Alimente-miracol: spanacul si salata verde
Dietă & Fitness · Nutritie / De Lygia Alexandrescu
Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH
Consultant Nutritie - centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette" - 021 317 43 41; 0721 091 762. sau info@silueta-naturala.ro, 03.04.2008

E primavara, iar pietele sunt frumos colorate si, in plus, parfumate de aroma zarzavaturilor de sezon: spanac, urzici, leurda, untisor, salata verde, ridichi, ceapa si usturoi verde etc.

E primavara, iar pietele sunt frumos colorate si, in plus, parfumate de aroma zarzavaturilor de sezon: spanac, urzici, leurda, untisor, salata verde, ridichi, ceapa si usturoi verde etc. Toate aceste legume, odata consumate, ajuta la intarirea sistemului nostru de aparare, la curatirea organismului, in special a sangelui, de toxine. Proprietati nutritive deosebite prezinta spanacul si salata verde.

Spanacul
este o planta din familia amarantaceelor si a fost cultivata pentru prima oara in Asia de sud-vest. Inca din copilarie, am fost probabil cu totii admiratori ai lui Popeye marinarul si ne-am straduit sa mancam spanac doar ca sa fim la fel de puternici ca el. Puterea acestui personaj venea din cantitatea mare de fier pe care o contine spanacul.


Ca o paranteza, in anii '30 s-a publicat o statistica eronata privind alimentele cele mai bogata in fier. Astfel, pentru spanac s-a raportat o cantitate de fier de 10 ori mai mare decat in realitate. Acest lucru nu face insa spanacul mai putin valoros din punct de vedere nutritiv. El contine asadar fier, calciu, clorofila, beta-caroten (necesar pentru formarea vitaminei A), vitamina B6, vitamina C, sodiu si potasiu.

Sulful pe care-l contine spanacul ajuta la detoxifierea ficatului, iar vitamina A ajuta la imbunatatirea vederii pe timp de noapte. Datorita continutului mare de compusi flavonoizi(13), spanacul este un aliment anti-cancerigen. S-au produs anumite extracte din spanac si, in urma studiilor clinice asupra acestora, s-a constatat ca ele ajuta la inhibarea dezvoltarii celulelor canceroase de la nivelul stomacului si al pielii.


Spanacul se poate consuma proaspat, sub forma de salata, sau fiert, ca sote. Frunzele proaspete de spanac se pot mentine in frigider 7-8 zile, iar in congelator, pana la 6 luni.

Salata verde
sau laptuca este o planta care face parte din familia asteraceelor si a fost cultivata cu mii de ani in urma in zona bazinului mediteranean, fiind prezenta si in bucataria antica greaca sau egipteana. Exista mai multe soiuri de salata verde si de multe ori e dificil sa-l alegi pe cel mai bun.

Ca regula generala, cu cat culoarea frunzelor este mai inchisa, cu atat salata respectiva este mai bogata in fitoelemente. Din punct de vedere nutritiv, salata verde este apreciata pentru continutul ei caloric foarte redus (90% apa), in plus aduce un important aport de acid folic, vitamina C, beta-caroten, potasiu si o substanta fitochimica numita lactucin, care are proprietati sedative.


Ca beneficii aduse sanatatii, salata verde promoveaza sanatatea hepatica, reduce riscul de boli cardiace, cancer si combate insomnia. Salata verde poate fi consumata sub forma proaspata (in cele mai multe cazuri, fiind si este cea mai recomandata forma de consum) dar si gatita, sub forma de supa de salata verde sau de sote preparat la cuptor.

In functie de soi, salata verde poate fi mentinuta proaspata in frigider intre 5 si 10 zile, timp in care exista riscul sa mai piarda din fitoelemente.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro