Nasterea prin cezariana: cand e recomandata?
Sănătate · Sarcina / 07.11.2008

Dintre toate momentele si experientele traite in perioada unei sarcini, nasterea este cea mai importanta. Nastere naturala sau cezariana? Asta este intrebarea care chinuie pe orice viitoare mamica. Pentru a le veni in ajutor viitoarelor mamici, am discutat cu dr. Mihaela Lumei, ginecolog rezident si am raspuns la cateva intrebari frecvent intalnite in discutiile femeilor insarcinate.


Ce este?

Nasterea prin cezariana este atunci cand bebelusul este "adus pe lume" printr-o incizie efectuata in peretele abdominal si uter.


Cand este recomandata cezariana?

In cazurile in care nasterea pe cale naturala poate fi riscanta pentru mama sau pentru fat, medicul recomanda cezariana. Iata cateva dintre aceste cazuri:

  • Stagnarea dilatatiei si a travaliului. Acesta este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care se apeleaza la cezariana;
  • Bebelusul este prea mare
    pentru a trece prin canalul de nastere;
  • Ritmul cardiac al micutului indica o alimentare redusa cu oxigen. Daca bebelusul tau nu primeste suficient oxigen sau daca medicul isi face griji cu privire la schimbarile ritmului cardiac, este indicat sa nasti prin cezariana;
  • Bebelusul tau nu se afla in pozitia normala pentru nastere;
  • Ai o sarcina multipla. Daca ai doi sau mai multi bebelusi este normal ca acestia sa se afle in pozitii diferite. In acest caz o nastere prin cezariana este de obicei mai sigura;
  • Apare o problema cu placenta. In cazul in care placenta se dezlipeste de uter inainte de a incepe travaliul sau cand placenta acopera deschiderea cervixului (placenta previa), este recomandata cezariana;
  • Apare o problema cu cordonul ombilical, acesta putandu-se infasura in jurul gatului copilului;
  • Exista anumite probleme de sanatate. In cazul in care ai o anumita afectiune precum diabet, boli ale inimii, plamanilor sau hipertensiune;
  • Exista anumite infectii, precum herpesul genital, care se pot transmite bebelusui in timpul unei nasteri vaginale;
  • Fatul prezinta malformatii;
  • Ai mai suferit o nastere prin cezariana. Medicul iti poate recomanda sa repeti cezariana.


Ce tipuri de anestezie poti face?

Anestezia locoregionala sau epidurala care afecteaza doar partea inferioara a corpului este cea mai intalnita. La anestezia epidurala, substanta anestezica este injectata la nivelul coloanei vertebrale. Avantajul acestui tip de anestezie este ca vei putea auzii si vedea bebelusul imediat ce va fi scos din uter.

In unele cazuri, insa,
anestezia generala poate fi cea recomandata de medic. Cu acest tip de anestezie, nu vei simti sau vedea nimic in timpul nasterii.  


Incizia

Incizia poate fi orizontala sau verticala, "cea verticala fiind efectuata doar in cazuri de urgenta," ne explica dr. Lumei. Cel mai frecvent efectuata este cea orizontala, fiind si mai estetica, putand fi cu usurinta ascunsa. Medicul este insa cel care hotaraste tipul de incizie, in functie de starea mamei si pozitia fatului.


Exista riscuri?

Dr. Lumei avertizeza ca "la fel ca si in cazul altor operatii, cezariana prezinta anumite riscuri precum: infectii, hemoragii, atonie uterina, septicemie." Riscul de deces in astfel de interventii este foarte mic, insa mai mare decat in cazul unei nasteri naturale.


Ce se intampla dupa?

Spre deosebire de nasterea naturala, nasterea prin cezariana necesita mai mult timp de recuperare, iar primele 24-48 de ore vei fi nevoita sa le petreci in pat. Transformarile prin care vei trece dupa sunt similare cu cele ale unei nasteri naturale.

Pentru o recuperare fara probleme, dr. Lumei iti recomanda "sa eviti efortul fizic si contactele sexuale timp de cel putin 6 saptamani". Unul dintre avantajele nasterii prin cezariana este ca vaginul nu sufera traumatismele care au loc la nasterea normala, iar reinceperea vietii sexuale, la sfarsitul lauziei, este mai simpla.


Pot naste natural daca deja am avut o nastere prin cezariana?


Spre deosebire de alte tari, medicii romani recomanda, de obicei, ca o cezariana sa fie urmata de o cezariana din cauza riscurilor pe care le presupune o nastere naturala dupa o cezariana. In aceste conditii, o nastere naturala poate provoca ruptura de uter sau hemoragii, avertizeaza dr. Lumei.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro