Meiul este una dintre variantele ieftine la care poţi să apelezi dacă ai probleme digestive care nu-ţi permit să ingerezi gluten.
Nu pentru toată lumea este potrivită dieta fără gluten, în special dacă nu ai remarcat simptome deranjante de la această substanţă pe care o consumi de când eşti copil. Însă, trebuie să faci alegerile sănătoase, consumând cereale integrale şi să nu exagerezi cu produsele din făină albă rafinată.
În schimb, acest regim este esenţial persoanelor sensibile la gluten. Dacă ai intoleranţă la gluten te vei confrunta cu diaree, malnutriţie, sângerare a colonului şi hipocalcemie. Dr. Bernard Jensen, un nutriţionist recunoscut în toată lumea, recomandă să eviţi grâul şi să-l înlocuieşti cu o altă cereală, cum ar fi meiul, porumbul, orezul integral/brun/sălbatic care nu conţin gluten.
Glutenul este acea substanţă lipicioasă care face aluatul elastic. Din păcate, tocmai acest gluten aderă la colon în acelaşi mod lipicios şi rămâne multă vreme acolo, am aflat de la dr. Bernard Jensen care explica foarte frumos în cartea sa “Ghidul dr. Jensen pentru detoxifiere intestinală”. Consumul exagerat de făină albă rafinată favorizează apariţia diverticulilor, adică nişte buzunăraşe în colon unde se reţin o parte din materiile fecale. Acest lucru poate să provoace tulburări în orice parte a organismului.
Dacă ai constatat că suferi de probleme intestinale este foarte posibil ca făina albă rafinată să fie de vină, în special cea de grâu.
Ca să scapi de aceste probleme evită grâul, secara, orzul şi ovăzul. În schimb, consumă fără restricţii cele şase cereale de mai jos:
NU FAINII DE GRIU! Va rog mult, nu mai dati sfaturi daca nu aveti habar ce inseamna "fara gluten"! Sunt intoleranta la gluten si stiu cat de rau este sa se foloseasca chiar si cateva fire de faina de grau in mancare, cat de rau imi este dupa aceea. Categoric fara GLUTEN, inseamna fara faina de grau, secara, orz, ovaz, in general fara cereale! Este tolerant si indicat orezul, meiul si porumbul, hrisca, quinoa si amarantul. Nu mai dati sfaturi sa se experimenteze, ca nu-i nimic de experimentat, sunt studii stiitifice care confirma ca: graul, orzul, ovazul contin gluten, deci, de evitat 100%. In occident sunt produse fara gluten, dublu la pret fata de cele normale dar sunt 100% sigure ca nu au fir de gluten.
Sunt si alte seminte pe care puteti sa le folositi cu foarte mult succes. Seminte de in, seminte de susan, germeni de grau, iar faina din acestea si din soia este perfecta pentru multe variante de preparate. Trebuie doar sa experimentezi.
Buna Monica, Daca prepari painea din faina nerafinata si o consumi cu moderatie nu este nicio problema, daca nu ai intoleranta la gluten. Insa, daca vrei sa eviti uneori glutenul uite iti recomand o paine pe care am incercat-o de pe blogul Deliciously Ella http://deliciouslyella.com/almond-quinoa-pumpkin-seed-bread/ si mi-a placut tare mult. Uite o postare pe care am pus-o mai demult cu reteta http://www.eva.ro/blog-sanatate/retete/gateste-vegan-cea-mai-buna-paine-fara-faina-si-fara-drojdie-pe-care-am-mancat-o/ Mult succes! Incearc-o si spune-mi daca ti-a placut. Cu drag, Ioana
Buna Ioana Eu obisnuiesc sa fac paine in casa si folosesc faina tocmai din semintele pe care tu spui ca trebuie evitate. Nu am intoleranta la gluten, insa as vrea sa evit pe cat posibil folosirea fainurilor cu gluten, de aceea, daca imi poti spune ce combinatii as putea face pentru paine (eventual niste retete) m-ai ajuta foarte mult. Iti multumesc