Găteşte fără foc: Pâine raw cu leurdă proaspătă
Să fii sănătoasă / De Ioana Maroşan, 06.04.2012

Dacă vrei să eviţi pâinea coaptă din făină albă şi să ai grijă de silueta ta poţi să prepari nişte pâinici raw cu ingrediente sănătoase şi care îşi păstrează nutrienţii după deshidratare.

Am încercat să utilizez leurda crudă în cât mai multe feluri de mâncare până ce mi-a venit ideea de a face aceste pâinici raw delicioase şi fărâmicioase. Dacă te întrebi de ce este bine să mâncăm cât mai multă leurdă în stare crudă, află că aceasta are aproximativ aceleaşi proprietăţi terapeutice precum usturoiul. Ştim că acesta este o pastilă de sănătate, dar la fel este şi leurda.

Nu degeaba mai este numită usturoi sălbatic sau usturoiul ursului, pentru că leurda:
1. Conţine alicină la fel ca usturoiul, o substanţă care are ne apără de virozele respiratorii, având proprietăţi antivirale;
2. Ajută la detoxifierea organismului;
3. Scade colesterolul rău şi protejează inima de boli;
4. Este un aliat de nădejde în curele de slăbire;
5. Întăreşte sistemul imunitar;
6. Combate astenia de primăvară;
7. Conţine mult potasiu, magneziu, calciu şi fibre alimentare.

Dacă te-ai convins că merită să-i dai o şansă acestei plante, iată cum o poţi include în aceste pâinici pentru care ai nevoie de:

- 1 cană cu mix de seminţe de floarea soarelui, susan, in, chia;
- 3-4 linguri de ulei de măsline presat la rece;
- 2 linguri de pastă de ardei roşu (sau ardei proaspăt tocat);
- 1 linguri de pastă de susan tahina (opţional);
- 3-4 linguri de apă;
- 2 linguriţe de drojdie inactivă (opţional);
- boia de ardei iute;
- usturoi granulat sau proaspăt, după gust;
- curry;
- sare de mare;
- leurdă mărunţită.

Se mixează seminţele în robotul de bucătărie. Este de preferat să laşi la înmuiat în apă seminţele de floarea soarelui şi cele de susan de seara până dimineaţa sau măcar 3-4 ore. Pune făina rezultată într-un castron, adaugă celelate ingrediente şi amestecă-le bine. Ca să tai pâinicile eu am pus aluatul între două foi de copt şi l-am întins cu făcăleţul până ce am obţinut grosimea dorită. Se taie uşor cu un cuţit şi se pun la deshidratat 6 ore.

Înainte de a avea deshidratorul le uscam pe farfurii puse pe calorifer sau în cuptor cu uşa deschisă şi cu focul dat pe mic. Dacă te ajută mai mult aceste metode, aplică-le, dar nu renunţa la aceste pâinici pe care le poţi face uşor şi sunt foarte gustoase pentru orice masă a zilei. Combinate cu felii de avocado, pastă de ardei roşu, pătrunjel proaspăt şi ulei de măsline sunt divine.

Poftă bună! :)

Foto: Ioana Maroşan

  • Ioana Maroşan, miercuri, 25.04.2012 12:09

    @ Carmen Cu mare placere si spor la bucatareala :) Sa-mi spui daca a fost pe placul tau reteta :)

  • Carmen, joi, 19.04.2012 19:15

    Azi am gasit in sfarsit leurda ,deci sunt libera sa incerc aceasta reteta ! Multumesc si de sfatul cu celelalte verdeturi.:)

  • Ana Gavrila, miercuri, 11.04.2012 18:13

    "Paine raw" !!!! Serios ??? Nu mai stim romaneste ?? Sau pute daca vorbim romaneste ?? RUSINE

  • Ioana Maroşan, miercuri, 11.04.2012 08:20

    @ Lorry Daca ai leurda nu mai ai nicio scuza sa nu te apuci de treaba :) Sa-mi spui daca a fost pe gustul tau reteta si daca ai alte combinatii, poti sa le impartasesti cu noi aici :) Spor Ioana

  • CuteSuzy, marţi, 10.04.2012 16:01

    Leurda este foarte buna pentru detoxifiere. Am citit de curand un articol de un blog despre beneficiile consului de verdeturi. Eu momentan urmez o dieta personalizata cu multe legume si verdeturi consumate in stare naturala, iau suplimentele slim&fit si alerg in parc de 2 saptamani. Slabesc si ma simt bine.

  • Lorry, luni, 09.04.2012 18:33

    foarte interesant...nu mi-as fi imaginat vreodata o reteta atat de sanatoasa.in padurile din preajma orasului meu se gaseste leurda din belsug,deci mai mult k sigur voi incerca si eu reteta

  • Ioana Maroşan, duminică, 08.04.2012 20:38

    Multumesc Andreea pentru cuvintele frumoasa si sper sa-ti fie de folos reteta. Cu drag, Ioana

  • sandina, sâmbătă, 07.04.2012 11:50

    Sunt pline pietele de leurda in perioada asta...foarte sanatoasa si gustoasa

  • ionescu natalia, sâmbătă, 07.04.2012 05:09

    Se face si o plamada cu alcool - gasiti mai multe retete cu aceasta planta de leac in nr din martie - deci mai e la chioscuri - al revistei BUCATARIA PENTRU TOTTI. In nr din aprilie - cu m nunate retete pt Sf Pasti - este prezentat dafinul. Chiar azi mai facem o salata de leurda!

  • andreea13, vineri, 06.04.2012 11:59

    in sfarsit dau si eu peste reteta fara gluten sanatoasa si buna,felicitari celor care au avut aceasta idee sa prepare aceasta reteta!

  • Ioana Maroşan, vineri, 06.04.2012 08:46

    Buna Carmen, Ai putea sa incerci la piata ca sigur trebuie sa gasesti leurda. Dar, chiar daca nu o gasesti poti sa faci painicile si fara leurda si sa adaugi tu verdeturi care-ti plac (patrunjel, marar sau ceapa verde). Incearca si prepara-le dupa gustul tau :) Cu drag Ioana

  • Carmen, vineri, 06.04.2012 07:52

    Este prima oara cand aud de existenta acestei leurde .Sunt curioasa unde o putem gasi.Mentionez ca locuiesc intr-un oras mai micut .Chiar as vrea sa incerc aceste painici.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro