru că dependența de muncă te face să fii nesigur în raport cu succesul. Perfecționismul sau atenția excesivă la fiecare detaliu pot prelungi timpul petrecut la birou, cu efecte negative asupra sănătății. Nu este greșit să vrei să fii mereu mai bun, dar oprește-te din când în când și bucură-te de ce ai realizat până acum.

 
7. Nu-i spui niciodată „nu” șefului și foarte rar le spui „da” prietenilor

Dacă prietenii îți spun că te văd din ce în ce mai rar și că ești mereu ocupat ar putea fi un semn că ești dependent de muncă. Este interesant să accepți proiecte noi la serviciu, dar în același timp trebuie să-ți cunoști propriile limite. Nu-ți fie teamă să discuți deschis cu șeful tău și să-i explici care sunt activitățile tale curente și dacă ai cum să preiei un proiect nou sau nu. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro