Diabetul în sarcină - simptome la care trebuie să fii atentă
Mama și copilul · Sarcină / De Ioana Maroşan, 16.08.2018

Diabetul în sarcină, numit şi diabet gestaţional, este periculos pentru mamă şi pentru făt. La ce simptome trebuie să fii atentă?

Statisticile arată că între 2% și 10% din sarcini sunt afectate în fiecare an de diabetul gestațional, afecțiune care netratată poate fi periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru făt, deoarece excesul de glucoză poate traversa placenta și poate provoca complicații, cum ar fi nașterea prematură sau chiar moartea fătului.


De obicei dupa naşterea copilului, diabetul gestaţional dispare

Diabetul gestațional apare doar în timpul sarcinii. Acest lucru vine ca urmare a nivelului ridicat de zahăr în sânge, chiar dacă aceste niveluri au fost normale înainte de a rămâne însărcinată. Dacă te confrunți cu această problemă, află că poți avea în continuare un copil sănătos, desigur cu ajutorul îndrumărilor medicului tău. Tot ce trebuie să faci este să menții echilibrul glucozei din sânge. De obicei, după nașterea copilului, diabetul gestațional dispare.
„De asemenea și hipertensiunea își pune o amprentă destul de mare asupra apariției diabetelui, dar dacă aceasta este ținută sub control cu o dietă sănătoasă la care să adaugi exerciții fizice și după caz un tratament adecvat, te poți bucura liniștită de sarcină”, ne spune Dr. Silviu Iștoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.  

Gravidele care nu primesc tratament pentru acestă afecțiune riscă să dea naștere unor bebeluși foarte mari, din moment ce zahărul suplimentar din sângele mamei merge către fetus. Bebelușii foarte mari au șanse mai mari să sufere leziuni la nașterea naturală, pentru că șansele de a se bloca pe canalul nașterii sunt mai mari. De aceea, în cele mai multe cazuri în asemenea situații se optează pentru cezariană.



Diabetul în sarcină - simptome la care trebuie să fii atentă

În timp ce multe femei care au diabet gestațional nu prezintă nici un simptom, o mică parte se pot confrunta cu un apetit culinar anormal de crescut, sete sau oboseală. De aceea este extrem de important să nu ratezi nici un consult de rutină.


Diabetul gestaţional apare în a doua jumătate a sarcinii

Între săptămânile 24 şi 28 ale sarcinii, medicul tău va face un test care presupune să bei rapid o băutură dulce, iar dacă glicemia este peste 130 mg/dl ţi se recomandă o altă analiză, spune specialistul.


Nu este un tratament complicat, dar este necesar să-ţi monitorizezi de 4 ori pe zi nivelul de zahăr din sânge. În plus, cu o dietă sănătoasă şi exerciţii fizice pentru femeile gravide se poate ţine sub control.

În cazul în care ai mai avut diabet gestațional într-o sarcină anterioară, șansele de a face din nou sunt de 60%. Mai mult decât atât, peste jumătate din femeile care au avut diabet gestațional dezvoltă diabetul de tip II în 10 ani de la sarcină, de aceea este foarte important ca obiceiurile sănătoase de dietă și activitate fizică să fie menținute după sarcină.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro