Coronavirusul și gripa A: Reguli esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirii și răspândirii virusurilor
Sănătate · Medicina preventiva / 31.01.2020

Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia de coronavirus drept „urgență publică internațională”. În același timp, în țara noastră virusul gripal A se răspândește rapid și face deja victime.

Prevenirea îmbolnăvirii și măsurile care limitează răspândirea acestor virusuri sunt extrem de importante. Dacă în cazul virusului gripal există un vaccin ce poate preveni îmbolnăvirea, în cazul coronavirusului nu există încă, iar specialiștii estimează că poate dura aproximativ trei luni pentru a obține unul. 

Iată care sunt regulile esențiale pentru a preveni îmbolnăvirea și a limita răspândirea virusurilor, recomandate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului de Sănătate Publică:

Spăla-te des pe mâini folosind apă și săpun sau aplică cu regularitate soluție alcoolică pentru curățat mâinile.

Acoperă gura și nasul cu o mască medicală, batistă sau folosește plica cotului atunci când tușești sau strănuți.

Spală-te pe mâini după aceea și aruncă masca sau batista.

Evită contactul apropiat cu persoanele ce prezintă febră și tușesc sau strănută și mergi la medic dacă ai febră, tușești sau ai dificultăți la respirație.

Dacă te îmbolnăvești în timp ce călătorești, cere ajutor medical cât mai repede și informează personalul sanitar despre istoricul de călătorie.

Atunci când vizitezi piețe unde se comercializează animale vii, evită contactul direct neprotejat cu animalele vii și cu suprafețele care au fost în contact cu aceste animale.

În timpul călătoriei cu avionul:


Evită să călătorești dacă ai febră și tușești.
Evită contactul apropiat cu persoanele care au febră și tușesc.
Spală-te pe mâini frecvent cu apă și săpun sau cu soluție alcoolică pentru dezinfecția mâinilor.
Evită să-ți atingi ochii, nasul sau gura.
Dacă alegi să porți o mască de față, asigură-te că ai nasul și gura acoperite. Evită atingerea măștii după ce ai pus-o pe față, aruncă imediat măștile de unică folosință după fiecare utilizare și spală-te pe mâini după îndepărtarea măștii.
Dacă te îmbolnăvești în timp ce călătorești cu avionul, informează echipajul avionului și cere ajutor medical cât mai repede.
Dacă ceri ajutor medical, informează personalul medical despre istoricul călătoriei.

Cum să te speli corect pe mâini


În fiecare zi atingem numeroase suprafețe și mâinile devin astfel principala sursă de îmbolnăvire dacă nu ne spălăm cu regularitate. În medie, o persoană își atinge fața de aproximativ 20 de ori pe oră fără să conștientizeze acest lucru. În acest fel tranferăm virusurile de pe mâini pe nas sau gură, principalele căi de acces în organism ale acestor virusuri care afectează în special sistemul respirator. Este important să te speli des pe mâini, dar la fel de mult contează și cum te speli. Din păcate, cei mai mulți dintre noi ne umezim mâinile, ne săpunim și ne clătim, totul în câteva secunde. 

Specialiștii recomandă ca spălarea mâinilor să dureze cel puțin 20 de secunde. Umezește bine mâinile, aplică săpun, și apoi timp de 20 de secunde masează palmele, dosul palmelor, între degete și curăță zona de sub unghii. Clătește-te bine și șterge-te cu un prosop curat, cu prosoape din hârtie sau usucă-le la uscătorul de mâini cu aer cald.



Cum să porți masca chirurgicală


Masca pentru față a devenit de nelipsit în această perioadă. Dar cât este de eficientă? Potrivit specialiștilor, masca are rolul de a preveni răspândirea virusurilor și mai puțin de a te proteja de îmbolnăvire. Masca chirurgicală nu stă perfect lipită de piele, astfel că vei inspira în continuare aer posibil contaminat. Ce face bine masca, însă, este faptul că te protejează de acele atingeri repetate ale feței cu mâinile pe care le poți realiza de până la 20 de ori pe oră fără să conștientizezi acest lucru. De asemenea, o mască nu poate fi purtată întreaga zi, ci numai câteva ore. La fel de important este faptul că o mască pe care ai dat-o jos de pe față nu ar mai trebui pusă la loc pe față, ci ar trebui aruncată și înlocuită cu alta nouă.


Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro