Acte necesare pentru casatorie
Casă şi familie · Cuplu / 27.01.2010

In primul rand e bine de stiut ca varsta legala pentru casatorie este de 16 ani pentru femei, si de cel putin 18 ani pentru barbati.

In primul rand e bine de stiut ca varsta legala pentru casatorie este de 16 ani pentru femei, si de cel putin 18 ani pentru barbati.

Pe scurt aveti nevoie de :

- certificate de nastere
- certificate medicale prenuptiale (eliberate cu cel mult doua saptamani inainte de casatorie)
- buletine de identitate
- declaratia de casatorie

Actele se depun la Starea Civila cu minimum 10 zile inainte de oficializarea casatoriei.

  • 1. Actele de identitate sau pasapoartele(pentru cetatenii straini si pentru cetatenii romani care domiciliaza in strainatate), original si copie, valabile la data depunerii actelor si la data incheierii casatoriei (cel putin unul dintre solicitanti sau aiba domiciliul sau resedinta in localitatea unde se oficiaza casatoria)
  • 2. Certificate le de nastere in original si copie (nelegalizata);
  • 3. Certificatele medicale prenuptiale (valabile 14 zile de la data emiterii si care trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana in cauza se poate casatori);
  • 4. Casatoria se poate incheia la expirarea termenului de 10 zile in care se cuprinde atat ziua in care a fost facuta declaratia de casatorie, cat si ziua in care se oficiaza casatoria. Dupa expirarea termenului de 10 zile, casatoria se poate incheia numai pana la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale.
  • 5. Prezenta fizica a ambilor soti la depunerea actelor.
  • 6. Un plic timbrat autoadresat.

Pentru cei care nu sunt la prima casatorie:

Pe langa actele mentionate mai sus, in functie de situatie, in cazul in care casatoria anterioara a fost desfacuta prin divort sau decesul unuia dintre soti, solicitantii mai au nevoie de urmatoarele acte:

Divort

- sentinta de divort in 2 exemplare, ambele ramase definitive si legalizate si timbre fiscale sau chitanta C.E.C. in valoare de 5.000 lei ( in cazul in care casatoria anterioara a fost incheiata in localitatea unde se oficiaza casatoria);

- in cazul in care casatoria anterioara a fost incheiata in alta localitate, se va depune un singur exemplar din sentinta ramasa definitiva si legalizata.
 
Deces

- certificatul de deces al celui decedat, in original si copie nelegalizata
- in cazul in care din casatoria anterioara au rezultat copii si acestia sunt in ingrijirea sotului/sotiei care se recasatoreste, se vor prezenta certificatele de nastere in oiginal si copie nelegalizata;
- la data incheierii casatoriei, conform legislatiei in vigoare viitorii soti vor fi insotiti de doi martori, cu buletinele de identitate valabile.

 
Casatoria cu cetatean strain sau intre cetateni straini

- certificatul de nastere, original, copie si traducere legalizata
- actul care atesta ca a fost desfacuta casatoria anterioara sau a incetat, original, copie si traducere legalizata
- dovada de la autoritatiile locale, in cazul in care exista conventie intre Romania si statul respectiv
- daca aceasta conventie nu exista, dovada se va elibera de Ambasada statului respectiv (dovada va cuprinde, in mod obligatoriu faptul ca, in conformitate cu legea nationala sunt indeplinite conditiile de fond si ca se poate casatori in Romania)
- in cazul in care ambii soti sunt cetateni straini sau cu domiciliul in strainatate va fi necesar sa se faca dovada sederii in municipiul in care se va solicita efectuarea casatoriei in intervalul cuprins intre data depunerii actelor si data oficierii casatoriei.

Ora si data oficierii se stabileste de catre ofiterul de stare civila, in functie de dorintele dumneavoastra si de posibilitatile conferite de programul serviciului.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro