Decorarea biroului de acasă: 5 idei care te inspiră și cresc eficiența
Credeai că nu contează decât cum arată biroul de la serviciu sau că în zilele în care lucrezi de acasă poți sta pe canapea ori în fața televizorului? Este esențial să-ți amenajezi un spațiu confortabil și personalizat pentru a putea avea rezultate foarte bune. Aplică și tu ideile pentru decorarea biroului de acasă care maximizează spațiul disponibil și stimulează creativitatea.
Indiferent dacă lucrezi de acasă ocazional sau în fiecare zi este foarte important să creezi un loc pentru scris, citit sau diferite operațiuni realizate la calculator care să îți inspire armonie, relaxare, dar și multă eficiență pentru a duce la bun sfârșit tot ce ți-ai planificat. Decorarea biroului de acasă este adesea neglijată, rezultatul fiind dezordinea și crearea unui mediu ostil pentru creativitate. Nu te gândi că poți lucra de oriunde, folosind canapeaua din sufragerie, un fotoliu, bucătăria sau chiar patul pentru că îți vei sabota eforturile.
Iată câteva idei utile pentru decorarea biroului de acasă care te vor determina să te apuci de lucru cu mult optimism:
1. Adoptă un stil chic
Spațiul pe care îl folosești pentru a lucra trebuie să-ți reflecte personalitatea unică. „Biroul de acasă poate integra accente moderne și funcționale, cu un ton de glamour. De exemplu, nu ezita să alegi un candelabru deasupra lui dacă îți place strălucirea și îți dă o stare de relaxare. Poți opta și pentru un perete complet negru, combinat cu mobilier lăcuit din lemn închis la culoare. Nuanța închisă și organizarea spațiului de lucru îți vor crește eficiența, iar dacă ai nevoie de un fundal interesant pentru postări sau fotografii ai deja tot ce îți trebuie în jurul tău. În cazul în care un candelabru ți se pare exagerat poți alege și diferite lămpi de birou cu finisaje aurii, în formă de lumânări”
, spune Laura Fine, designer de interior.
2. Mizează pe verde
De îndată ce spațiul din biroul de acasă este revitalizat cu ajutorul verdelui și tu vei fi mai tentat să lucrezi cu spor. „Fiecare birou trebuie să fie confortabil, ergonomic și curat. Dacă nu ai toate aceste elemente simultan cel mai probabil vei ajunge să lucrezi la masa din bucătărie. Alege plante de interior pentru a-ți da o stare de calm și a-ți maximiza puterea de concentrare în timp ce purifici aerul pe care-l respiri. Selectează plantele de mici dimensiuni și plasează-le pe rafturi sau etajere. Nu uita nici de accentele de verde care pot apărea la sertare, în jurul imprimantei sau ca suport pentru încheieturi în pauzele în care nu tastezi nimic la calculator”
, spune Niki Brantmark, designer de interior.
3. Pune-ți în valoare simțul artistic
Decorează camera în care ai biroul de acasă cu imagini care îți transmit mesaje pozitive și te fac să zâmbești. „Chiar dacă lucrezi numai cu cifre toată ziua puțină artă în spațiul în care te afli îți va stimula imaginația și va crește motivația. Alege fotografii din călătoriile tale, cu membri ai familiei sau animalele de companie în rame creative din metal sau lemn ars și te vei simți revigorat”
, spune Dabito Dabito, fondatorul companiei Old Brand New.
4. Alege covorul potrivit
Covorul pentru care optezi este baza care unifică toate celelalte detalii decorative, fiind esențial și pentru atenuarea zgomotelor. „Alege un covor multicolor, care să pună accent pe tonuri tip piersică și verde. Este ideal pentru o cameră cu pereți albi sau bej. Dacă prea multe colori îți distrag atenția poți opta și pentru un covor în stil neutru, de culoare gri. În acest caz vei avea nevoie de mobilier minimalist și plante cu frunze verde închis, intens, pentru a texturiza camera în plan vizual”, spune Joy Cho, designer de interior.
5. Amestecă vechiul cu noul
Nu te teme să împrumuți elemente de decor din alte camere ale casei. Un mix între accentele moderne și vintage va face camera în care lucrezi mult mai primitoare, confortabilă și îți va reflecta stilul. „Poți combina un covor clasic persan cu scaune noi, foarte moderne, de un roșu aprins. Limitează obiectele de artă de pe pereți la imagini alb-negru sau schițe pentru a evita aspectul aglomerat sau copleșitor. Vei crea o cameră confortabilă, cu un farmec aparte pentru orele de lucru de acasă”, spune Melissa Mascara, designer de interior.