Găteşte fără foc: Tort cu portocale şi ciocolată pentru Crăciun
Să fii sănătoasă / De Ioana Maroşan, 16.12.2011

Portocale, ciocolată şi scorţişoară, o combinaţie de trei arome încântătoare care ne duce imediat cu gândul la Crăciun. Dacă te-ai săturat de aceeaşi reţetă de tort, încearcă această minunată reţetă.

Pot să spun cu mâna pe inimă că este cel mai bun tortuleţ pe care l-am mâncat eu vreodată, indiferent că a fost copt sau preparat fără foc. Iubesc combinaţia portocale-ciocolată şi demult voiam să fac un tortuleţ care să îmbine aceste două arome care se completează reciproc atât de minunat. Şi iată că, în aşteptarea Sărbătorilor de iarnă, am avut inspiraţia şi timpul necesar pentru a prepara acest delicios tortuleţ, cu ajutorul unei persoane foarte foarte dragi mie :)

Pentru acest minunat tortuleţ nu ai nevoie de multe ingrediente, dar cu siguranţă te va surprinde în mod plăcut combinaţia pe care o vei obţine: o cremă îmbibată de aroma portocalelor, foarte cremoasă şi care se topeşte în gură. În plus, aromele de portocală, scorţişoară şi ciocolată se împletesc cu magia Sărbătorilor care se apropie cu paşi repezi.

Să trecem mai departe şi să-ţi spun care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru acest tort:

Pentru crustă/blat ai nevoie de:

- 1/2 cană migdale şi 1 pumn mic de nuci braziliene (poţi opta pentru orice tip de nuci, chiar şi seminţe de floarea soarelui crude);
- cacao pudră, în funcţie de intensitatea culorii pe care vrei să o obţii;
- 1/2 cană curmale curăţate de sâmburi;
- un vârf de linguriţă de scorţişoară.

Pentru delicioasa cremă ai nevoie de:

- 1 cană nuci caju înmuiate peste noapte în apă;
- zeama şi coaja de la 3 portocale mai mici;
- 1 mango
(opţional, pentru un plus de culoare şi gust);
- un sfert de linguriţă cu ghimbir proaspăt răzuit;
- miere de albine, după gust;
- 3/4 cană ulei de cocos şi unt de cacao topite la abur
(poţi opta şi pentru uleiul de palmier).

Pentru topping-ul de ciocolată ai nevoie de:


- miere de albine;
- cacao pudră;
- puţină apă sau zeamă de portocale
, în funcţie de consistenţa dorită.

Metoda de preparare este una simplă, fără bătăi de cap:

1. Ca să prepari crusta, se mărunţesc migdalele şi nucile braziliene în robotul de bucătărie, după care se încorporează pe rând curmalele, cacaua şi scorţişoara. Crusta obţinută trebuie să fie lipicioasă şi se presează cu ajutorul degetelor în forma pentru tort.
2. Ca să prepari crema trebuie să pui toate ingredientele în blender, cu excepţia uleiului de cocos şi a untului de cacao. Vei obţine o cremă pufoasă, iar la final se adaugă uleiul de cocos şi untul de cacao care au fost topite în prealabil pe baie de abur. Se toarnă crema peste crustă şi să lasă la frigider minim 4 ore sau de seara până dimineaţa.
3. Topping-ul de ciocolată se prepară amestecând mierea de albine cu cacao şi puţină apă sau zeamă de portocală, până când obţii consistenţa dorită. Se toarnă peste tortuleţ şi se ornează apoi cu felii şi coajă răzuită de portocală.

Este divin acest tortuleţ, crede-mă pe cuvânt. Încearcă-l şi aştept să-mi spui cum ţi s-a părut :) Poftă bună şi să aveţi parte de Sărbători minunate!

Credit foto: Ioana Maroşan


  • Ioana Maroşan, joi, 22.12.2011 11:22

    @ Angi Ma bucur tare mult ca ti-a placut :) Si eu am ramas uimita de rezultat si cu siguranta o sa mai prepar varianta aceasta :)

  • Angi, miercuri, 21.12.2011 16:24

    E o reteta excelenta. Am testat-o intocmai si rezultatul e grozav. O prajitura foarte gustoasa si aromata. Merci, Ioana.

  • Ioana Maroşan, marţi, 20.12.2011 07:28

    @ Raluca Spor maxim la treaba si sa aveti parte de Sarbatori minunate :) Neaparat sa-mi spui daca le-a placut tortul ;)) Cu drag, Ioana

  • Raluca, luni, 19.12.2011 18:22

    Foarte frumos! Deja ai mei (una bucata sot si printesa!) sunt mari fani dulciuri raw! Tort cu morcovi si mar de ar manca toata ziua! Asa ca de sarbatori le voi face si acesta! E mai exotic! Numai ca obligatoriu, scortisoara!!! Salvez reteta si...la treaba! (deja m-am aprovizionat din timp cu materia prima, cautam reteta! )

  • Ioana Maroşan, duminică, 18.12.2011 20:46

    @ JJJ Stai linistita, Ioana :) Sunt obisnuita cu acest gen de comentarii de prost gust si care din pacate nu au legatura cu subiectul postarii de pe blog, ci sunt atacuri la persoana. Asta sa ne fie cel mai mare bai :) Sa ai Sarbatori fericite alaturi de cei dragi si astept sa-mi spui daca a fost pe placut tau tortuletul, Ioana

  • Ioana Maroşan, duminică, 18.12.2011 20:43

    @ Alina Draga Alina, musai sa ma anunti si pe mine de rezultatul obtinut si daca a fost pe placul tau. :) Sa ai Sarbatori fericite si multa sanatate, Ioana

  • Ioana Maroşan, duminică, 18.12.2011 20:42

    @ Silvia Draga Silvia iti multumesc pentru aprecieri si astept sa-mi spui daca ti-a placut tortuletul :) Sa ai Sarbatori fericite alaturi de cei dragi, Ioana

  • Ioana Maroşan, duminică, 18.12.2011 20:41

    @ Carmen Draga Carmen de regula este necesar un un ulei daca vrei ca tortul sa ramana ferm, dar poti sa incerci sa folosesti tarate de psyllium sau seminte de chia care absorb apa si va intari crema. Ambele variante sunt sanatoase, taratele fiind un pansament pentru sistemul digestiv, iar semintele de chia sunt pline de nutrienti. Incearca sa inlocuiesti uleiul si indrazneste sa combini in crema ingredientele tale preferate. Vei vedea ca pe masura ce faci aceste torturi vei capata tot mai multa experienta si libertatea de a face si alte combinatii. Cu mare drag si sa ai Sarbatori fericite, Ioana

  • Ioana Maroşan, duminică, 18.12.2011 20:37

    @ Alina Cu mare placere, draga Alina si sper sa te incante la fel de mult cum m-a incantat pe mine gustul pe care l-am obtinut :) Astept feedback dupa ce gusti din aceasta minunatie :) Sanatate multa si sa ai parte de Sarbatori fericite, Ioana

  • Ioana Maroşan, duminică, 18.12.2011 20:36

    @ Bianca Draga Bianca ai libertatea sa alegi in a face acest tort sau a cauta o reteta care este pe gustul tau. Mie nu mi s-a parut deloc greu sa-l prepar si consider in continuare ca este cel mai delicios tort pe care l-am mancat. Acum, bineinteles ca depinde de gusturi. :) Sanatate multa, Ioana

  • alina, duminică, 18.12.2011 13:26

    eu il voi face ! :)

  • Silvia, sâmbătă, 17.12.2011 19:22

    Exceptional! Multumesc pentru reteta si...sarbatori fericite!

  • Carmen, sâmbătă, 17.12.2011 15:56

    Buna seara. Am si eu o intrebare. Am observat ca la majoritatea retetelor de prajituri fara foc folosesti ulei de cocos/palmier. Nu se poate face si fara acest tip de ulei? Eu nu prea suport uleiul de niciun tip in aproape nicio mancare/prajitura si ma tenteaza sa fac tortul acesta.

  • Alina, sâmbătă, 17.12.2011 15:53

    mi s epare ca arata delicios : ) Cui nu-i place s anu-l incerce iar despre pret, depinde fiecare cum apreciaza si ce valoare are pentru sanatate. Eu multumesc d ereteta, o sa-l incerc saptamana viitoare : )

  • bianca, sâmbătă, 17.12.2011 15:35

    urasc sa citesc astfel de retete . au un titlu " delicios" , dar ingredientele te " dau pe spate". practic daca umbli dupa toate ingredientele nu mai ai timp sa prepari acest tort " fashion"

  • JJJ, sâmbătă, 17.12.2011 12:46

    Si pana la urma care e problema ta, Viana???

  • Viana, sâmbătă, 17.12.2011 11:07

    Acets "tortuletz" "minunat, delicios..." te poate costa mult mai mult decat face. A se calcula pretzul fiecarui ingredient! Ar fi cazul sa nu mai regasim formulari demne de "pana" unei fetitze de... scoala primara, stimate redactor de... newsletter! Daca doresti atat de mult sa te exprimi in mai multe limbi. "Crema cremoasa, delicioasa, lipicioasa, tortuletz divin... blender, topping"... a se aprofunda limba romana, pentru a o folosi corect si atractiv. Deoarece, din pacate, amalgamul asta nu da stralucirea de cultura dorita! Cred ca voi fi nevoita sa ma dezabonez... Pofta buna la... marul Evei!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro