Dieta care regleaza tensiunea
Kilogramele in plus au ca prim efect o suprasolicitare a inimii. Persoanele care au probleme cu greutatea au si probleme cu tensiunea. Lor li se adreseaza regimul Dash, un nou concept despre dieta, care se bazeaza pe principiile fundamentale ale alimentatiei sanatoase si care ajuta la o buna functionare a inimii, la reducerea tensiunii arteriale si care determina si o pierdere in greutate.
Kilogramele in plus au ca prim efect o suprasolicitare a inimii. Persoanele care au probleme cu greutatea au si probleme cu tensiunea. Lor li se adreseaza regimul Dash, un nou concept despre dieta, care se bazeaza pe principiile fundamentale ale alimentatiei sanatoase si care ajuta la o buna functionare a inimii, la reducerea tensiunii arteriale si care determina si o pierdere in greutate.Dash este un acronim, care vine de la "Dietary Approaches to Stop Hypertension" (stil de viata care reduce tensiunea arteriala).
Dieta testata pe 450 de voluntari
Dieta a fost testata, in cursul anului 1997, pe nu mai putin de 450 de voluntari. Rezultatele au fost spectaculoase si au dovedit ca, daca cele mai multe dintre diete determina o scadere in greutate, sunt foarte putine cazurile in care scaderea in greutate este insotita si de o reducere a nivelului de colesterol din sange. In cele mai multe dintre cazurile celor care au respectat o dieta s-a constatat, ca nivelul colesterolului din sange a fost mai ridicat la finele dietei, desi au slabit in greutate. Dieta Dash vine si rezolva exact aceasta problema.
Principiile dietei
Dieta Dash, supranumita si dieta care reduce tensiunea arteriala se bazeaza pe alimente bogate in fibre, magneziu, potasiu si calciu si recomanda evitarea alimentelor care contin grasimi daunatoare sanatatii. Sunt recomandate cu precadere alimentele bogate in potasiu ca bananele, portocalele, pepenele si kiwi, dar si cartofii (altfel de cat prajiti).
Pentru rezultate optime dieta recomanda cantitati bine definite din fiecare aliment. Astfel dieta recomanda 2-3 portii de cereale integrale pe zi (o portie fiind echivalentul a 125 grame de cereale integrale sau o felie de paine de secara), 4-5 portii de fructe (o portie fiind reprezentata dintr-un fruct intreg, mar sau portocala, sau circa 100 de grame de fruct, daca vorbim despre pepene sau alte fructe mai mari, sau 200 de mililitri de suc, ori 50 de grame de fructe uscate) si legume diferite (o portie fiind formata din circa 100-150 de grame de legume in stare cruda, preparate la aburi sau la cuptor sau 200 de mililitri de suc de legume), si 2-3 produse lactate in fiecare zi (o portie fiind reprezentata de 100 de grame de iaurt sau o cana cu lapte sau 50 de grame de branza).
Regimul alimentar al dietei recomanda o singura portie de carne sau peste pe zi, o portie fiind de maxim 100 de grame. Dieta accepta consumul de nuci si alte tipuri de seminte, datorita beneficiilor pe care le aduc sanatatii, dar doar de doua, maxim trei ori pe saptamana. In ceea ce priveste dulciurile acestea sunt strict delimitate cantitativ si reduse la cinci portii, pe saptamana, care nu trebuie sa fie mai mari de 100 de grame. In ceea ce priveste consumul de grasimi sunt limitate la doua linguri cu ulei pe zi si maxim 15 grame de grasimi animale. Dieta recomanda reducerea consumului de alcool la 14 portii pe luna pentru barbati si 9 portii pentru femei, dar si reducerea consumului de sare la minimum posibil. Cei care respecta regulile alimentare Dash sunt sfatuiti sa consume alimente proaspete sau congelate si sa evite conservele, sau alte produse care contin multa sare, sau aditivi pe baza de sodiu. In loc de sare regulile Dash te inseamna sa folosesti plante aromate, usturoi si suc de lamaie.
Dieta pentru un stil de viata sanatos
Dieta inlocuieste practic alimentele grase cu legume si fructe. Accentul este pus pe legume, cereale si lactate degresate. Dieta este foarte usor de pus in practica, este recomandata atat persoanelor tinere cat si celor in vasta si poate fi respectata pe perioade lungi de timp. In fapt nutritionistii sustin ca dieta Dash ar trebui sa fie stilul de viata al omului modern. Dieta poate sustine si efortul fizic si cel intelectual pentru ca nu creeaza niciun fel de carente nutritionale in organism. Gasesti aici, tabele in care sunt mentionate cantitatile recomandate de alimente.