Pandișpan de post, rețeta simplă cu ingrediente la îndemână
Am să încep prin a vă spune un secret: aleg, de multe ori, să fac pandișpan de post chiar dacă nu suntem în post.
Pandișpanul de post este și mult mai rapid de preparat față de fratele lui mai bogat.
Pandișpan de post, cel mai simplu și mai rapid desert
Pandișpanul de post este, după părerea mea, un pic mai simplu de preparat și mai nepretețios decât cel ”de dulce”, la care trebuie să acorzi puțin mai multă atenție. Poate nu bați cum trebuie albușurile și se taie. Ideea e că la cel de post nu prea are ce să nu iasă bine.
Iată de ce ai nevoie pentru pandișpan de post:
- o jumătate de cană de ulei (sau margarină, dar eu încerc să o evit dacă se poate)
- o cană de apă minerală
- o cană de zahăr
- un praf de copt (7-10 grame)
- două căni și jumătate de făină
- un praf de sare
- esențe (după preferințe) sau coajă de lămâie/portocală (numai dacă fructele sunt bio și coaja poate fi consumată)
Mod de preparare:
Când vorbim despre un pandișpan de post, așa cum am spus, lucrurile sunt extrem de simple. În primul rând, se amestecă ingredientele lichide. Uleiul, apa, esențele se pun la un loc și se dizolvă zahărul și praful de sare în ele.Separat, amestecați făina cu praful de copt. Eu prefer să cern făina de 2-3 ori pentru a fi mai aerată. După ce zahărul s-a dizolvat complet, puteți adăuga făina și praful de copt. Amestecați ușor și puneți făina în ploaie, câte puțină.
Cu ce putem face pandișpan de post:
Combinația clasică a pandișpanului e cu fructele. Bunicile mele și mama mea făceau pandișpan cu vișine sau caise. Eu am am testat mai multe variante și nu m-a dezamăgit nici una dintre ele. Puteți adăuga orice fel de fruct doriți voi. Ideal ar fi să treceți un pic fructele prin făină, pentru a nu se lăsa prea jos în aluat (veți obține un pandișpan de post cu fructe pe fundul tăvii).
Puteți adaugă chiar și fructe confiate, nuci, migdale, și, repet, orice vă face vouă plăcere.
Eu am testat așa:
Pandișpan de post cu stafide - unde stafidele au fost adăugate în compoziție de la început.
Pandișpan de post cu nuci - am pus nuci tocate în compoziție, dar am testat și varianta cu nuci deasupra. A doua variantă a ieșit așa și așa - s-au rumenit un pic prea tare pentru gustul meu, dar a fost bun.
Pandișpan de post cu felii de pere și gutui - l-am încercat chiar în toamna asta. A fost un test din care nu speram să iasă ceva bun. Am tăiat perele și gutuile în felii subțiri și le-am adăugat în aluat. Am adăugat și un praf de scorțișoară (că dacă tot era un test, am zis să testez bine) și l-am pus la copt într-o tavă mai întinsă, că sa fiu sigur că va fi pătruns. Aspectul nu era cel mai reușit, dar gustul a fost dumnezeiesc!
Pandișpan de post cu migdale - aici e aproximativ aceeași poveste ca la cel cu nuci.
Pandișpan de post cu cocos - acesta mi-a plăcut mult. Am pus cam 100 de grame de fulgi de cocos în compoziție, iar deasupra am avut cocos confiat. Tot ceva dumnezeiesc a ieșit!
Și, sigur, cred că poate fi combinat cu orice și lista rămâne deschisă.