Sănătatea ta: 9 sfaturi ca să scapi de durerile de oase când e frig afară
Problemele reumatice sunt declanşate de temperaturile scăzute, dar există întotdeauna un leac pentru ele.
Temperaturile scăzute îţi dau bătăi de cap dacă suferi de reumatism. Statisticile arată cu peste 80% din populaţie se confruntă cu bolile reumatice, iar incidenţa lor creşte odată cu vârsta. Toate tipurile de afecţiuni reumatice sunt declanşate de temperaturile scăzute, deoarece receptorii de la nivelul oaselor devin mai sensibili din cauza frigului, umezelii şi schimbărilor atmosferice, producând astfel intensificarea durerilor.Însă există câteva reguli de bază cu ajutorul cărora poţi să scapi de aceste dureri sau să le scazi intensitatea, astfel încât să nu mai fie deranjante. Iată cele mai bune soluţii:
1. Dureri de oase: Poartă haine din bumbac sau lână
Aceste materiale izolează căldura şi protejează împotriva vântului sau precipitaţiilor. Astfel, zonele vulnerabile vor fi protejate şi intensitatea durerilor nu va fi atât de ridicată.
2. Folseşte un gel antiinflamator
Ţine mereu la îndemână un gel antiinflamator pentru a masa zonele dureroase înainte de a merge la culcare. Este important ca după ce ai aplicat gelul antiinflamator să nu stai în curent sau frig, deoarece durerea se poate agrava.
3. Poartă încălţări cât mai comode
Bolile reumatice se pot agrava în cazul în care apar noi leziuni la nivelul sistemului osos. "Sunt tot mai multe persoane care prezintă probleme reumatice şi totuşi merg mult timp cu dureri pentru că poartă încălţămintea nepotrivită. Cel mai bine este să purtaţi încălţări cât mai comode, care nu pun presiune pe talpa piciorului şi nu vă strâng. Acestea trebuie obligatoriu să fie din piele sau să prezinte şireturi şi o talpă cât mai flexibilă, care atenuează eventualele şocuri", explică dr. Tania Bejan, medic specialist Ropharma.
4. Dureri de oase: Băile fierbinţi fac minuni
Sunt recomandate băile fierbinţi în sezonul rece, deoarece au o acţiune benefică în menţinerea articulaţiilor încălzite. Nu este necesar să stai mult în cadă, câteva minute în care să te încălzeşti înainte de a te pune în pat la somn sunt suficiente pentru a ameliora durerea.
5.Foloseşte un unguent cu propolis pentru zonele dureroase
Unguentele ce conţin propolis şi venin de albine au puternic efect antiinflamator şi antioxidant, având o acţiune similară aspirinei asupra articulaţiilor rigide şi durerilor musculare.
6. Dureri de oase: Bea suc de cartofi
Acest remediu este util, datorită sărurilor minerale pe care le conţine cartoful şi care întăresc sistemul osos. Astfel sunt eliminaţi factorii toxici care agravează simptomele şi durerile reumatice.
7. Sportul trebuie practicat şi iarna
În special persoanele care suferă de dureri reumatice pot să aibă numai beneficii dacă practică sportul şi în sezonul rece. Activitatea fizica zilnică asigură sănătatea şi fortifierea articulaţiilor, ameliorează rigiditatea articulară şi slăbiciunea musculară. Mai mult decât atât, sportul reduce şansele declanşării unor alte boli mai grave asociate problemelor reumatice precum osteoporoza, sclerodermia sau spondilita anchilozantă.
8. Alimentaţia este importantă
Legumele, fructele şi acizii graşi nesaturaţi au un impact benefic asupra durerilor articulare, scăzându-le intensitatea, explică medicul specialist. „Deşi hrana nu are niciun efect asupra artrozei (din ce se cunoaşte deocamdată) există indicaţii conform cărora o dietă cu legume şi fructe sau acizi graşi nesaturaţi poate ajuta la diminuarea durerilor. Evident, trebuie menţinută o greutate corporală constantă, deoarece persoanele care se îngraşă necontrolat prezintă riscul de a pune presiune pe articulaţii”, avertizează dr. Tania Bejan, medic specialist Ropharma.
9. Dureri de oase: Ia suplimente naturale
Acestea trebuie să conţine substanţe precum lactoferină, glucozamină, condroitină, vitamina C, cu rol activ în menţinerea sănătăţii articulaţiilor.