Aspecte de bază pentru protejarea copiilor împotriva accidentelor acasă
Casă şi familie · Copii / 16.10.2015

Deși ai putea crede că nu poți garanta niciodată protecția copilului împotriva accidentelor, aceste sfaturi te vor ajuta să-ți pregătești casa pentru un copil mobil.

Deși ai putea crede că nu poți garanta niciodată protecția copilului împotriva accidentelor, aceste sfaturi te vor ajuta să-ți pregătești casa pentru un copil mobil. Siguranța pe primul loc. Pregătirea casei tale pentru sosirea unui bebeluș se rezumă la a garanta liniștea tuturor celor din familie – şi dragoste în fiecare secundă pe care o petreci cu cel mic. Luând măsuri acum te asiguri că vei avea timpul necesar să creezi o legătură cu copilul tău fără probleme.

În primul rând, termenul „protejarea copilului împotriva accidentelor” este ușor impropriu, întrucât nu există o casă complet adaptată pentru a proteja copiii. Indiferent de câte colțuri acoperi şi câte prize elimini, trebuie să fii atent la copilul tău în permanență – şi în special să-ți închizi ochii doar atunci când ești în altă parte decât acasă. Însă, acasă poți lua câteva măsuri preventive pentru a te asigura că ai acoperit principalele aspecte.



Fă un tur al casei mergând în genunchi şi mâini, astfel privind din perspectiva bebelușului tău. Vei observa rapid multe pericole care vin de sus. Fă o listă cu ceea ce găsești şi ia măsurile necesare pentru a te asigura că micuțul tău este protejat. 

Pași esențiali de protejare a copiilor împotriva accidentelor

Indiferent unde locuiești, există câțiva pași universali pe care părinții îi pot lua atunci când își evaluează casa pentru pericole potențiale. Iată câteva dintre primele lucruri la care trebuie să fii atentă:



• Mută cablurile şi dispozitivele electrice din locurile ușor accesibile pe cât posibil
• Obișnuiește-te să verifici înainte de a porni un dispozitiv electric dacă îl vezi pe cel mic şi dacă este departe de locul unde îți desfășori activitatea
• Instalează sisteme de închidere la toate ferestrele astfel încât acestea să nu se deschidă mai mult de 15 cm (este în special important la ferestrele de la etajul doi şi superioare).
• Utilizează capace de siguranță la toate prizele electrice şi așază cablurile electrice undeva unde cel mic nu poate ajunge (este atât de important încât merită să repeți)

• Pune toate produsele de curățat, medicamentele (şi cele pe bază de prescripție şi cele fără prescripție), vitaminele şi orice altceva ce l-ar putea afecta pe micuțul tău dacă este ingerat, în locuri înalte la care acesta nu poate ajunge
• Încuie acele dulapuri
• Asigură-te că toate medicamentele, inclusiv cele ale invitaților, sunt în recipiente pe care un copil nu le poate deschide
• Utilizează opritoare de siguranță pentru dulapuri, chiar şi pentru cele care conțin obiecte sigure

• Blochează scările cu porți şi securizează ușile şi ferestrele cu opritoare şi lacăte la înălțime
• Prinde șnururile de la jaluzea şi draperii într-un loc la care cel mic nu poate ajunge
• Securizează rafturile de cărți şi mobilierul înalt care poate fi tras (utilizând șuruburi de perete)
• Evită să utilizezi fețe de masă, materiale textile şi milieuri de care copilul poate trage dând jos obiecte de pe masă
• Asigură-te că bunicii şi persoanele care au grijă de cel mic își adaptează casa în mod adecvat pentru a asigura protecția dacă micuțul tău își va petrece timpul acolo

Şi tine minte, indiferent de cât de bine ți-ai pregătit casa pentru a-ți proteja copilul împotriva accidentelor, fii convins că un bebeluș mobil este o ființă curioasă, care cercetează tot şi găsește orice şi totul este interesant. Nu poți fi niciodată prea precaută!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro