Cea mai bună alternativă la cartofii prăjiţi în ulei
Să fii sănătoasă / De Ioana Maroşan, 01.09.2014

Descoperă cum să-i prepari într-un mod mai sănătos ca să-i poţi savura liniştită. O reţetă simplă şi la care poţi apela ca să-ţi potoleşti pofta de prăjeli.

Îţi garantez că nu le vei duce dorul dacă recurgi la această reţetă atunci când îţi este foarte poftă de cartofi prăjiţi. După cum bine ştim din atenţionările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii dar şi a numeroşilor nutriţionişti, cartofii prăjiţi în ulei sunt cancerigeni şi nu sunt recomandaţi pentru consumul zilnic. Dar ce te faci ca să-ţi potoleşti pofta de cartofi prăjiţi dacă ai fost crescut cu ei şi îţi plac la nebunie?

Eu da, recunosc faptul că sunt înnebunită după cartofii prăjiţi. I-am consumat în cantităţi exagerate de mică până acum câţiva ani. Însă, acum încerc şi nu îmi este deloc greu să nu-i consum în fiecare zi, ci chiar la un interval de câteva săptămâni. Însă, recent am descoperit o reţetă care m-a făcut să nu mai simt nevoia de cartofi prăjiţi în ulei şi să răresc şi mai mult ocaziiile în care îi prepar ca să-mi potolesc pofta.

Reţeta pe care ţi-o recomand din toată inima este cea mai bună alternativă pe care am găsit-o pentru cartofii prăjiţi în ulei. Este de-a dreptul senzaţională!

Ingrediente

- cartofi, tăiaţi felii ca pentru prăjit sau puţin mai groşi;
- 2 linguri cu ulei de măsline extravirgin;
- mix de condimente: piper negru/roşu, sare de mare, rozmarin, câteva boabe de ienibahar.

Se porneşte cuptorul.
Într-un bol se amestecă bine cartofii cu uleiul de măsline.
Condimentele se pisează într-un mojar şi se toarnă peste cartofi, amestecându-i bine.
Se aranjează cartofii în tava cuptorului, după ce a fost tapetată în prealabil cu foaie de copt. Se pot adăuga şi câţiva căţei de usturoi, cu coajă.
Nu se acoperă cu nimic deasupra. Se introduc la cuptor aproximativ 40 de minute.
După 20 de minute se scot şi se amestecă puţin pentru a se rumeni uniform.
Se consumă cu o salată proaspătă sau cu mujdei de usturoi.

Foto: Ioana Maroşan

  • Mircea, marţi, 02.09.2014 14:21

    Folositi aparatul ACTIFRY de la TEFAL si puteti praji un kg. de cartofi cu o lingurita de ulei. Prajitul se face de fapt cu aer fierbinte suflat asupra cartofilor in timp ce acestia sunt invartiti cu o paleta actionata electric. Este drept ca aparatul este cam scump..

  • Ioana Maroşan, marţi, 02.09.2014 14:00

    @Ion Nu recomand acest lucru, deoarece cu siguranta gustul nu va fi la fel de bun. Este de preferat sa folosesti totusi cartofii cruzi si feliati. Nu dureaza mult sa cureti cativa cartofi si sa-i feliezi, iar gustul lor nu se compara cu cel al cartofilor congelati.

  • ion, luni, 01.09.2014 13:47

    Incercati mai bine cu cartofi congelati, care sunt pre-gatiti si condimentele din articol.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro