"Suntem construiţi să consumăm carne", zic unii specialişti, dar la fel de înverşunaţi şi de bine argumentaţi sunt şi ceilalţi din tabăra opusă care susţin că "organismul nostru nu poate utiliza proteinele de tip carne". Tu cum îţi argumentezi alegerea?
De mică am preferat să mănânc piureul de cartofi pe care-l făcea mama doar cu salată. Am avut polemica aceasta cu ea de fiecare dată când îmi spunea că trebuie să mănânc şi carne. Am ascultat-o şi am mâncat, dar îmi strica tot gustul.
Şi acum îmi amintesc cum mă ascundeam în camera cea mai îndepărtată când eram la ţară la bunica şi se tăia porcul. Cântam tare şi mă ţineam de urechi, numai să nu aud ţipetele îngrozite ale bietului animal. Dacă am crescut consumând carne şi văzând animale de curte jumulite, credeam că nu mă va mai şoca atunci când se omoară un animal pentru a fi pus pe masă şi savurat. Ei bine, m-am înşelat amarnic şi multe dintre documentarele care au pus punctul pe "i" şi au arătat exact cum sunt chinuite animalele pentru ca apoi să ajungă pe masa noastră m-au îngrozit.
Şi dacă nu eşti milos din fire şi uneori îţi iese din gând cruzimea cu care sunt tratate, mai ales atunci când vezi o friptură suculentă, cu siguranţă nu ai cum să rămâi rece în faţa unei descrieri exacte a ceea ce este carnea. Asta îmi răsună în minte absolut de fiecare dată: “Carnea nu este altceva decât o concentrare de celule moarte sau agonizante, trăind într-o hazna de sânge stricat, intrat în putrefacţie. Iar oamenii numesc această hazna alimentaţie benefică”, spune medicul Robert Morse, naturopat. Şi dacă stai bine să te gândeşti, chiar asta şi este!
Că este bine sau nu să consumăm carne este o polemică permanentă care se va purta între două tabere clar delimitate. Rămâne să ne convingem singuri de care parte ne situăm. Dar, asta numai după ce te documentezi şi ai la bază argumente solide. Tu de care parte eşti? De ce consumi sau nu consumi carne?
Studii de necontestat realizate de instituţii de învăţămând prestigioase subliniază faptul că produsele animale:
- creează o mare aciditate, provocând inflamaţii ale ţesuturilor şi degradarea lor;
- putrezesc în interiorul organismului, favorizând dezvoltarea paraziţilor şi încărcarea organismului cu toxine;
- necesită un timp foarte lung pentru a fi digerate, lucru care consumă din energia organismului şi ne cauzează stările de oboseală şi slăbiciune;
- pot priva organismul de calciu dacă sunt consumate în exces;
- favorizează formarea pietrelor la fiere şi rinichi;
- obligă ficatul să producă mari cantităţi de colesterol care va forma plăci în întregul organism;
- provoacă apariţia cancerului de colon, formarea limfoamelor şi mai sunt suspectate de producerea cancerului hepatic şi pancreatic;
- stimulează, irită, inflamează organele sexuale, în special glanda prostatei;
- sunt încărcate cu hormoni de creştere, antibiotice, pesticide, erbicide, deşeuri nucleare, nivel crescut de adrenalină şi de alte substanţe toxice preluate din poluarea solului şi a atmosferei;
- scad nivelul de mangan din organism, lucru care provoacă spasme, convulsii, aritmie cardiacă, probleme neuromusculare, Parkinson.
Vezi mai jos două dintre documentarele (primul prezintă secvenţe din documentarul "Processed People", iar al doilea este cunoscutul documentar "Earthlings") care te determină să te gândeşti de două ori înainte să iei o bucată de carne din farfurie:
Imi place sa mananc carne in cantitate moderata normal si nu in fiecare zi. Dar o fripturica merge din cand in cand. :) Dar oricum articolul este informativ.
Ce ciudat să ai impresia că plantele sunt indiferente la acţiunile asupra lor !!! Există un film documentar, ştiinţific, în care un om intră într-o cameră în care sunt mai multe plante , legate prin senzori la aparate de măsură şi control, în general electromagnetice. Omul respectiv ţineLA SPATE o foarfecă , având intenţia de a tăia respectivele plante. REACŢIA PLANTELOR ESTE TERIFIANTĂ !!! ELE ŞTIU CE LE AŞTEAPTĂ ; APARENT CITIND GÂNDURILE OMULUI !!!! Trageţi şi singuri concluzia. Dar ce să mai vorbim despre seminţele germinate, deci mâncăm copiii plantelor !!! etc. Nu o spun în apărarea cuiva sau a ceva, ci doar aduc exemple pentru corecta informare şi soluţionare a problemelor, în primul rând spirituale , ce le avem cu toţii în această problemă
Asa cum am mai spus,postul corect este singura cale adevarata in abordarea problemei. Sunt cateva citate care ne apropie si mai mult de realitate:- Nu ceea ce intra ci ceea ce iese din gura este rau. sau-sacrificiul unui animal se face aducand grasimea animalului sacrificat, ca ardere de tot catre divinitate. Din ce in ce mai multi oameni de stiinta se indreapta catre o ascultare a DIVINITATII, postul negru, de exemplu, ajungand singura salvare in pancreatite, multi chirurgi spun rugaciuni inaintea operatiilor, s-au infiintat institute de cercetare a interactiunii DIVINITATII cu omul de catre renumiti savanti(cautati pe internet)etc. Teoriile se maturizeaza greu, si daca au cea mai mica fisura in rationament sau efect , dispar, fiind inlocuite de altele in scurt timp. Realitatile corecte, stapanesc timpul, fiind cateodata uitate, intentionat sau nu, dar readuse in actualitate de catre cei ce cauta perenitatea. Cu reala simpatie Scurtu
Cine mananca carne este(fara suparare)un necunoscator! Eu sunt vedetariana de cateva luni! Si daca iti place carnea,dar nu iti place sa vezi sacrificarea animalelor,esti un idiot
Inca o sursa in sprijinul celor care sunt adeptii ideii de a nu manca carne.Pana la urma "mancatul carnii"este o atitudine care incalca dreptul la viata a unei fiinte fie ea animal sau om sau orice alta vietuitoare: http://www.ecomagazin.ro/pentru-ce-tip-de-alimentatie-este-creat-omul/
Oare de ce nu se observa faptul ca POSTUL este singurul “tratament” ideal pentru o viata corecta a omului. Pe scurt, asta inseamna o alternare continua a produselor vegetale cu cele din carne, o obligare a sistemului digestiv in a eliminarea produselor eventual toxice din carne, cu ajutorul vegetalelor de a doua zi. Simplu si sanatos. Scurtu Sorin Izvoras
foarte convingator .
Care aunt argumentele pro? Daca nu exista, atunci schimbati titlul:)
As mai fi zabovit pe acest site daca isi respecta cititorii. Gazduirea unor reclame agresive ce nu pot fi inchise o sa va scada ratingul.
Eu cred ca orice aliment consumat echilibrat nu ne poate face rau. Eu momentan mananc orice, dar fara exces, merg la fitness si iau pastilele de slabit. Am slabit foarte frumos si ma simt bine.:)
Pentru un topic atat de important suntem nevoiti sa cercetam, sa citim si sa inmagazinam foarte multe cunostinte - aspecte medicale, pareri ale consumatorilor,s.a. In orice caz, excesul alimentar, in general, ne afecteaza organismul. Cu stima,
Foarte adevarat.Sa mancam peste.Dar ce ne facem cu viermii care se gasesc pe langa coloana vertebrala a lor? I-a vazut cineva din cei care consuma peste ?Stie cineva din ce balta sant prinsi ?( balti in care se deverseaza nenorocirile localitatilor ?) Cu alte cuvinte,daca vrem sa mancam sanatos,trebuie sa crestem noi,sa cultivam personal,fara chimicale.Cata lume poate face asta ? Aud ?
Si ierbivorele mananca carne !!! Si inca cantitati foarte mari!! ( cateva kg/zi). Rumenul ,la vaci si cecul la cai sunt producatoare de mcroorganisme animale care sunt digerate in fiecare zi.
