Drumul catre frumusete, cu dr. Dana Jianu
Frumuseţe · Chirurgie estetica / 19.04.2010

Doctorul Dana Jianu, directorul centrului medical ProEstetica, iti vorbeste in continuare despre chirurgia estetica, despre lipoaspiratie si despre ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa te supui unei astfel de interventii chirurgicale.

Doctorul Dana Jianu, directorul centrului medical ProEstetica, iti vorbeste in continuare despre chirurgia estetica, despre lipoaspiratie si despre ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa te supui unei astfel de interventii chirurgicale. Dana Jianu este Medic Primar Chirurgie Plastica Estetica, Doctor in Stiinte Medicale. In plus, din acest interviu mai poti afla care este diferenta dintre operatiile estetice si operatiile bariatrice...

De la ce grad de obezitate sunt recomandate operatiile estetice?

Operatiile estetice nu sunt recomandate pentru tratamentul obezitatii. Obezitatea, in grade avansate, se trateaza prin chirurgie bariatrica. Operatiile estetice corecteaza "imperfectiuni" ale distributiei adipoase in cazul pacientilor supraponderali sau normoponderali (dar nu obezi!).

Ce este inelul gastric si cum functioneaza el?

Inelul gastric este o sonda din silicon care se monteaza laparoscopic in jurul stomacului si se strange in partea superioara gastrica formand un inel. In acest fel stomacul este ingustat si impartit in doua stomace, ca o clepsidra  - cel de sus, in care vine mai intai mancarea, este foarte mic si nu permite pacientului sa manance mult; iar cel de jos este mare dar primeste doar mancarea care trece prin inel, incet. De aceea pacientii care mananca doar mancare solida vor slabi, neputand sa ingurgiteze decat cantitati mici de mancare. In acelasi timp, cei care vor bea lichide dulci (care trec usor prin inel si au multe calorii), care vor manca alimente semisolide cu calorii multe (carne, piureuri, inghetata etc), si care vor rontai tot timpul cate ceva  - nu vor slabi nici pe departe. De aceea inelul gastric laparoscopic este o interventie minim invaziva indicata in tratamentul obezitatii – dar nu la toate cazurile. De aceea selectia pacientilor si indicarea corecta a tipului de interventie este foarte importanta.


Operatia estetica rezolva intotdeauna si complexul pe care il are pacientul?

Da, in cazurile mentionate mai sus operatia estetica rezolva complexul pe care il are pacientul in cazul in care excesul adipos este congenital (adica mostenit din familie) si este inlaturat prin lipoaspiratie.

Ca un procentaj, cate dintre pacientele care vin la dumneavoatra au cu adevarat probleme si cate sunt inchipuiri?

Pacientele care ajung la mine la cabinet au indicatie (adica o reala nevoie) de chirurgie estetica in aprox. 90% dintre cazuri. Nu operam "inchipuiri" si fantezii dictate doar de moda!


Ce se intampla la prima intalnire dintre dumneavoastra si pacientul?

La prima consultatie pacientul isi exprima doleantele, iar medicul ii explica acestuia posibilitatile de tratament, riscurile asociate, beneficiile, evolutia postoperatorie, costurile.

Ce se intampla practic in timpul unei operatii de lipoaspiratie?

Lipaspiratia se efectueaza de obicei sub anestezie generala intravenoasa. Se injecteaza o solutie speciala in tesutul adipos, care mai apoi se extrage cu ajutorul unor canule foarte subtiri, introduse pe sub piele, conectate la un sistem de vid. Se pot scoate, in conditii de siguranta, 4000 cc suspensie adipoasa intr-o singura sedinta. Pacientul pleaca in aceeasi zi acasa.


Cat de mult ne poate "slabi" o operatie de liposuctie? In kilograme, vorbesc?

Dupa una sau doua sedinte de lipoaspiratie se slabeste chiar si 10 kg (urmand si o dieta speciala).

Care trebuie sa fie regimul de viata al unui pacient care a fost supus unei operatii de lipoaspiratie?

Regimul alimentar trebuie sa fie hiperproteic, hipoglucidic, hipolipidic. Trebuie sa faca sport, sa nu manance dupa ora 19 si sa nu manance mult.

Cat dureaza recuperarea dupa o operatie de lipoaspiratie?

In primele 4 zile post operator pacientul isi reia viata normal dar menajat, nu zboara cu avionul si nu sta intr-o pozitie fixa, nemiscata a corpului mai mult de 45 de minute (pentru a se evita riscul formarii de cheaguri in vasele mari de sange – asa numita tromboembolie). O luna de zile nu face sport si nici plaja. Rezultatul se vede 80% in primele 4-6 saptamani, iar restul pana la 3-6 luni.
 

Care au fost cele mai spectaculoase cazuri cu care v-ati confruntat?

Cazurile cele mai spectaculoase si cele mai dificile sunt cele de "liposculptura" fina unde trebuie sa scoatem grasime dar sa si adaugam grefa de tesut adipos la persoane slabe, dar cu conformatie urata, la care reusim sa recream cea mai rafinata silueta!

Este obligatorie o operatie estetica dupa ce, prin dieta si sport, pacientul a pierdut kilograme bune in greutate?

Nu, nu este obligatorie. Atunci cand insa tesuturile si-au pierdut din tonicitate si incep sa atarne sorturi abdominale, excese de piele pe brate si coapse, sani etc – mai ales pentru slabirile mari, de peste 30 kg – chirurgia estetica este indicatie.

Pentru un obez, bisturiul este prima optiune sau trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte de a apela la el?

Nu pentru orice obez bisturiul este prima optiune. Atunci cand este vorba de obezitate morbida, de comorbiditati (alte boli asociate cu obezitatea – hipertensiune arteriala, diabet zaharat, hipercolesterolemie etc) care pot pune viata pacientului in pericol si cand mijloacele conservatoare au dat gres (cum se intampla in majoritatea acestor cazuri) este nevoie de chirurgie bariatrica, adica metode chirurgicale de reducere a stomacului sau aportului alimentar – inel gastric, sleeve gastric (gastrectomie longitudinala) si metode chirurgicale de micsorare a absorbtiei intestinale (gastric bypass, diversie duodenopancreatica).

Exista femei care au trecut printr-o operatie de lipoaspiratie si care se intorc la clinica pentru ca nu au urmat un tratament strict, astfel ca problemele au revenit? Ce se intampla in aceste cazuri?

Dupa lipoaspiratie pacientii pot depune din nou tesut adipos daca au o predispozitie sau un regim alimentar necorespunzator; numai anumite depozite (aripioare, coapse, gambe) nu se mai refac la fel. In aceste cazuri se poate recurge la o noua interventie sau la un regim mult mai strict, asociat cu o schimbare a regimului de viata.

Financiar vorbind, care este efortul pe care trebuie sa-l faca un pacient atunci cand alege aceasta varianta?

Lipoaspiratia poate costa intre 500 si 1900 euro, in functie de numarul zonelor de tratat, de amploarea si gradul de dificultate al interventiei.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro