Cum să faci acasă soluție dezinfectantă pe bază de clor
Dezinfectare suprafețelor este deosebit de importantă pentru a preveni răspândirea virusurilor și bacteriilor periculoase. Este la fel de important să prepari și să folosești corect soluțiile desinfectante pe bază de clor. Află cum să-ți faci acasă o soluție dezinfectantă pentru suprafețe.
Clorul pentru uz casnic este un desinfectant puternic care nu costă mult, este ușor se procurat și foarte eficient în combaterea germenilor periculoși, inclusiv coronavirusul. Să menții locuința curată și dezinfectată este esențială pentru a combate acest virus care se răspândește rapid.
Înainte de a folosi clorul peste tot prin casă, trebuie să știi că această substanță este caustică și poate elibera vapori care pot fi letali dacă nu este utilizat corect. De aceea clorul trebuie diluat întotdeauna cu apa în proporția potrivită și nu trebuie amestecat niciodată cu alte soluții sau substanțe chimice.
Centrul American pentru Controlul Bolilor recomandă folosirea unei soluții pe bază de clor cu o concentrație de 1:10 (100 ml de clor la 900 ml de apă) pentru a dezinfecta suprafețele și obiectele din instituțiile medicale. Această concentrație este suficient de puternică pentru a elimina virusurile și bacteriile periculoase de pe zone contaminate, dar nu este recomandată pentru folosirea zilnică. O concentrație sigură, ce poate fi folosită zilnic pentru dezinfectarea suprafețelor este de 1:50, ceea ce înseamnă 20 ml de clor la 1 litru de apă.
Urmează acești pași pentru a obține o soluție dezinfectantă pe bază de clor:
Ai nevoie de:
Un recipient cu pulverizator sau un borcan cu capac care se închide ermetic.
Un recipient pentru măsurat lichidul
O lavetă înmuiată în apă
Mănuși din cauciuc pentru menaj
Clor pentru uz casnic
Apă
Cum să faci o soluție dezinfectantă cu clor în proporție de 1:50
Prima regulă este să prepari soluția fie afară, în aer liber, fie într-o cameră bine aerisită, cu toate geamurile deschise. Clorul emite vapori toxici și nu ar trebui folosit niciodată în încăperi mici, neventilate.
Ar trebui să porți haine și încălțăminte pe care nu te deranjează să le decolorezi în cazul în care verși sau stropești puțin clor. Prinde-ți părul la spate și poartă mănuși din cauciuc pentru mai multă siguranță.
Pentru a face o soluție cu concentrație de 1:10 ai nevoie de o parte de clor la 9 părți de apă. De exemplu, poți combina 100 ml de clor cu 900 ml de apă pentru a obține un litru de soluție dezinfectantă. Această soluție este eficientă pentru dezinfectarea ocazională, de exemplu atunci când faci curățenie generală, dar nu ar trebui să o folosești zilnic! Pentru utilizarea zilnică folosește o soluție de 1:50, care înseamnă 20 ml de clor la 1 litru de apă.
Citește și: Cum să-ți faci dezinfectant pentru mâini cu alcool izopropilic
Toarnă cu grijă clorul în recipientul cu pulverizator, apoi adaugă apa. Dacă pielea intră în contact cu clorul, șterge-te imediat cu laveta înmuiată în apă și clătește-te cu apă rece.
După ce ai amestecat cele două ingrediente, pune capacul sticlei cu pulverizator și întoarce sticla de câteva ori pentru a amesteca bine. Soluția poate fi folosită.
Nu adăuga niciodată alte ingrediente în soluția dezinfectantă cu clor.
3 produse pe care să nu le amesteci niciodată cu clor:
Amoniul amestecat cu clor transformă clorul într-un gaz toxic numit cloramină. Inhalarea acestor vapori provoacă tuse, dificultăți de respirație și pneumonie.
Compușii acizi precum oțetul sau soluțiile pentru curățarea geamurilor duc la formarea vaporilor de clor atunci când sunt adăugați în soluția dezinfectantă cu clor. Expunerea excesivă provoacă dureri în piept, vărsături și chiar deces.
Alcoolul se transformă în cloroform atunci când este amestecat cu clorul. Inhalarea acestei substanțe provoacă oboseală, amețeli și leșin.
Soluția dezinfectantă cu clor începe să-și piardă proprietățile dezinfectante rapid dacă este expusă la căldură, razele directe ale soarelui sau dacă se evaporă. Pentru a te asigura că soluția este în continuare eficientă, prepară una nouă la câteva zile și aruncă restul rămas. Păstrează soluția în locuri înaccesibile copiilor.
O astfel de soluție pe bază de clor poate fi folosită pentru a dezinfecta suprafețe dure, neporoase, așa cum sunt gresia, faianța, sticla, obiectele din plastic, chiuveta, cada, vasul de toaletă, clanțele, jucăriile din plastic etc. Lasă soluția să acționeze timp de cinci minute, apoi clătește cu apă curată.