@ Augusta Multumesc pentru recomandarile tale si pentru ca ne-ai impartasit din experienta ta. Multa sanatate in continuare si energie la maxim. Cu drag, Ioana
Ioana, m-am regasit atit de mult in ce spuneai in articolul tau. Cum mincai salata si cartofii, cum incercai sa nu auzi animalul care tipa cind era omorit. Acum mai bine de 8 ani am devenit vegetariana si de 6 ani sint vegan. Motivatile sint complexe, atit suferinta animalelor, cit si sanatate. Fac sport destul de intens si variat (in functie de sezon), deci necesarul de nutrienti este mai mare la mine comparat cu persoanele cu activitate fizica normala. Insa niciodata nu m-am simtit mai bine (si nu iau suplimente), durata de recuperare intre antrenamente s-a redus, nu ma imbolnavesc etc. De fapt in 8 ani am fost racita de 2 ori, care au insemnat cel mult 3-4 zile cu nivel energetic scazut. Sint multi atleti vegetarieni sau vegani, cu rezultate remarcabile si longevitate sportiva, mai ales in sporturile de anduranta (ultra-maraton - alergare pe distante mai mari de 50 km, triatlon, iron-man. Cine vrea sa studieze legatura intre longevitate/imunitate si vegetarianism, le recomand China Study (care a fost amintit anterior), Super-Immunity (a doctorului Joel Fuhrman), Eat to Live (tot Fuhrman). Pentru sportivi sau oricine interesat de activitate fizica si sanatate: Thrive Diet si Thrive Fitness a lui Brendan Brazier (iron-man). Ca sa nu mai amintesc ca cel mai batrin alergator de maraton (100 de ani) e vegetarian http://www.huffingtonpost.ca/2011/10/17/fauja-singh-100-years-old-marathon-record-guiness_n_1015122.html
de acord si apreciez acest articol! "animalele sunt prietenii mei, eu nu-mi mananc prietenii!" sunt vegetariana din nastere si cunosc multa lume vegetariana care nu au suferit niciodata de vreo carenta pentru care se face multa valva din exces de zel! chimicalele si poluarea imbolnaveste, afecteaza si pe vegetarieni si pe ceilalti, dar totusi, cand te alimentezi sanatos(vegetarian) chiar si chimicalele afecteaza mai putin, si bineinteles conteaza inca multi factori pentru sanatate sau boala(genetici, de mediu,stil de viata, etc). studii sunt multe si de incredere, dar cine se lasa condus de pofte pervertite, nu va pricepe si nu va fi de acord niciodata! argumentele pentru necesitatea de a consuma carne sunt invechite, ca si profesorii de faculta care le mai sustin si predau, ca orice stiinta, si cea a nutritiei a progresat, nu mai credeti mituri! oricum, fiecare pe pielea lui!
Nu mananc carne de 15 ani, deloc. Sunt sanatoasa tun!
Bine, e adevarat ce spui tu. dar toate lucrurile acelea pe care le-ai expus tu apar in timp si bineinteles ca asa cum se zice in popor "ce-i mult devine toxic". Astfel ca avand un consum echilibrat de carne, grasimi, vegetale , carbohidrati nu se poate ajunge la niciun efect nociv. Am dat doar un exemplu cu fierul. Vreau sa spun inca o data ca organismul nu absoarbe la nivel intestinal intreaga cantitate de fier prezenta in alimentatie si mai prezint cateva exemple de substante care nu pot fi luate din vegetale. Colesterolul este o substanta de natura lipidica strict de origine animala, adica ea nu se gaseste in uleiurile vegetale. Tin sa mentionez ca el are un rol foarte important in structura membranelor celulare, in sinteza vitaminei D3 ( vitamina liposolubila cu rol in fixarea calciului) , in sinteza hormonilor mineralocorticoizi, glucocorticoizi, sexosteroizi si nu in ultimul rand in productia acizilor biliari. Acizii grasi esentiali omega 3 si omega 6 la fel trebuie luati prin aport exogen deoarece organismul nu ii poate sintetiza. Omega 3 stim ca sunt continuti de peste si 6 de carnea de porc in special. Bineinteles ca ei se gasesc si in unele vegetale dar in cantitate mult mai mica. Acum in ceea ce priveste colesterolul poate veti spune ca el participa la formarea placilor ateromatoase care atrag dupa sine alte complicatii, dar repet ca in cazul unei diete echilibrate acest lucru este putin probabil a se intampla (exceptie fac predispozitiile genetice). Sa speram ca in viitor genetica ne va permite efectuarea unor teste eficiente pentru a stabili pentru fiecare individ cum si pentru ce afectiune e nevoie de profilaxie. Multa sanatate!
Titlul articolului este inselator, intrucat sunt prezentate doar argumentele contra. Corect ar fi, sa fie modificat ori continutul ori titlul articolului astfel incat sa corespunda realitatii prezentate.
Eu sunt carnivor , nu pot concepe o masa fara carne . Nici eu nu particip la sacrificarea animalelor , dar nu trebuie sa uitam ca absolut tot ce ne inconjoara ( atat regnul vegetal cat si cel animal ) a fost pus la dispozitia noastra si a stra stra strabunicilor nostri Adam si Eva de catre Cel de Sus ! Ramane la latitudinea fiecaruia daca vrea sa manance spanacul cu carne sau fara .