Indiferent că te machiezi sau nu, demachierea trebuie să intre în rutina ta zilnică. Faţa şi mâinile sunt cele mai expuse la impurităţile din mediu, de aceea o demachiere corectă te va ajuta să menţii elasticitatea pielii, întârzii efectul de îmbătrânire, menţii tenul hidratat şi sănătos.
Înainte, prin anii ’90, aveam doar apa şi săpunul, acum însă industria beauty s-a dezvoltat atât de mult încât ne permitem să alegem dintr-o gamă foarte largă, produsele cele mai potrivite tipului nostru de ten. Pentru a le alege recomand identificarea tipului de ten.
Tenul normal ar trebui să fie perfect, adică: să nu fie nici gras, nici uscat, să fie atât de hidratat încât să nu aibă nevoie de surplus de hidratare, să nu aibă riduri dar să nu fie nici gras. Ridurile de expresie sunt foarte puţine, de obicei, dacă suntem norocoase avem acest ten până la 20-24 de ani. Ulterior putem avea ten normal cu tendinţa de îngrăşare sau uscare şi aşa mai departe.
Cum îngrijim tenul normal?
Dacă cele cu ten gras sau uscat îşi doresc să obţină caracteristicile tenului normal, înseamnă că tenul tău nu necesită o îngrijire specială. Asta nu exclude îngrijirea lui, poţi folosi o cremă care să ajute la menţinerea lui, loţiune tonică fără alcool, demachiant care să îi respecte textură. În funcţie de vârstă putem opta şi pentru produse care ne ajută să prevenim apariţia ridurilor sau să prelungească elasticitatea pielii prin înnoirea colagenului.
Tenul mixt se îngraşă pe zona “T”- frunte, nas şi bărbie. Are pori deschişi şi poate avea acnee, restul feţei este normală sau uscată.
Începem îngrijirea lui prin curăţirea cu atenţie, folosind un gel ce are în componenţa sa acid salicilic. Acesta acţionează pe de o parte spre îndepărtarea excesului de sebum, pe de altă parte menţine nivelul optim de hidratare a tenului. Apa trebuie să fie călduţă, nu fierbinte. Tonifică-l cu ajutorul unui toner fără alcool, aplicarea să se face prin tapotare, fără a pune presiune. Evită zona ochilor. Înainte de aplicarea unei creme, lasă pielea să se usuce. Pentru că ai tenul mixt este indicat ca pe zona “T” să foloseşti o cremă light, care să nu îţi crească excesul de sebum, iar pe restul feţei o cremă hidratantă. Protecţia împotriva razelor UV este foarte importantă, de aceea indiferent de sezon, foloseşte o cremă cu factor de protecţie. Pentru a avea o piele luminoasă este indicat să foloseşti, cel puţin odată pe săptămână, un exfoliant. Va îndepărta celulele moarte, va curăţa porii şi va scoate punctele negre. Săptămânal este indicat să aplici o mască ce te va ajuta să hidratezi şi să cureţi în profunzime tenul.
Piele lucioasă, pori deschişi, puncte negre sunt cele mai cunoscute caracteristici ale tenului gras.
Spre deosebire de alte tipuri, tenul gras necesită îngrijire de două ori pe zi, dimineaţa şi seară. Nu mai des, glandele sebacee vor produse şi mai mult sebum. Curăţirea lui se face cu un gel purificant şi o loţiune, uşor degresantă, folosite în fiecare seară, acestea vor asigura întreţinerea corespunzătoare a tenului gras. Curăţă, controlează secreţia de sebum şi usucă zonele acneice! Pentru curăţirea tenului foloseşte loţiune astringentă, preferabil fără alcool aplică o cremă specifică şi săptămânal exfoliază cu ajutorul unei măşti cu acid salicilic. Alege produsele de îngrijire care să hidrateze pielea fără să o încarce prea mult sau să blocheze porii.
Evită apa de la robinet, cel mai indicat este să foloseşti apa termală, cu un conţinut redus de minerale. Te va ajuta să echilibrezi PH-ul pielii şi favorizează regenerarea celulelor. În locul prosopului de bumbac foloseşte şerveţele de hârtie.
Tenul uscat are o textură delicate, fragilă, mată, are tendinţa să se cojească şi se înroşeşte uşor.
Îmbătrâneşte mai repede decât tenul normal sau gras. Ridurile de expresie sunt mult mai vizibile. Tenul uscat este cauzat de glandele sebacee care nu reuşesc să producă suficientă grăsime. Deşi absoarbe apa, nu o poate fixa, de aceea şi hidratarea este deficitară. Este predispus la iritaţii, exfolieri şi la apariţia ridurilor.
Curăţirea tenului se va face cu un produs care să nu conţină săpun, ingredientele ca săpunul vor îndepărta secreţia naturală de sebum şi vor usca şi mai mult tenul. O cremă hidratantă, aplicată pe parcursul zilei, va asigura nivelul de uleiuri necesare pielii. Seara, înainte de culcare, foloseşte o cremă pe bază de alfa-hidroxi acizi. Aceştia exfoliază uşor straturile superficiale şi uscate ale tenului şi hidratează noile straturi. Cremele cu conţinut de vitamina C ajută la refacerea ţesuturilor şi întârzie procesul de îmbătrânire.
Fiecare ten are particularităţile sale, indiferent că este normal, mixt, gras sau uscat, cel mai indicat este să consulţi un dermatolog, te va ajuta să găseşti cele mai potrivite produse. Am ales să vorbesc despre îngrijirea tenului pentru ca, îngrijit corect, tenul va arăta foarte bine atunci când îl machiezi. Cred că ai observat că toate tutorialele de machiaj încep cu o demachiere a tenului, indiferent că ai fost sau nu machiată. Este ceea ce le recomand şi fetelor ce urmează cursuri de machiaj la noi la şcoală, înainte de a începe machiajul, dar atenţie, cu produsele clientei. Sper că îţi este de ajutor acest material şi că începând de astăzi vei fi mai atentă la produsele şi etapele demachierii tenului.
See you next time,
Alina
The art of illusion,
The world of make-up!