Hard disk extern pentru atunci cand nu mai ai "loc"
Zilele trecute, am constatat ca hard disk-ul laptopului meu este aproape plin. In doar cateva luni, am adunat 100 de GB de muzica, (foarte multe) fotografii si filme. Cum nu-mi place sa-mi tin fisierele pe DVD-uri si nu vreau sa schimb hardul cu unul mai mare, am cautat cea mai convenabila solutie. Astfel, am ajuns la concluzia ca am nevoie de un hard disk extern.
Modelele hard disk-urilor externe portabile existente pe piata variaza de la un HDD de dimensiunile unui port-vizit pana la harduri in forma de carte. Cat despre capacitatea de stocare, intotdeauna "mai mult" inseamna mai bine. Hardurile de 80 GB sunt deja depasite, iar pretul unui HDD cu o capacitate de stocare de 400 de GB nu este cu mult mai mare decat cel al unui HDD de 80 GB. Bineinteles ca preturile variaza in functie de dimensiunile hardului portabil si de designul acestuia.
Spre exemplu, un hard disk Storage Data Safe II de 80 GB, de la Prestigio, avand dimensiunile de 131 x 17.5 x 81.2 milimetri, dar cu exteriorul "imbracat" in piele de culoare maro sau neagra, costa aproximativ 330 de lei.
In schimb, un Western Digital MyBook Essential Edition, cu o capacitate de stocare de 320 GB, adica de patru ori mai mult, cu dimensiuni de 166 x 137 x 54 milimetri si cantarind 1,15 kg, costa 310 lei.
Daca designul este prioritar, platesti mai mult pentru un HDD mai mic. La urma urmei, s-ar putea sa nici nu ai nevoie de mai mult de 80 sau 120 GB. Daca, in schimb, trebuie sa transferi sau sa stochezi o cantitate mai mare de date, un hard disk cu o capacitate mai mare este ceea ce-ti trebuie.
Compania taiwaneza Transcend a lansat, recent, un hard disk de 250 GB, cu dimensiunile de 134 x 80,8 x 18,8 milimetri si care cantareste numai 206 grame. Daca mai spun ca Store Jet 2.5 Mobile este si rezistent la socuri, fiind conform cu standardele militare americane si ca are un design foarte atragator, cred ca v-am convins. Pretul este de 200 de dolari (aproximativ 500 de lei).
Toate hard disk-urile portabile despre care am vorbit se conecteaza la PC sau laptop prin USB si nu trebuie sa va bateti capul cu instalarea lor, deoarece majoritatea functioneaza la fel ca un stick sau flash drive: odata conectate la calculator, sistemul de operare le recunoaste imediat si puteti incepe sa stocati date fara probleme.