Cum să-ţi faci acasă unt de arahide fără grăsimi hidrogenate
Să fii sănătoasă / De Ioana Maroşan, 11.04.2012

Dacă ai fost curioasă cu privire la ingredientele untului de arahide din comerţ, cu siguranţă ai observat că nu lipsesc grăsimile hidrogenate care dăunează arterelor şi, implicit, inimii. Învaţă să-ţi faci unt de arahide singură!

Este mai simplu să faci untul de arahide acasă decât să faci razii prin magazine în căutarea unui unt de arahide care să nu conţină grăsimi hidrogenate sau parţial hidrogenate. De ce nu e bine să conţină aceste grăsimi? Ei bine, pentru că aceste grăsimi sunt trecute pe lista neagră a celor mai importanţi factori de risc care ne îmbolnăvesc organismul.

Un consum ridicat de grăsimi hidrogenate:

- creşte colesterolul rău;
- scade nivelul colesterolului bun;
- dăunează creierului şi măresc riscul de Alzheimer şi Parkinson;
- favorizează dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2;
- favorizează creşterea în greutate şi apariţia obezităţii.

Arahidele crude au un conţinut ridicat de grăsimi, însă de cele bune care au rolul de a proteja inima şi de a ajuta la buna funcţionare a organismului. Astfel, că ai soluţia de face unt de arahide 100% crud, însă nu vei obţine aroma aceea delicioasă de alune prăjite. O altă opţiune ar fi aceea de a cumpăra arahide fără coajă şi de a le coace 15 minute la cuptor. Însă, poţi să aplici un mic truc ca să obţii un unt nutritiv: amestecă o parte de arahide coapte cu o parte de arahide crude.

Iată cum poţi să-ţi faci acasă unt de arahide sănătos:

- 500 grame de arahide (jumătate coapte, jumătate crude);
- puţină sare de mare;
- 4-5 linguri ulei de in sau de cânepă presat la rece (opţional).

Se pun arahidele şi sarea un robotul de bucătărie. Se mixează până obţii o pastă cremoasă şi se toarnă uleiul ales.

Mie îmi place la nebunie să mănânc untul de arahide pe rondele de orez integral expandat şi cu felii de banană. O altă combinaţie preferată ar fi un smoothie cremos cu lapte de migdale, o banană şi o lingură de unt de arahide. De-a dreptul delicioase!

Poftă bună!

Credit foto: Ioana Maroşan

  • Ioana Maroşan, miercuri, 22.01.2014 09:19

    @ Andrei Trebuie să ai rabdare si sa opresti constant robotul pentru a da jos arahidele care se lipesc de peretii robotului. Dureaza aproximativ 10 minute tot procesul, pana vei constata ca arahidele isi elibereaza uleiul si se formeaza o pasta. Continua sa mixezi pentru ca trebuie sa iasa. Poate depinde si de viteza robotului, eu folosesc unul care are 800W si iese de minune. Sa-mi spui daca ai reusit. Succes!

  • Andrei, joi, 16.01.2014 16:28

    Problema care am intalnit-o e ca nu se face pasta, am adaugat uleiul, in cazul meu de dovleac, si tot nu s-a facut pasta. Ma gandesc la faptul ca poate e de la cutitul folosit la robotul de bucatarie. Sugestii?

  • Ioana Maroşan, luni, 25.06.2012 13:42

    @ Luminita Poti sa folosesti ce orice ulei presat la rece care iti place tie la gust si nu consideri ca schimba aroma produsului final. Spor Ioana

  • Luminita, vineri, 22.06.2012 16:20

    putem inlocui uleiul de in cu cel de masline?

  • Ioana Maroşan, vineri, 18.05.2012 09:05

    @ Cami Ma bucur foarte mult ca ti-au placut retetele. Sper sa gasesti si altele care sa te incante. Spor maxim. Cu drag Ioana

  • cami, miercuri, 16.05.2012 19:20

    Multumesc. L-am facut si vreau sa-ti spun ca-mi place. L-am facut special pentru inghetata de banane care este cu adevarat buna. Sincer, nu ma astepam. Cred ca voi incerca tot mai multe retete, de dulciuri in special, de pe acest blog. Sunt intr-adevar minunate.

  • Ioana Maroşan, miercuri, 16.05.2012 10:15

    @ Cami Eu l-am pastrat la frigider chiar si o luna fara sa fie nicio problema. Cu drag Ioana

  • cami, marţi, 15.05.2012 10:41

    cat timp se poate pastra acest unt?

  • Ioana Maroşan, miercuri, 11.04.2012 14:49

    @ Angi Buna idee. Multumesc pentru sugestie. Sunt gustoase si cele care au orez integral si mei expandat. O sa le incerc si pe cele din porumb :)

  • Angi, miercuri, 11.04.2012 13:45

    O alternativa la rondelele de orez expandat ar fi rondelele de porumb expandat. Sunt mult mai gustoase decat orezul, care e cam fad. Si merg foarte bine cu untul de arahide. Multumim :)

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro