Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor, 59% dintre mărcile analizate nu pot fi folosite de cei cu vârsta mai mică de 6 ani
În perioada 15 ianuarie – 22 ianuarie 2016 au fost achiziționate din marile structuri comerciale, farmacii și magazine naturiste 51 tipuri de pastă de dinți pentru bebeluși/copii, în vederea analizării etichetei acestora din punctul de vedere al ingredientelor și al corectitudinii informațiilor și mențiunilor.
Câteva dintre cele mai întâlnite ingrediente cu rol negativ asupra sănătăţii copiilor sunt:
1. 67% dintre produsele analizate au Sodium fluoride (fluorură de sodiu). Ingestia prelungită de fluor poate provoca reacții adverse, cum ar fi leziuni ale creierului, IQ scăzut la copii, deteriorarea glandei pineale, a glandei tiroide, a oaselor, afecțiuni ale tractului gastro-intestinal și cancer. Înghițirea chiar și a unei cantități mici de fluorură de sodiu poate cauza greață, vomă și diaree.
2. 63% dintre produsele analizate au Hidrated silica, un ingredient cu rol abraziv de îndepărtare a petelor de pe dinți şi care poate să afecteze grav smalțul dinților, favorizând apariția unor probleme dentare importante.
3. 31 % dintre produsele analizate au Sodium Lauryl Sulfate (SLS) care a fost corelat cu iritații ale gingiilor, uscarea mucoaselor bucale, agravarea ulcerului bucal, toxicitate la nivelul organelor, tulburări endocrine și chiar cancer.
Ce NU trebuie să conţină pasta de dinţi pentru copii:
- parabeni/conservanți
- fenoxietanol
- propilen glicol
- glicerină
- coloranți sintetici
- parfum
- sodium lauryl sulfate (SLS)
- polietilen glicol(PEG-uri)
- arome sintetice
- materii prime derivate din uleiuri minerale
- silicon
- dioxan.
"Pentru a nu pune în pericol viața copiilor voștri, vă recomand să NU cumpărați acele paste de dinți care conțin fluor, parabeni/conservanți, coloranți sintetici, sodium lauryl sulfate (SLS), polietilen glicol (PEG-uri), fenoxietalon, parfum sintetic și arome sintetice", Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.
Foto: www.apc-romania.ro
Foarte interesant si binevenit studiu. Igiena dentare a copiilor trebuie sa fie una foarte buna, insa multi nu stim aspecte importante care pot influenta in mod negativ. Cred ca periutele electrice sunt foarte benefice si eficiente pentru dentura celor mici.
@Elena Buna, Elena! Fotografia postata este semnificativa pentru studiul facut, deoarece este realizata de Asociatia Pentru Protectia Consumatorilor din Romania, dupa cum apare scris pe ea in coltul din stanga sus. Multumim!
Toata stima pentru cine a facut studiu...dar ce cauta anumite parte de dinti in poza postata de voi?...duceti in eroare posibilii consumatori si astfel scade calitatea articolului.