Găteşte fără foc: Unt de arahide făcut acasă
Să fii sănătoasă / De Ioana Maroşan, 01.02.2012

De ce să cumperi unt de arahide când este atât de simplu să-l faci singură acasă? În plus, nu ai nevoie de alte ingrediente în afară de arahide şi în acest fel ştii sigur că vei obţine un produs 100% sănătos, fără aditivi.

Sunt un fan înrăit al untului de arahide şi demult mi-am propus să încerc să-l prepar în casă ca să evit acele grăsimi vegetale hidrogenate (grăsimi rele) sau alţi aditivi pe care-i găsim pe eticheta produsului cumpărat din magazin. Este atât de simplu de făcut în casă, încât regret că nu am descoperit acest lucru mai demult.

În plus, ştiu sigur că untul de arahide pe care-l fac acasă este crud. Dacă nu îţi place gustul arahidelor crude, poţi să prăjeşti jumătate din ele în cuptor, după care să le amesteci cu celelalte. Este simplu, gustos şi sănătos.

Pentru 250 grame de unt de arahide am folosit:

- 250 grame arahide decojite crude;
- puţină sare de mare (opţional);
- 1 lingură miere de albine de salcâm (opţional);
- 1 lingură unt de cocos (opţional);
- 1 pumn de arahide mărunţite (opţional).

1. Se pun arahidele în robotul de bucătărie şi trebuie să ai răbdare 8-10 minute până îşi eliberează uleiul.
2. După maxim 10 minute vei obţine un unt de arahide cremos care îşi păstrează această textură chiar dacă este păstrat la frigider.
3. Dacă vrei să adaugi miere de albine şi unt de cocos (am vrut să-i ofer o uşoară aromă de cocos) se toarnă untul într-un vas şi se amestecă ingredientele cu ajutorul unei spatule.
4. Dacă vrei o variantă crunchy a untului de arahide, adaugă la final un pumn de arahide crude sau prăjite mărunţite. Iar dacă vrei unt de arahide cu ciocolată poţi să-i adaugi pudră de cacao.

Poftă bună!

P.S. Mie îmi place la nebunie să-l combin cu banane. Ţie în ce combinaţie îţi place untul de arahide?

Credit foto: Ioana Maroşan


  • Ioana Maroşan, marţi, 11.02.2014 10:10

    Un Phillips de 800 W, Catalina

  • catalina, luni, 10.02.2014 12:52

    Ce fel de blender ai folosit? sau tocator? de cati W?

  • Dan, miercuri, 22.05.2013 12:10

    Va spun eu cea mai simpla si buna reteta de unt de arahide arahide cumparate din Lidl cu 6 lei punga prajite si putin sarate si lei din arahide cu 7 lei tot din Lidl, ATAT. Arahidele se pun intr-o tava si jumatate de punga se prajesc in tava bine chiar daca se innegresc putin apoi le puneti peste cealalta jumatate de arahide asa cum sunt ele din punga nu mai adaugati absolut nimic (ca deja sunt sarate) le bagati in blender si cu rabdare le blenduiti si adaugati treptat ulei de arahide dar nu foarte mult compozitia o sa fie prea moale daca adaugati prea mult ulei (mai bine aranjati cu lingura pasta pana se face mai moale ca sa poata fi amestecata calumea decat sa puneti prea mult ulei). Il turnati intr-un borcan jmecher apoi il puneti in frigider la super rece. ATENTIE mai mult de 1 lingura de unt de arahide pe zi este "daunatoare" sanatatii deoarece acestea contin multe calorii si grasimi care IN EXCES dauneaza corpului si pe scurt TE INGRASI.... DAR... 1 lingura este recomadata intrucat grasimile pe care le au arahidele si nucile sunt necesare organismului ajutand inima si creierul. Deci intotdeauna intrebativa: "Cat de mult e pre mult ?" ca sa stiti cat si ce sa consumati. O ZI BUNAAA !!! :)

  • Ioana Maroşan, vineri, 15.06.2012 09:16

    @ AndreeaG Multumesc tare frumos pentru aprecieri si ma bucur tare mult ca este pe gustul tau reteta. Cu drag Ioana

  • AndreeaG, joi, 14.06.2012 11:36

    Felicitari! Arata si "miroase" grozav :) Culoarea este super, inspira sanatate. Alaturarea de goji este foarte simpatica! Nucile si semintele sunt excelente pentru sanatate, cu atat mai mult cu cat sunt crude. Tratarea termica face sa dispara (daca nu chiar sa devina toxice) o multime de substante care altfel ar fi foarte sanatoase. Poate ar fi bine sa ne mai dezvatam de gusturile induse de societatea de consum, in favoarea preparari cat mai sanatoasa a alimentelor. Gusturile se educa si prefer sa-mi invat copiii cu gusturile sanatoase, nu comerciale.

  • geta, vineri, 03.02.2012 08:51

    se gasesc arahide crude la en-gros,si sigur voi incerca

  • Ioana Maroşan, joi, 02.02.2012 12:00

    @ Gabi Da, culoarea este mai deschisa pentru ca am preferat sa fac untul din arahide crude, lucru pe care nu-l gaseam in comert.

  • gabi, joi, 02.02.2012 10:15

    nu prea e asa ;arahidele trebuie sa fie prajite -mai mult sau mai putin.atunci untul va capata si culoarea care la dv.este cam alba

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro