Nimic nu este mai simplu decât să faci unt din ulei de măsline acasă. Dacă vrei să variezi meniul şi să înlocuieşti untul obişnuit, cumpără un ulei de măsline de calitate şi fă-ţi singură un unt delicios!
Mi-a fost foarte greu să mă obişnuiesc cu gustul uleiului de măsline, care îmi schimba total aroma salatelor sau a preparatelor în care îl foloseam. Însă, acum după câţiva ani de când îl folosesc, mi se pare unul dintre cele mai gustoase uleiuri vegetale. Cu o singură condiţie, şi anume să fie ulei de măsline presat la rece, deoarece are o aromă mult mai intensă.
O altă opţiune pe care o folosesc pentru salatele de crudităţi este şi uleiul din seminţe de floarea soarelui, presat la rece, care nu are nicio legătură cu cel rafinat pe care-l găsim în supermarketuri. Cel presat la rece are o aromă foarte intensă de seminţe de floarea soarelui, de aceea este foarte posibil să îţi ia puţin timp ca să te obişnuieşti cu ea. Dar merită!
Cum mi-a venit ideea de a face unt din ulei de măsline? De la un bucătar vestit în ale preparatelor raw, şi anume Ani Phyo care oferea în una dintre cărţile sale "Ani's raw food kitchen" o soluţie rapidă pentru a face unt din ulei de măsline.
Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să torni ulei de măsline într-o caserolă, amestecă-l cu puţină sare de mare şi pune-l la congelator. Atât! Nimic mai simplu, nu-i aşa?
Un mic truc: am păstrat caserola la congelator şi untul era mult prea întărit, de aceea am optat pentru tava de sub congelator. Astfel, untul are o consistenţă mai cremoasă şi este mai uşor de întins. Bineînţeles că nu va rezista foarte mult în stare solidă odată ce este expus la temperatura camerei. Dar merită să încerci, dacă-ţi place uleiul de măsline. Eu am ales să-l consum pe crackers cu mult oregano uscat şi roşii cherry. Un deliciu!
Credit foto: Ioana Maroşan
@ Caress Sunt perfect de acord cu reteta ta :) Si eu as manca in permanenta paine neagra cu ulei de masline, rosii si oregano. Fiecare cu combinatiile lui ;) Cu drag, Ioana
@ Andreea La fel am procesat si eu, puneam cate putin ulei la salate, insa acum imi vine sa torn toata sticla :)) Esti pe drumul cel bun :) Cu drag Ioana
Foarte interesanta idea, multumesc Ioana! O sa incerc si eu, imi place foarte mult uleiul de masline. Perioada de obisnuinta a fost cu atat de mult timp in urma ca aproape nu-mi mai amintesc ca a fost o perioada cand nu-mi placea :) . Pentru mine o masa poate foarte bine sa fie constituita din paine neagra inmuiata in ulei masline cu felii de rosii, ceapa si masline. Cred ca putine lucruri sunt mai bune decat asta.
foarte buna ideea, consum si chiar comercializez ulei de calitate direct de la o fabica din grecia de peste 10 ani, si am patit iarna sa se condenseze insa nu ma gandeam ca as putea sa il folosesc si asa. Daca aveti nevoie de provizii pls contact !
Multă atenţie. Este la modă acum ca la orice reţetă de gatit să se folosească ulei de măsline. Greşit. Uleiul de măsline trbuie folosit doar pentru salate şi alte combinaţii. Pt. gătit cel mai bun este uleiul presat la rece care, din păcate, se găseşte şi nu prea. Eu mă duc special la Bucur Obor-Hala Mare-pentru aşa ceva.
Foarte tare, de cand am vazut pozele m-am gandit ca poate stiu deja metoda....stii de ce? Asa am patit cu al meu in camara, acum vreo luna cand erau temperaturile acelea teribile. E interesant, doar ca nu curge...daca e in sticla :) Hehe Ai mare dreptate cu aroma uleiului de masline, si eu m-am obisnuit greu cu el, inca folosesc cat de putin posibil la salate.