Modul in care suntem pozitionati pe scaun este foarte important pentru sanatatea noastra, deoarece timpul petrecut astfel poate cauza dureri usoare la nivelul spatelui, iar aceste probleme se pot accentua, inclusiv la nivelul gatului.
Modul in care suntem pozitionati pe scaun este foarte important pentru sanatatea noastra, deoarece timpul petrecut astfel poate cauza dureri usoare la nivelul spatelui, iar aceste probleme se pot accentua, inclusiv la nivelul gatului.
Acest lucru se datoreaza faptului ca sezutul static pune o mare presiune asupra muschilor spatelui si a discurilor coloanei vertebrale, iar durerea poate radia si in zonele invecinate. Mai mult decat atat, majoritatea oamenilor au tendinta sa “alunece” de pe scaun si aceasta pozitie suprasolicita ligamentele spinarii si forteaza discurile actionand asupra coloanei vertebrale.
Statul pe un scaun ergonomic poate imbunatati confortul dumneavoastra si sanatatea spatelui. Nu exista notiunea de “cel mai bun scaun ergonomic” care sa se potriveasca pentru toate formele si dimensiunile corpului si sa fie confortabil pentru toata lumea. Poti spune numai ca te simti bine in scaunul tau, daca il folosesti de ceva vreme. Desigur, daca este intr-adevar neplacut, cu siguranta vei afla acest lucru destul de repede. Insa uneori, ceea ce pare placut si confortabil la inceput, dupa un timp este posibil sa-ti schimbi parerea. Scaunul ar trebui sa fie nici prea tare nici prea moale, sa fie comod sub solduri sau coapse si nu ar trebui sa fie prea inalt.
In timp ce scaunele obisnuite sunt concepute pentru a fi oferi suportul complet, o minge pentru exercitii ajuta si la dezvoltarea muschilor spatelui si a celor abdominali chiar si atunci cand stai. Se solicita in mod continuu muschii pentru echilibru si pentru a sta drept in sezut. Daca aveti afectiuni cu spatele sau alte probleme de sanatate, este indicat sa cereti mai intai sfatul medicului dumneavoastra inainte de a efectua exercitii fizice cu mingea.
Ce pot sa fac daca am dureri lombare acute si nu detin un “scaun ergonomic”?
- Stati cat mai putin timp pe scaun, daca se poate maxim 10-15 minute dupa care faceti o scurta pauza;
- Cand stati pe scaun folositi un suport pentru spate chiar in zona lombara;
- Soldurile dumneavoastra si genunchii ar trebui sa se formeze un unghi drept (folositi un scaunel daca este necesar). Picioarele dumneavoastra nu trebuie sa fie incrucisate, talpile trebuie sa stea intinse pe podea;
- Cand nu folositi o perna la spate intrucat scaunul nu are spatar, incercati sa definiti curbura spatelui inclinandu-va usor cu abdomenul in fata si sa mentineti aceasta pozitie timp de cateva secunde. Reveniti la pozitia initiala putin cate putin (la circa 10°). Aceasta este o pozitie foarte buna pentru sezut;
- Folositi scaunele cu spatar si suport pentru brate. Sezutul pe o canapea sau scaun moale actioneaza asupra spatelui care nu va mai sta drept, iar curbura spatelui nu se mai pastreaza.
La birou, ajustati inaltimea scaunului astfel incat sa stati comod fara a fi “cocosati”.
- Umerii trebuie sa fie relaxati, coatele si bratele trebuie sa stea pe langa corp, relaxate pe suportul scaunului sau pe birou;
- Daca folositi scaune cu role, nu va rasuciti la nivelul taliei. Daca vreti sa va intoarceti, intoarceti tot corpul;
- Cand va ridicati din pozitia de sezut, deplasati-va inainte in fata scaunului. Ridicati-va indreptandu-va mai intai picioarele si evitati sa va inclinati din talie.
In concluzie, nu conteaza cat de confortabil va simtiti lungiti in scaunul dumneavoastra, pozitia statica nu face bine spatelui si este factorul care genereaza in mod frecvent durerile de spate si luxatiile musculare. Nu uitati sa faceti pauze, sa va intindeti spatele si sa mergeti pe jos cateva minute in fiecare zi. O plimbare zilnica de 20 de minute va poate ajuta chiar mai mult, stimuland circulatia sangelui care faciliteaza trecerea substantelor nutritive importante pentru toate structurile coloanei vertebrale.