Ce se întâmplă dacă faci două sau mai multe dușuri pe zi
Dacă ești obișnuită să faci mereu duș la prima oră dimineața, după cel mai mic efort fizic sau seara înainte de culcare, e posibil să îți faci mai mult rău decât îți poți da seama.
Să te speli prea des și să stai prea mult la duș pot dăuna pielii, părului și chiar pot afecta sănătatea reproductivă.Ce se întâmplă dacă faci două sau mai multe dușuri pe zi:
1. Părul tău se poate îngrășa mai repede
Părul proaspăt spălat arată și se simte minunat, dar șamponarea lui în mod frecvent îl poate îngrășa. De fiecare dată când aplici șamponul tău preferat, acesta usucă ușor pielea scalpului, provocând astfel producerea de mai mult sebum ca răspuns.
Dacă ai obiceiul de a-ți spăla părul zilnic, scalpul primește mesajul de care are nevoie pentru a produce în mod constant mai mult ulei pentru a preveni uscarea excesivă a pielii de pe cap. Acest lucru, la rândul său, îți va face părul să se îngrașe mai repede.
2. Este posibil ca pielea ta să înceapă să se usuce
Deși să nu faci duș regulat nu sună prea atrăgător, spălatul prea des face mai mult rău decât bine. Gelurile de duș, săpunul și apa fierbinte îndepărtează bacteriile sănătoase și uleiurile esențiale de pe piele. Aceste uleiuri esențiale ajută pielea să rămână tânără și strălucitoare mai mult timp.
Unii dermatologi recomandă chiar ca dușul să se facă de 2-3 ori pe săptămână pentru a preveni mâncărimea și pielea excesiv de uscată.
3. Poate duce la apariția sau agravarea mătreții
Multe șampoane promit păr strălucitor, cu mult volum și fără mătreață, dar folosirea lor prea des are, de fapt, efectul opus.
Spălarea excesivă a părului provoacă mâncărime și iritare la nivelul scalpului. Acest lucru poate duce în cele din urmă la mătreață și, în unele cazuri, poate chiar să declanșeze căderea părului.
4. Pielea ta poate deveni mai sensibilă
Să faci un duș lung și fierbinte pare a fi o modalitate sănătoasă de a rămâne curat și de a ține la distanță germenii. Dar, expunerea corpului la puțină murdărie și bacterii întărește sistemul imunitar și îl ajută să lupte mai eficient împotriva virusilor.
Dușurile prea dese tulbură microbiomul pielii, provocându-i o senzație de iritare și un aspect crăpat și roșiatic.
5. S-ar putea să îți fie mai greu să îți descurci părul
Uscarea părului imediat după duș s-ar putea să-ți ofere acel aspect proaspăt ieșit din salon, dar a-l transforma într-un obicei de zi cu zi e o practică destul de dăunătoare.
Spălarea părului prea des îl face să fie uscat, fragil și predispus la rupere. Când părul tău e uscat, fragil și se rupe ușor, este mai greu să-l descurci, aranjezi și coafezi.
6. Îți poate afecta sănătatea reproductivă
Zonele tale intime se curăță în mod natural, iar utilizarea săpunurilor și gelurilor parfumate ar putea afecta nivelul lor sănătos de pH.
Acest lucru, la rândul său, poate provoca un dezechilibru bacterian, iritații și chiar poate afecta sănătatea reproductivă. Este mai bine să optezi pentru produse de curățare ușoare, fără parfum, special destinate zonelor intime.