În ţară sunt aproximativ 1 milion de persoane care suferă de această problemă cu inima, respectiv 4,7% din populația cu vârstă peste 35 de ani
Dintre aceştia, 9 din 10 nu ştiu că suferă de această afecțiune, conform celui mai recent barometru realizat de Societatea Română de Cardiologie.
Insuficiența cardiacă este o boală cronică în care inima nu pompează suficient sânge spre organe pentru a susține funcționarea acestora. Cele mai frecvente cauze ale insuficienței cardiace sunt boala coronariană ischemică cronică, infarctul miocardic, hipertensiunea arterială, deteriorarea valvelor cardiace, cardiomiopatiile şi malformațiile congenitale cardiace. Respirația grea, capacitatea de efort scăzută, starea de oboseală care împiedică pacientul să îşi desfăşoare activitățile curente sunt câteva dintre simptomele insuficienței cardiace.
"În urmă cu două decenii, insuficiența cardiacă era considerată stadiul final al evoluției bolilor cardiovasculare şi o boală fatală. În anii 2000 însă, descoperirile din domeniul medicinei au transformat insuficiența cardiacă într-o boală tratabilă. Principiile şi strategiile de tratament inovatoare, precum si dispozitivele medicale de ultimă generație cresc speranța de viață a pacienților cu insuficiență cardiacă. Însă, este obligatoriu ca pacientul să se prezinte în timp util la medic şi afecțiunea să fie diagnosticată într-un stadiu cât mai incipient", a declarat Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, Şef Disciplina Cardiologie, Spitalul Universitar de Urgență Bucureşti.
Cum să-ţi protejezi inima
1. Consumă zilnic alimente bogate în fibre!
2. Menţine-te la o greutate corporală normală!
3. Mişcarea trebuie să fie practicată cu regularitate!
4. Limitează consumul de carne roşie şi mezeluri!
5. Consumă alcool cu moderaţie!
6. Nu fuma!