Găteşte vegan: Sărmăluţe cu quinoa şi ciuperci, în foi de varză murată
Să fii sănătoasă / De Ioana Maroşan, 02.03.2012

Poţi să prepari nişte sărmăluţe gustoase fără să pui carne tocată şi orez alb rafinat. Înlocuind aceste două ingrediente cu ciupercile şi quinoa vei obţine sărmăluţe la fel de gustoase, dar mult mai sănătoase.

Niciodată nu m-am dat în vânt după sarmalele cu carne şi orez pe care le făcea mama destul de des când eram mică. Atât ea, cât şi tata erau fanii number one ai sarmalelor. Dacă mai pui la socoteală faptul că în nord-vestul ţării unde am crescut eu se mănâncă sarmale şi la micul dejun, cred ca îţi dai seama cât de des se gătea acest fel de mâncare :)

În schimb, eu aşteptam Postul când mama făcea o altă variantă de sărmăluţe, după care şi acum îmi lasă gura apă: cu păsat şi ciuperci. Un deliciu pentru papilele mele gustative şi din primul moment în care le-am gustat, am ştiut de ce nu le apreciez la fel de mult pe cele cu carne şi orez.

Săptămâna trecută am primit de la mama o căpăţână de varză murată, cum numai ea ştie să facă, şi m-a lovit o poftă de sarmale de post. Cum nu aveam păsat, m-am hotărât să-l înlocuiesc cu quinoa şi tare bine am făcut. Au ieşit o minunăţie de sărmăluţe pe care cu siguranţă le trec pe lista mea de preparate sănătoase.

Iată ce ingrediente am folosit:


- 1 cană de quinoa înmuiată o oră şi spălată bine;
- ciuperci tăiate mărunt, în cantitatea dorită;
- 1 ceapă tocată mărunt;
- 3 căţei de usturoi pisaţi;
- 3 linguri de ardei tocat de la borcan sau proaspăt;
- 2 ardei iuţi din oţet, tăiaţi mărunt;
- 1 morcov răzuit mărunt;
- 1/2 de gulie răzuită mărunt;
- 1/2 linguriţă de chilli;
- 1 lingură de cimbru uscat;
- 1 lingură de mărar uscat;
- sare de mare, după gust;
- 1/2 linguriţă piper;
- 1/4 cană ulei de măsline extravirgin;
- frunze de varză murată;

- borş, bulion şi apă pentru sos.

Mod de preparare:

1. Se răzuiesc şi se toacă ingredientele.
2. Se amestecă toate ingredientele, în afară de varza murată şi sosul.
3. Se înfăşoară pe rând foile de varză murată cu umplutura pentru sarmale.
4. Se aşază pe fundul cratiţei foi de varză murată, după care se aranjează sărmăluţele, iar deasupra se pune varză murată feliată şi se lasă la fiert 20-25 de minute la foc mic.
5. Se toarnă sosul peste sarmale, care se prepară în funcţie de gusturile fiecăruia. Nu e nevoie să acopere sarmalele. Dacă nu îţi place borşul poţi să pui doar bulion cu sau fără apă.

Poftă bună!

Credit foto: Ioana Maroşan


  • Andreea Deliciibio, miercuri, 07.03.2012 11:48

    Vin si eu cu o propunere pentru sarmalute - crude si foarte, foarte gustoase! http://www.deliciibio.ro/blog/archives/325 :)

  • Ioana Maroşan, miercuri, 07.03.2012 08:56

    @ Deea Buna intrebare Deea. Nici macar nu mi-am dat seama ca nu am precizat acest lucru. Eu le-am lasat la foc mic, sub capac aproximativ 20-25 de minute. Spor la bucatareala :)

  • deea, luni, 05.03.2012 15:26

    Cat timp lasam la fiert sarmalutele?

  • Ioana Maroşan, duminică, 04.03.2012 13:45

    @ Maria Incearc-o si cu siguranta nu vei regreta. Sunt foarte gustoase. Spor la treaba. Cu drag Ioana

  • logofatu maria, sâmbătă, 03.03.2012 09:34

    pare interesant , o sa o incerc negresit ! mi-as dori sa primesc cat mai multe astfel de retete! o zi cat mai placuta!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro