Sucul de sfeclă roșie – Beneficii și riscuri
Dietă & Fitness · Nutritie / 02.10.2018

Bogat în vitamine și minerale, sucul de sfeclă roșie este băutura ideală pentru remodelarea siluetei și stimularea imunității. Află mai multe despre efectele băuturii de culoarea vinului.

Sucul de sfeclă roșie nu are doar o nuanță interesantă, ci și numeroase beneficii pentru un organism fortificat. Este o sursă bună de acid folic, potasiu și vitamina C, fiind foarte util în sezonul rece când răceala sau gripa te amenință la fiecare pas.
În urma studiilor realizate s-a constatat că sucul de sfeclă roșie conține nitrați anorganici, care sunt transformați de organism în oxid nitric, molecula care dilată și menține vasele de sânge elastice. Astfel, sucul de sfeclă roșie stimulează circulația normală a sângelui spre mușchi și creier, prevenind depunerea grăsimilor pe pereții arterelor.

 
Iată care sunt principalele beneficii pe care le vei obține dacă bei suc de sfeclă roșie:

 
1. Vei preveni hipertensiunea arterială

Potrivit specialiștilor, această băutură contribuie la echilibrarea tensiunii arteriale și reducerea riscurilor asociate cu hipertensiunea. Sucul va asigura diminuarea tensiunii spre nivelul normal, prevenind crizele sau alte simptome neplăcute. În cazul persoanelor diagnosticate cu hipertensiune care beau un pahar de suc de sfeclă roșie pe zi, timp de minimum 4 săptămâni, se va observa o reducere a tensiunii și un nivel crescut de energie. De asemenea, sucul de sfeclă îmbunătățește funcția endotelială, astfel încât vasele de sânge rămân elastice.

 
2. Sucul de sfeclă roșie – beneficii și riscuri: Vei rezista mai bine în cadrul antrenamentelor intense

Sucul de sfeclă se află pe lista de băuturi preferate de atleți deoarece îmbunătățește performanțele obținute și rezistența fizică. Această băutură reduce senzația de oboseală și febra musculară și transportă oxigenul în mod eficient spre creier și mușchi. Este util să bei un pahar de suc înainte de antrenament pentru a te asigura că vei reuși să execuți toate seturile de exerciții, dar și după ce ai terminat pentru a favoriza refacerea organismului după efortul susținut.

 
3. Vei avea un remediu eficient împotriva inflamațiilor

Acest suc natural are un puternic efect antiinflamator, reducând riscul de diabet de tip 2, cancer sau afecțiuni cardiovasculare. Băutura aromată luptă împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi și nu permite multiplicarea celulelor maligne, care pot determina apariția cancerului.

 
4. Sucul de sfeclă roșie – beneficii și riscuri Acneea nu va mai fi o problemă atât de complicată

Dacă nu reușești să găsești un remediu eficient împotriva acneei ar trebui să încerci să bei un pahar de suc de sfeclă roșie în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Favorizează eliminarea toxinelor din organism și reduce gravitatea leziunilor acneice. Vei observa că semnele nu vor mai fi profunde, iar coșurile se vor vindeca mai rapid. În plus, tenul va avea un aspect luminos, iar ridurile vor fi diminuate.

 
Efecte adverse ale sucului de sfeclă roșie

Culoarea roșie a sucului poate da o nuanță similară urinei, dar nu trebuie să te îngrijorezi din această cauză.
Sfecla roșie conține o cantitate ridicată de oxalați, substanțe care sunt întâlnite și în componența spanacului, a migdalelor sau a boabelor de cacao. Un consum ridicat de oxalați favorizează apariția calculilor renali, mai ales în cazul persoanelor care au mai avut această afecțiune. Deși frunzele de sfeclă conțin cel mai ridicat nivel de oxalați, iar acestea nu sunt utilizate la prepararea sucului, dietele speciale pentru prevenirea calculilor renali exclud sfecla roșie. 
De asemenea, consumul de sfeclă roșie ar putea influența efectul celorlalte medicamente pe care le iei. Acest lucru a fost constatat în cazul psoriazisului. Astfel, persoanele care iau metotrexat pentru a ține sub control psoriazisul ar trebui să evite consumul de suc de sfeclă roșie deoarece pot apărea alergii ca urmare a acestei combinații.

 
Cu ce poți amesteca sucul de sfeclă roșie

Dacă nu vrei să-l bei simplu, sucul de sfeclă roșie poate fi combinat și cu alte fructe sau legume pentru a obține o aromă mai complexă. Se potrivește foarte bine cu sucul de morcovi, de mere și de lămâie. De asemenea, poți realiza un suc special pentru stimularea imunității amestecând suc de sfeclă, suc de ananas, suc de grepfrut și suc de afine.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro