Iti faci griji pentru mama sau tatal tau care a inceput sa se comporte ciudat sau sa uite tot ce ati discutat doar cu ora inainte? Problemele de memorie pot reprezenta simptome ale bolii Alzheimer.
Iti faci griji pentru mama sau tatal tau care a inceput sa se comporte ciudat sau sa uite tot ce ati discutat doar cu ora inainte? Problemele de memorie pot reprezenta simptome ale bolii Alzheimer.
Simptome Alzheimer: ce este mai exact aceasta boala?
Alzheimer este o boala degenerativa, progresiva, care determina mai multe tipuri de modificari in creierul persoanelor afectate. In primele stadii ale bolii, simptomele nu sunt foarte evidente. Apoi pacientul incepe sa aiba mici pauze de memorie numite popular "lapsus". Pe masura ce boala inainteaza, pacientul experimenteaza diferite stari de confuzie in indeplinirea ritualurilor zilnice. Dezorientarea si judecata slaba sunt urmatorii pasi in evolutia bolii.
Ca si in cazul altor afectiuni, diagnosticarea precoce joaca un rol foarte important pentru ca tratamentul sa dea rezultate bune. Din acest motiv trebuie sa recunoastem simptomele si sa consultam cat mai repede un medic pentru ca persoana afectata sa beneficieze de tratament in primele stadii ale bolii. Desi anumite modificari ale memorie sunt normale odata ce inaintam in varsta, problemele care apar si afecteaza viata de zi cu zi nu sunt.
Simptome Alzheimer: Cand este momentul sa mergi la medic?
Specialistii de la WebMD enumera cateva dintre simptomele timpurii care anunta boala Alzheimer:Pierderi de memorie pe termen scurt. Desi amintirile vechi nu par afectate, in cazul bolii Alzheimer, pacientii pot uita experientele traite recent. Desi este normal sa uiti detalii legate de un eveniment sau o conversatie recenta, in cazul dementei, pacientii uita tot ce are legatura cu acest eveniment.
Repetari. Persoanele cu dementa pot repeta istorisiri, in unele cazuri chiar cuvant cu cuvant. De asemenea, pot repeta aceleasi intrebari, idiferent de cate ori le-ai raspuns.
Probleme in limbaj. Cu totii putem avea cate un lapsus din cand in cand, insa Alzheimerul provoca probleme serioase de limbaj, pacientii uitand chiar cuvinte de baza. Din acest motiv, devin greu de inteles.
Schimbari de personalitate. Schimbarile bruste de dispozitie sunt frecvente la persoanele cu Alzheimer. Pot deveni usor suparati sau furiosi fara motiv. De asemenea, nu mai gasesc placere in lucrurile care ii bucurau inainte sau isi pierd increderea in apropiati.
Dezorientare. Persoanele afectate de dementa se pot rataci in locuri pe care le cunosc foarte bine, cum ar fi imprejurimile casei unde locuiesc. De asemenea, pot intampina probleme in efectuarea unor sarcini obisnuite, precum pregatirea cinei.
Devin neingrijiti. In multe cazuri, igiena personala precara este cel mai evident semn. Desi obisnuiau sa acorde o mare importanta vestimentatiei, persoanele cu dementa pot deveni neingrijiti, imbracand haine patate sau uitand sa se spele.
Comportament ciudat. Pacientii cu Alzheimer au tendinta de a pune lucrurile in locuri ciudate, de exemplu, periuta de dinti in frigider.
Nu te speria insa daca unul dintre membrii familiei tale prezinta aceste simptome. Nu inseamna neaparat ca boala Alzheimer este responsabila de aceste probleme. Insa este nevoie de un consult specializat pentru un diagnostic corect.
Simptome Alzheimer: Este cea mai frecventa forma de dementa
Dintre toti pacientii cu dementa, 50-60% au dementa de tip Alzheimer. A doua ca raspandire este dementa vasculara (10-30%). Conform statisticilor, cele doua forme majore de dementa sunt raspunzatoare pentru aproximativ 75% din totalul cazurilor. In prezent, in tara noastra exista peste 200.000 de pacienti diagnosticati cu aceasta boala, iar specialistii avertizeaza ca doar 10% dintre cei suferinzi sunt depistati si tratati. Potrivit conf. dr. Catalina Tudose, presedintele Societatii Romane Alzheimer, aceasta afectiune aduce cei mai multi ani cu dizabilitati in viata pacientilor, mai multi chiar decat bolile cardiovasculare sau chiar cancerul. Prevalenta bolii se situeaza intre 3 - 5% la persoanele peste 65 de ani si se dubleaza cu fiecare an peste aceasta varsta.
Nu sunt cunoscuti factorii cu rol decisiv in aparitia bolii. Alzheimer este o imbatranire a creierului, de aceea toti factorii care contribuie la aceasta pot fi incriminati: stresul, varsta, bolile cardio-vasculare, expunerea la substante toxice si radiatii, nivel ridicat de colesterol, alcoolism, fumat.
In cazul in care o persoana apropiata devine confuza, agitata sau incepe sa uite, sfatuieste-o sau insoteste-o la o consultatie la medic.