John Curran - despre pasiunea pentru opera Agathei Christie
Divertisment · Features / 21.09.2010

John Curran, un cititor pasionat întreaga viaţă de cărţile Agathei Christie, locuieşte la Dublin. Vreme de mulţi ani a realizat newsletter-ul Agathei Christie şi a fost consultant al National Trust în timpul restaurării Greenway House, casa...

John Curran, un cititor pasionat întreaga viaţă de cărţile Agathei Christie, locuieşte la Dublin. Vreme de mulţi ani a realizat newsletter-ul Agathei Christie şi a fost consultant al National Trust în timpul restaurării Greenway House, casa Agathei Christie din Devon. John Curran a colaborat cu nepotul autoarei, Mathew Princhard, pentru a înfiinţa Arhiva Agatha Christie şi, în prezent, scrie o teză de doctorat despre Agatha Christie la Trinity College din Dublin.

Când aţi citit prima carte semnată de Agatha Christie?

 
Aveam 12 ani, iar cartea se numea "Peril at End House"/"Pericol la End House" . Am fost imediat captivat şi mi-am dorit să citesc toate cărţile Agathei existente la acea perioadă în biblioteca locală. Consider că "Pericol la End House" face parte din Top 10 cele mai bune cărţi semnate Agatha Christie. Este un roman poliţist perfect construit, scris pe înţelesul tuturor.

Care este cartea dumneavoastră preferată, personajul preferat şi filmul/adaptarea tv care au semnătura lui Christie? Şi de ce?

 
Cartea mea preferată este "Five Little Pigs"/"Cei cinci purceluşi" - un roman foarte inteligent, foarte reuşit, dar şi foarte picant, cu o structură narativă fascinantă, a cărui acţiune se petrece în Greenway, "acasă" la Agatha Christie.
 
Personajul meu preferat (în afară de Poirot şi Miss Marple) este Ariadne Oliver, pe care o simt ca şi cum ar fi Agatha Christie.
 
Adaptarea TV preferată este "Five Little Pigs"/"Cei cinci purceluşi" semnată de David Suchet. Este o ecranizare emoţionantă a cărţii mele preferate. Adaptarea cinematografică preferată este "Murder on the Orient Express"/"Crima din Orient Express", o versiune plină de farmec a unui roman foarte inteligent realizat şi plin de farmec, cu o distribuţie magnifică, exact ca opera Agathei Christie.


Când v-aţi decis să scrieţi această carte despre caietele de notiţe ale Agathei Christie şi cum/unde l-aţi întâlnit pentru prima oară pe Mathew?

 
L-am întâlnit pe Mathew Prichard în Calgary; amândoi călătorisem într-acolo pentru a vedea prima punere în scenă a cărţii "The Secret of Chimneys"/"Secretul de la Chimneys", numită Chimneys. Mathew m-a invitat la Greenway House, vizită pe care am efectuat-o câteva luni mai târziu şi am realizat, după ce am citit acele caiete de notiţe, că acesta este unul din ultimele aspecte ale Agathei Christie care nu a fost examinat în detaliu. Am luat legătura cu HarperCollins, care a publicat cărţile lui Christie timp de 80 de ani şi am hotărât împreună să mă ocup de desluşirea misterului.

 

Câte exemplare din cartea dumneavoastră s-au vândut? Şi în câte limbi a fost tradusă?

 
Volumul a fost (sau este) tradus în 17 limbi. Până în prezent (iunie 2010) a apărut în SUA, Japonia şi Spania (unde este retipărit), dar va apărea şi în celelalte ţări, în multe dintre ele până la sfârşitul lui 2010. Am oferit interviuri pentru site-uri şi reviste din Finlanda, Spania, SUA, Brazilia, Marea Britanie şi Olanda.

 

În ce fel ar trebui cititorii să folosească cărţile dumneavoastră?


Cred că trebuie să citească, în primul rând, fiecare carte a Agathei Christie pentru că există multe citate.
 
Ideal ar fi să citească în paralel cartea mea şi cărţile Agathei. Dar cred că este posibil să-mi lectureze cartea fără a dezvălui misterul oricărei cărţi necitite pentru că am dat un avertisment înainte de a dezvălui soluţiile. Şi dacă vă lăsaţi un timp înainte de a citi următoarea carte Agatha Christie veţi uita, probabil, detaliile!

Care este, în opinia dumneavoastră, "misterul" popularităţii Agathei Christie în întreaga lume?

 
Am încercat să analizez acest mister în cartea mea. Cred că este o combinaţie între lizibilitate şi complot - abilitatea de a spune o poveste inteligentă (dar nu prea inteligentă) şi de a face cititorul să vrea să întoarcă pagina prin utilizarea unui limbaj simplu, personaje uşor de recunoscut şi, foarte important, tot timpul amintindu-şi să fie echitabilă cititorului. Şi un alt factor semnificativ - cele mai multe cărţi ale ei au în jur de 200 de pagini şi nu 500/600 pagini, cum sunt considerate necesare în zilele noastre. În concluzie, nimeni altcineva nu a făcut-o atât de des, atât de bine şi pentru atât de mult timp - este atât de simplu.
 

Am auzit că lucraţi la cel de-al doilea Jurnal. Când va fi publicat şi ce ne puteţi spune despre el?

 
Aceasta va fi publicat în septembrie 2011 şi va include cele 25 de romane care nu sunt acoperite de prima cartea, precum şi mai multe poveşti scurte, piese de teatru şi de radio necunoscute, nuvelele Westmacott, Autobiografia şi unele cărţi de călătorie. Alte exemple de Idei Neutilizate, de această dată cele mai elaborate, şi va include şi materiale nepublicate aparţinând lui Christie şi o surpriză Poirot...

Sunteţi văzut ca unul dintre cei mai mari admiratori ai Agathei Christie. Aveţi propria dumneavoastră colecţie "Agatha Christie"? Dacă da, puteţi să îmi spuneţi ceva despre această colecţie? Colectionati cărţi, scrisori, filme etc. ?

 
Niciodată nu am fost obsedat să fac rost de primele ediţii ale cărţilor, deşi am câteva copii semnate. Am o vastă colecţie de taieturi din ziare şi reviste, toate cărţile scrise despre ea, adaptările TV şi scenariile de filme, adaptările radio şi filme ruseşti, franceze, italiene, germane şi hindi! Deţin o colecţie diversă, pornind de la timbre şi programe de teatru până la căni şi tricouri. Dar elementele mele cele mai preţioase sunt, fără îndoială, fotocopiile caietelor ei de notiţe.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro