Cheat day: ce se întâmplă când trișezi în timpul unei diete
Deși îți dorești să ai un trup perfect, este la modă să strecori în programul de dietă o zi de trișat. Dar cât de mult te poate afecta acest lucru?
Un regim alimentar te poate ajuta sa pierzi in greutate, sa castigi masa musculara sau sa-ti imbunatatesti conditia fizica. Cerintele acestor diete pot fi diferite, dar exista un punct comun pe care acestea par sa il impartaseasca adesea: “zile de trisat” (cheat days). O astfel de zi reprezinta o pauza programata. Conceptul se bazeaza pe ideea ca o persoana care tine dieta poate trisa o zi pe saptamana, atata timp cat mananca conform planului in celelalte zile.De ce ti-ai dori o zi in care sa-ti trisezi dieta?
Sunt identificate doua motive principale pentru #cheatmeals. Prima este teoria potrivit careia iti stimuleaza metabolismul, determinandu-te sa arzi mai multe calorii. De fapt, cand iti restrictionezi aportul de calorii, corpul tau se adapteaza in cele din urma si reseteaza metabolismul la noul tau aport mai scazut.
A doua sustine teoria potrivit careia abaterile de la dieta sunt benefice. Nivelul tau de leptina (hormonul responsabil cu suprimarea senzatiei de foame) scade atunci cand esti la dieta, iar acest lucru il poate ingreuna sa reziste tentatiilor culinare. Teoria spune un cheat meal ajuta la echilibrarea nivelului de leptina. Ambele idei sugereaza ca zilele/mesele de trisat ar trebui sa fie planificate intr-o dieta, decat sa fie un lucru impulsiv.