59
Cele mai frumoase roșcate: 60 de imagini care dovedesc că vulpile sunt animale minunate
Divertisment · Din culise / 26.05.2020

Au ”mustăți” și pe picioare pentru a se orienta în iarba înaltă, își folosesc coada bogată ca o pătură când dorm în frig și aud ticăitul unui ceas de la peste 30 de metri. Nu-i așa că vulpile sunt niște animale deosebite?

Câinii și pisicile sunt companionii noștri preferați, dar nu-s puține cazurile când oamenii se atașează și de alte specii pe care și le apropie și transformă în animale de companie - unii ies la plimbare cu dihorul, alții cu vulpea.

În ciuda faimei sale populare pe nedrept nefastă, care o descrie drept șireată, hoață și șmecheră, vulpea este un animal ca toate celelalte și ar trebui prețuită mai mult. Ceea ce în multe țări occidentale se și întâmplă. Din păcate, în România vulpile sunt ucise fără milă în multe zone rurale, pentru că sunt purtătoare de rabie sau pentru că fură găinile din ogrăzile oamenilor.



Bored Panda a luat legătura cu o echipă de la Help Wildlife, un site caritabil din mArea Britanie, dedicat familiarizării publicului larg cu animalele sălbatice, pentru a afla mai multe despre vulpi. "Vulpile sunt foarte deștepte și au, probabil, un nivel de inteligență similar cu al câinilor. Nu sunt deloc viclene, în ciuda percepției comune. Ca și câinii, sunt foarte jucăușe și adesea pot fi observate jucându-se cu diverse obiecte, așa cum fac câinii", a explicat Sarah, fondatoarea site-ului.


"Dacă vezi o vulpe în sălbăticie, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te consideri binecuvântat și să o admiri de la distanță. Nu-i o idee bună să încerci să îmblânzești un animal sălbatic", a precizat ea. "E în regulă să le lași niște mâncare uneori, dar cel mai bine este să nu le faci să asocieze oamenii cu o sursă de hrană și să nu le hrănești prea des pentru că vor deveni dependente de tine", a mai spus experta.

Sarah a vorbit și despre posibilitatea de a lua o boală când interacționezi cu un animal sălbatic:
"Orice animal poate răspândi o boală la om. Nivelul de risc este determinat de cât de mult ai avut contact cu ele, fiindcă orice boală necesită o apropiere pentru a se transmite. Așa că atât timp cât tratezi vulpile ca pe niște animale sălbatice și le lași singure, nu există niciun risc să iei ceva de la ele."



Bored Panda a publicat și câteva informații interesante despre vestitele roșcate cu coada bogată: se știe că au mustăți, dar un lucru mai puțin cunoscut despre ele este că au mustăți și pe picioare și le folosesc pentru a se orienta prin iarba înaltă. Iar coada care le face atât de frumoase are și un rol de "antenă" - vulpea o folosește pentru a comunica cu suratele ei și pentru a se înfășura ca într-o pătură călduroasă când dorm și afară e frig.



Prădător iscusit, vulpea are o dietă variată care depinde de mediul în care trăiește. Vulpile roșii (cele roșcate) sunt omnivore, așa că mănâncă orice, de la rădăcini și fructe până la rozătoare, broaște și chiar pești.

Poate nu știai, dar aceste animale se pot cățăra în copaci și pot ajunge până la ramurile inferioare. "Radarul" lor este perfect - au o vedere nocturnă excelentă, iar auzul le ajută să se orienteze. Vulpea roșie poate auzi ticăitul unui ceas de la 36 de metri, lucru care o ajută să audă dacă oamenii se apropie prea mult de ele, scrie Bored Panda.

Deși sunt vietăți superbe, vulpile rămân o specie nedrept de neînțeleasă, mai ales în România. Aceste imagini dovedesc că sunt niște animale minunate.

Citește și: 17 animale de companie cu aspect neobișnuit. Sunt inconfundabile

Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro