Retete speciale de Paste
Reţete · Retete pentru sarbatori / 24.06.2003

Pentru ca dupa noaptea de Inviere si dupa cel mai lung post al anului veti dori sa mancati ceva deosebit dar si traditional, noi incercam sa va sugeram cateva retete utile in gospodarie. Ele vor fi un deliciu, pe langa masa aranjata in mod festiv.

Aperitiv

Crap cu maioneza:

1 kg. crap
zarzavat de supa
3-4 boabe de ienibahar
o foaie de dafin
o ceapa
sare
maioneza

Mod de preparare:

Se fierbe crapul impreuna cu zarzavatul si ienibaharul, ca pentru rasol. Se lasa sa se raceasca in apa in care a fiert, apoi se scoate si se aseaza pe un platou. Se taie in lung si i se scot siraspinarii si toate oasele. Se pune o jumatate peste cealalta, se taie inbucati si se acopera cu maioneza.



Drob de miel:

maruntaiele de la un miel
2 cepe mari
2 oua
o lingurita verdeata tocata
o lingura cozi de ceapa verde tocate
sare
piper
o lingura untura
o felie de paine

Mod de preparare:

Se dau maruntaiele fierte prin masina de tocat impreuna cu ceapa si felia de paine inmuiata in apa si stoarsa. Se adauga sare, piper, verdeata, ceapa verde, ouale batute spuma, untura si se amesteca totul bine. Intr-o cratita cu untura se aseaza praporul bine spalat in asa fel incat sa acopere fundul, laturile cratitei si sa se reverse peste ele. Se aseaza tocatura, se acopera cu praporele si se coace la cuptor.


Masa principala

Snitel milanez:

700 g. carne
o lingura de faina
2 oua
2 linguri de pesmet
2 linguri de untura
o lingura de cascaval
sare

Mod de preparare:

Carnea nu trebuie taiata in lungul fibrelor, ci in curmezis. Se taie felii, putin mai groase decat cele obisnuite, si se bat cu ciocanul de lemn. Se sareaza si se dau prin faina, in ou batut si apoi prin pesmet amestecat cu o lingura de cascaval ras. Se prajesc in grasime incinsa si se servesc cu garnitura de macaroane si cu sos de rosii.

Miel in sos de iaurt
:

1 kg. carne de miel
500 g iaurt
1/2 lingurade faina
2 linguri unt sau margarina
o lingura de marar tocat
sare

Mod de preparare:

Bucatile de carne de miel se prajesc in unt, iar cand s-au rumenit, se pun cateva linguri de apa si se lasa sa fiarba incet, acoperit, pana cand carnea este aproape fiarta. Se face o pasta din iaurt si faina, punand cate putin iaurt peste faina si amestecand bine pentrua nu se forma cocoloase. Aceasta pasta se toarna peste bucatile de miel, apoi se adauga mararul si sarea si se lasa sa mai dea cateva clocote. Se serveste cu mamaliguta.


Cotlet de porc la gratar:

6 cotlete
o lingurita de untura sau ofeliuta de slanina
sare

Mod de preparare:

Se taie cotletele de grosimea unui deget. Daca sunt prea grase, se curata de grasime. Se taie bucatile de oase dinspre sira spinarii si se scurteaza costitele. Se frig pe gratarul incins cu putina slanina. Se sareaza cand sunt aproape gata. Se servesc cu garnitura de legume.

Desert

Tort de Alsacia:

80 g. unt
80 g. zahar
1 ou
200 g. faina
1 zahar vanilat
1 lingurita praf de copt

Pentru umplutura:

100 g. unt
100g. zahar
3 oua
30 g. migdale (nuci, alune) macinate
1 lingura decoji de lamaie confiata taiate marunt
60 g. faina
1 lingurita praf decopt

Glazura:

100 g. zahar pudra (vanilat)
1 lingura esente cirese
2 linguri de apa

Mod de preparare:

Din unt,  zahar, ou, faina si praf de copt se prepara un aluat care se pastreaza la rece o ora. Untul, zaharul si galbenusurile se freaca spumos. Se adauga migdalele, cojile de lamaie, faina si praful de copt, amestecandu-se bine. La sfarsit se incorporeaza albusurile batute spuma tare si amestecate cu putin zahar. Aluatul intins, se asaza intr-o forma de tort, cu grija ca sa fie ridicat pe marginile formei. Deasupra se intinde umplutura si se coace la foc potrivit timpde o ora. Cand prajitura este coapta si inca calda, se unge deasupra cu glazura preparata din zahar pudra, frecat cu esenta de cirese si apa.

Savarina:

5 linguri de zahar pudra
5 oua
5 linguri de pesmet
coajarasa de la o lamaie
zeama de lamaie
frisca

Mod de preparare:

Se freaca bine zaharul cu galbenusurile, se adauga coaja de lamaie, zeama de lamaie si pesmetul, iar la urma albusurile batute spuma. Se pune compozitia in forma de savarina si se coace la foc potrivit. Dupa ce e gata, se insiropeaza cu un sirop de zahar, apa si rom. Cand s-a racit se umple golul cu frisca.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro