Găteşte fără foc: Tartă cu dovleac
Să fii sănătoasă / De Ioana Maroşan, 04.11.2011

Îţi aminteşti de dovleacul copt cu care te îmbia bunica ta? De ce să nu profităm de faptul că îl găsim peste tot şi să facem un tortuleţ preparat fără foc pentru a beneficia de toţi nutrienţii care se găsesc în dovleac!

Îmi place dovleacul, deşi în copilărie nu eram foarte mare fan, dar nu o refuzam niciodată pe bunica mea când scotea o bucată aburindă din cuptorul de la sobă. Era un deliciu, mai ales dacă nimerea unul care sa fie foarte dulce. Recent am redescoperit aroma dovleacului şi am încercat să-l includ într-o variantă de desert preparat fără foc.

Nu m-am aşteptat la cine ştie ce gust, din moment ce nu era copt, dar sinceră să fiu mi-a plăcut la nebunie această variantă. Dacă nu eşti încântată de dovleacul crud, atunci îl poţi folosi fiert la abur sau copt pentru tortuleţul de mai jos.

Eu am ales să-l consum crud, deoarece ştiu că este o sursă foarte bună de betacaroten (la fel ca morcovii, caisele sau cartofii dulci) despre care se spune că reduce riscul de cancer. De asemenea, dovleacul are puţine calorii (26 de calorii la 100 de grame), nu are colesterol sau grăsimi saturate, dar este foarte bogat în potasiu, calciu, magneziu, fosfor, vitamina A, vitamina C, vitamina E, fibre, vitamine din complexul B (acid folic sau vitamina B9, niacină sau vitamina B3, riboflavină sau vitamina B2), luteină şi zeaxantină (două substanţe antioxidante care ne protejează ochii).

Ingrediente crustă

- 1 cană migdale şi nuci braziliene;
- miere de albine;
- 1/4 linguriţă scorţişoară;
- puţină sare de mare.

Ingrediente cremă

- 2 căni dovleac crud;
- 1/2 nucă de cocos de mărime medie;
- 1 morcov mic;
- 1 banană coaptă;
- ghimbir proaspăt (după gust);
- zeamă de lămâie (după gust);
- 1/2 linguriţă scorţişoară;
- 1/4 linguriţă cuişoare şi nucşoară;
- 1/4 pahar cu ulei de cocos şi unt de cacao topite.

Mod de preparare

1. Pentru crustă pune nucile în robotul de bucătărie, mărunţeşte-le, adaugă scorţişoara şi apoi mierea până vei obţine un aluat lipicios.
2. Întinde crusta în recipientul dorit şi pune la frigider până când termini crema.
3. Amestecă în robotul de bucătărie dovleacul, nuca de cocos, morcovul şi ghimbirul, adăugând zeamă de lămâie şi puţină apă.
4. Adaugă apoi banana, scorţişoara, nucşoara şi cuişoarele.
5. Untul de cacao şi uleiul de cocos pe care le poţi înlocui cu ulei de palmier se pun într-un pahar care se scufundă în apă fierbinte.
6. Se încorporează uleiul topit în cremă şi se toarnă peste crustă.
7. Se lasă la frigider, după care se ornează după preferinţă. Eu am ales merişoare uscate şi pudră de cacao.

Poftă bună!


  • VreauSaStiu, marţi, 18.11.2014 12:17

    Cerasela are dreptate cu reclamele, care sunt teribil de enervante :( Soluția - pentru cei care au instalat Google Chrome - este lansatorul de aplicații Google (gratuit) - cu multe chestii deștepte - dintre care una, oprește nesuferitele reclame !!! Trebuie doar răbdare (și timp) s-o găsești :) Cât privește tarto-plăcinta sau cum i-o zice cu dovleac... foarte aromată, ușor de făcut, cu ingrediente la îndemâna oricui ... e grozavă ! :)

  • Ioana Maroşan, luni, 21.11.2011 15:12

    @ Andreea Spor maxim si te astept cu impresii pe blog dupa ce testezi samponul. Poate il mai imbunatatim impreuna cu alte sugestii. Cu drag, Ioana

  • Andreea, duminică, 20.11.2011 07:40

    Reteta asta este deja pe ToDoList-ul meu, la loc de cinste! Fac rost de toate ingredientele si trec la treaba! ;)

  • Ioana Maroşan, duminică, 06.11.2011 17:55

    @Alina Cu placere si spor la bucatareala Alina :) Te astept sa ne spui daca ti-a placut. Cu drag, Ioana

  • Ioana Maroşan, duminică, 06.11.2011 17:54

    @ Ricamil Multumesc tare frumos si sper sa te incante rezultatul :) Este foarte gustos si sanatos, ai sa vezi ;) Cu drag, Ioana

  • Ioana Maroşan, duminică, 06.11.2011 17:52

    @Gianina Poti sa le inlocuiesti cu ulei de palmier si seminte de floarea soarelui pentru crusta. Iese la fel de delicios. Spor, Ioana

  • Masaj erotic Bacau, duminică, 06.11.2011 17:03

    arata grozav si cred ca este delicioasa,merita testata!

  • Gianina, sâmbătă, 05.11.2011 11:08

    Si daca n-avem ulei de cocos si unt de cacao,si nici nuca?

  • Alina, sâmbătă, 05.11.2011 10:57

    Suna f bine! Multumesc de idee!

  • Cerasela, sâmbătă, 05.11.2011 09:48

    Reclamele agresive si iritante care nu asculta comenzile de inchidere sau care revin obsedant, alunga clientii, indiferent de calitatea subiectelor. Eu am ales sa caut pe alte situri titlurile articolelor pe care incerc in zadat sa le citesc.Pierd mai mult timp incercand sa inchid reclamele decat sa citesc articolele interesante de altfel. Imi pare rau ca ati ales cantitatea in locul calitatii. O "Eva" "vanduta" firmelor ale caror reclame "scai" le gazduiti va atrage pentru putin timp clienti. Oricine poate fi agasat si iritat de publicitate agresiva si va cauta inlocuitori.

  • ricamil, sâmbătă, 05.11.2011 05:47

    Chiar azi mi am propus ceva din dovleac....de obicei il pun la cuptor,e un deliciu,dar dupa ce am citit si am vazut pozele o sa l pregatesc in acest fel mai ales ca am toate ingredientele.....asa i cand mananci sanatos ,camara ti e plina cu alimente de natura sanatoasa.Multumesc Ioana Morosan,citesc cu mare placere articolele tale.....

  • Ioana Maroşan, vineri, 04.11.2011 16:29

    @ Ruxandra Cu mare placere :) Spor la bucatareala si sa-mi spui daca ti-a placut. Ioana

  • Ruxandra, vineri, 04.11.2011 14:16

    Suna delicios, trebuie sa incerc si eu, mai ales ca imi place la nebunie dovleacul! Multumesc pentru idee, Ioana!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro